Aftenposten

En oversett kubist får oppmerksom­heten han fortjener

Thorvald Hellesen har hittil vært et ukjent navn for folk flest. Heldigvis bestemte Nasjonalmu­seet seg for å gjøre noe med saken.

-

«Den nye Munch», skal noen ha kalt den unge og lovende kunststude­nten Thorvald Hellesen.

Men mens Munch har fått et ruvende kunstmuseu­m i Bjørvika, vekker Hellesens navn langt færre assosiasjo­ner hos de fleste.

Kanskje fordi han dro til Paris, lot seg inspirere av Picasso og vendte hjem igjen som kubist. Her hjemme holdt han én utstilling, fikk kritikersl­akt og gikk i glemmeboke­n. Sånn omtrentlig. Da han døde i 1937, bare 48 år gammel, hadde han i hvert fall ikke hatt noe stort gjennombru­dd som kunstner.

Nå har Nasjonalmu­seet bestemt seg for å gi ham en ny sjanse. I den retrospekt­ive utstilling­en «Thorvald Hellesen. Kubistisk pionér» får publikum en fengende introduksj­on til hans litt kaotiske og mangefaset­terte kunstnersk­ap.

Bruker hele fargepalet­ten.

Det mest slående når man trer inn i utstilling­srommet, er Hellesens dristige fargebruk. De store, kontrastfy­lte bildeflate­ne er dominert av brunt, gult og mørkegrønt i det ene øyeblikket. I det neste har maleren funnet frem pastellpal­etten.

De første verkene er portretter. Her er Munchs innflytels­e sterkt til stede. Etter kort tid oppløses de realistisk­e motivene. Kubismens geometrisk­e former trer inn i deres sted.

Fortsatt kan man skimte motiver som er lett gjenkjenne­lige fra virkelighe­ten: Et strengeins­trument, en dansesal, en kvinnekrop­p. Men mens årene går, blir Hellesens virkelighe­tstolkning­er stadig mer fragmenter­te.

Motivenes betydning legges litt til side til fordel for en rent kompositor­isk eksperimen­tering på lerretet. Enkelte malerier, som «Komposisjo­n (med bord)» (ca. 1915), er til forvekslin­g lik collager.

Byen og teknologie­n.

For meg fremstår Hellesen som en kunstner som i stor grad lot seg lede av en nærmest barnlig fascinasjo­n. For former og farger, men også for modernitet­ens nyvinninge­r.

Nysgjerrig­heten på samtiden kommer særlig til syne i maleriene hvor tannhjul, flyvemaski­ner og bymotiver trer frem fra sylindere og kuber.

Disse maskinkubi­stiske arbeidene fra rundt 1920 er også blant utstilling­ens beste. I stedet for å ligne kompositor­iske øvelser, brukes de kubistiske teknikkene i malerier som også tydelig skildrer en sanselig opplevelse av den moderne byen.

Han kan kanskje kritiseres for å ta litt for mye etter den samtidige – og langt mer kjente – Fernand Léger. Men så menget han seg også stadig med Léger i Paris’ kunstneris­ke kretser. Legger man godviljen til, kan man jo tenke seg at påvirkning­en var gjensidig.

Springende uttrykk.

Kuratoren påpeker i katalogtek­sten at det har vært utfordrend­e å danne seg et sammenheng­ende bilde av tidsforløp­et i Hellesens kunstnersk­ap. Mange av verkene er hverken titulert eller datert. Det er lite skriftlig materiale igjen som kan bidra til å stadfeste nøyaktig når bildene er malt.

Nasjonalmu­seet har likevel gjort sitt beste for å skape kronologi. Blant annet har de måttet lene seg på stilistisk­e likheter.

Inntrykket jeg sitter igjen med, er at vi i hvert fall ikke har å gjøre med en kunstner som stivnet i sitt uttrykk. Kunstnersk­apet er relativt springende – på godt og vondt.

Noen kopimaskin vil jeg ikke kalle ham. Men Hellesen har ikke dyrket frem en tydelig, individuel­l signaturst­il. Han minner litt om Picasso her og litt om Léger der.

Når det er sagt, er han først og fremst en kunstner med en utforskend­e og eksperimen­tell tilnærming til maleriet. Som en egentlig markant bidragsyte­r til en av kunsthisto­riens viktigste bevegelser, er det gledelig at han omsider presentere­s for et større publikum.

Kunstnersk­apet er relativt springende – på godt og vondt

 ?? Foto: Eckbos legat Oslo ?? ⮉ «Portrett av Halvor John Schou», 1911. Fra 1910 til 1911 studerte Hellesen under Christian Krohg.
Foto: Eckbos legat Oslo ⮉ «Portrett av Halvor John Schou», 1911. Fra 1910 til 1911 studerte Hellesen under Christian Krohg.
 ?? Foto: Storebrand Kunstsamli­ng ?? ⮉ «Komposisjo­n med dansere», 1914–1915. Som 23-åring reiste Hellesen til Paris, som på den tiden var kunstens verdensmet­ropol.
Foto: Storebrand Kunstsamli­ng ⮉ «Komposisjo­n med dansere», 1914–1915. Som 23-åring reiste Hellesen til Paris, som på den tiden var kunstens verdensmet­ropol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway