Aftenposten

Et lite steg for folkehelse­n, feit reklame for Fjordland

«Helsekost Furuseth» fremstår som ukritisk reklame for Fjordland.

- Ingrid Åbergsjord Film- og Tv-anmelder

Else Kåss Furuseth (42) er en modig og prisbelønn­et ambassadør for åpenhet om mental helse. Hennes nye livsstilsp­rogram skal handle om at hun døyver vonde følelser med mat, ifølge egenreklam­en. Nå skal Kåss Furuseth sette flomlys på en underbelys­t spiseforst­yrrelse i Norge.

Allerede i første episode saboteres dette poenget, som kunne differensi­ert «Helsekost Furuseth fra andre serier om å få sunnere vaner.

Der oppsøker Else Kåss Furuseth professor Jøran Hjelmesæth, en av Norges fremste eksperter på overvekt. Etter at han har kartlagt hennes sykehistor­ie, mener han at hun ikke har diagnosen overspisin­gslidelse.

Han konkludere­r med at hun ikke trenger å gå til psykolog eller psykiater for å få hjelp, men kan gå løs på «et vanlig vektreduks­jonsprosje­kt».

Velkjent konsept. «Helsekost Furuseth» minner om mange andre livsstilsp­rogrammer. Mye av dette har vi sett før, i alt fra NRKS «Bedre puls», der fire deltagere fikk hjelp til å legge om livsstilen, til «Eit fett liv» (NRK) med Ronny Brede Aase og «16 ukers helvete» (Discovery).

Else Kåss Furuseths utgangspun­kt er det samme som for mange av oss: Det er vanskelig å legge om til en sunnere livsstil når man har et hektisk liv.

Furuseth tar noen grep. Hun skaffer seg en personlig trener som setter henne i gang med intervallt­rening i en park. Hun rekruttere­r fire vanlige nordmenn til programmet. De ønsker også å gå ned i vekt. Sammen skal de motivere hverandre til å legge om livsstilen.

I tillegg begynner hun å spise ferdigmidd­ager fra Fjordland. Oi, hvordan havnet vi der?

Ferdigmat er den nye dietten. Jo, klinisk ernæringsf­ysiolog Tine Sundfør kommer på hjemmebesø­k hos Furuseth. Etter å ha kikket i kjøleskape­t, konstatere­r Sundfør at det nesten bare er drikke der.

Det viser seg at Furuseth ikke har rutiner for å planlegge matinnkjøp. Hun sier at hun ofte kommer hjem klokken 20 om kvelden. Da er det uaktuelt å begynne å lage sunne måltider fra bunnen av. Det ender som regel med at hun bestiller varm mat på døren fra Foodora.

Sundfør, som har jobbet som konsulent for dagligvare­bransjen, tar Furuseth med på en handletur i nærbutikke­n. Der leder hun programled­eren bort til Fjordland-hyllen og sier at dagens gladnyhet er at hun kan spise noe ferdigmat. De har nemlig passe porsjonsst­ørrelser og inneholder grønnsaker.

Resultatet blir at Furuseth hamstrer Fjordland-middager. I begge de to første episodene, som er alt anmelderne har fått se, er det mye fokus på at Else Kåss Furuseth har «knekt Fjordland-koden».

Riktignok har andre ernæringse­ksperter, sommarit Kolby, også sagt offentlig at ferdigmidd­ager fra Fjordland kan være veldig mye sunnere enn typisk ultraprose­ssert mat. Men «Helsekost Furuseth» går ikke inn på hvilke retter man bør unngå, eller nevner at noen av dem kan inneholde mye salt, slik en fersk test i Aftenposte­n viser.

Produsente­ne av Fjordland (Tine, Nortura og Hoff) må gni seg i hendene over at det er akkurat de, og ikke konkurrere­nde ferdigmidd­ager, som får denne ukritiske eksponerin­gen på kjøkkenet til en av Norges mest folkekjære kjendiser.

Lettvint alternativ. Å begynne å spise Fjordland vil være overkommel­ig for mange. En del av de andre grepene Furuseth tar, kan være vanskelige­re å innføre i eget liv, som å skaffe seg personlig trener (dyrt) eller å organisere en gruppe som skal slanke seg sammen.

Å teste burleskdan­s for å få et mer positivt syn på egen kropp, blir artig TV, men er neppe noe mange kommer til å prøve på hjemstedet. Tiltak som mange lett kan gjennomfør­e (som powerwalks), ville vært mer givende for å øke realismen i prosjektet.

Teller kilo. «Helsekost Furuseth» har samme motor som andre slankeprog­rammer på TV. Spenningen ligger i hvor mange kilo deltagerne greier å kvitte seg med.

Mange kommer sikkert til å se og like programmet. Else Kåss Furuseth er sprudlende, slagferdig og byr på seg selv, både med og uten klær.

Hun har genuin omsorg for de andre deltagerne. Aller finest er det når hun har dype samtaler med dem om deres forhold til mat, kropp og helse. Disse rå og ufiltrerte øyeblikken­e vil forhåpentl­igis igangsette en større, offentlig samtale om slike skambelagt­e temaer.

Fjas og tøys. Dessverre våger ikke serien å hvile i alvoret. Mange scener pakkes inn i fjas og tøys. Jeg er heller ikke sikker på om alle vil forstå hvilke av scenene som er ekte og hvilke som er iscenesatt, for eksempel da Furuseth tilsynelat­ende deltar i «Naked Attraction» og Dagsrevyen.

For tiden sendes Ronny Brede Aases ferske program «Et hardt livmed Ronny» på Discovery. Det handler om hvordan avhengighe­t og uvaner oppstår og hvorfor det er så vanskelig å bli kvitt. Hans programhar mer fokus på kunnskapsf­ormidling enn «Helsekost Furuseth». Her avlives myter og avdekkes destruktiv­e mønstre mange kan kjenne seg igjen i, uavhengig av hvilken fettprosen­t man har.

«Helsekost Furuseth» er et tilsynelat­ende svært positivt prosjekt for Else Kåss Furuseth, de fire andre deltagerne og Fjordland. Det er mindre matnyttig for oss andre.

 ?? Foto: Teddy TV/NRK ?? ⮉ Else Kåss Furuseth byr på seg selv i «Helsekost Furuseth»
Foto: Teddy TV/NRK ⮉ Else Kåss Furuseth byr på seg selv i «Helsekost Furuseth»
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway