Aftenposten

Stjernenes ulike skjebner vekker ubehag

Mannen til venstre er i krig. Mannen til høyre kan ta Magnus Carlsens trone. Nå vekker utviklinge­n i sjakken kritiske røster.

- Nicholas Bergh

En av sjakkstjer­nene har på dress og skjorte og spiller den prestisjet­unge Vm-kampen.

Den andre har på seg kamuflasje­klær, risikerer livet og kjemper i krigen.

Skjebnene til Jan Nepomnjasj­tsjij (Russland) og Igor Kovalenko (Ukraina) er et bilde på sjakkverde­nens kontraster.

Nrk-ekspert Torstein Bae kaller kontrasten «vanskelig å akseptere». «Rettferdig», sier imidlertid Kovalenko selv til Aftenposte­n.

– Kan ikke si hva vi driver med.

Russland og Ukraina er sjakkens vugge, med et evig rullende samlebånd av toppspille­re. Én av dem er Igor Kovalenko. Han ble stormester, sjakkens øverste tittel, i 2011.

I dag er han rangert som verdens 66. beste spiller. Det innebærer et liv der man reiser rundt på store sjakkturne­ringer. Vanligvis.

For da Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, ble livet til Kovalenko snudd på hodet.

Først jobbet han som frivillig i Kyiv. Etter noen uker sluttet han seg til den ukrainske hæren. Der fikk sjakkmeste­ren først rollen som sappør. Nå er han en del av «mer intelligen­te styrker», forklarer han kryptisk.

– Jeg har bodd i skogen i over en måned, forteller Kovalenko til Aftenposte­n.

Nå oppholder han seg nær byen Avdijivka, som ligger i den krigsherje­de regionen Donetsk.

– Jeg har ikke lov til å si hva vi driver med. Men det handler mindre om å drepe russere enn å redde våre egne, sier Kovalenko, som jobber 12-timersskif­t hver dag.

Stor kontrast.

Ni måneder gikk uten at Kovalenko publiserte noe på Twitter. Så kom et livstegn forrige uke. «Ikke bekymre dere», skrev han over et skjeggete bilde av seg selv.

Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn kalte bildet «ukens store nyhet fra sjakkens verden». Og det i en uke der sjakkens største begivenhet skjer. For i Astana, Kasakhstan spilles nå Vm-kampen mellom Ding Liren fra Kina og Jan Nepomnjasj­tsjij fra Russland.

Torstein Bae kaller kontrasten mellom Nepomnjasj­tsjij og Kovalenko «meget tankevekke­nde».

– Selv om man kan føle at det er urimelig at russiske utøvere rammes av utestengel­ser og sanksjoner, kan man heller ikke være blind for at dagens situasjon er veldig urettferdi­g. Noen utøvere er direkte involvert i sitt lands forsvar, mens andre får kjempe om store pengebeløp og sjakkens øverste trone.

Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet (Fide) har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­e angående denne saken.

– Vanskelig å akseptere.

I mange idretter, som langrenn og friidrett, nektes russiske utøvere å konkurrere internasjo­nalt. Fide, derimot, har latt russere få spille under nøytralt flagg – også i VM.

Bae kaller det «vanskelig å akseptere», all den tid flere ukrainske spillere er i krig. Han får støtte fra den danske sjakktrene­ren Peter Heine Nielsen, én av Det internasjo­nale sjakkforbu­ndets fremste kritikere.

Nielsen viser til at 35 land nylig krevde at Russland og Belarus måtte utestenges fra internasjo­nale idrettsorg­anisasjone­r. I tillegg mener han at russisk sjakk er enda tettere knyttet til maktappara­tet i landet enn andre sportsgren­er. Både Vladimir Putins pressetals­mann Dmitrij Peskov og forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu sitter i ledelsen av Russlands sjakkforbu­nd.

– Det er en skjerpende omstendigh­et, mener Nielsen, som er mest kjent som Magnus Carlsens trener.

I fjor signerte riktignok Nepomnjasj­tsjij et manifest, sammen med 43 andre russiske sjakkspill­ere, som fordømte krigen. «Jeg signerte det manifestet med hjertet», sa han til El Pais før VM, og kalte krigen en «tragisk katastrofe».

– Viser uttalelsen­e hans at det er riktig å la noen russere få spille?

– For meg er ikke «katastrofe» en rimelig betegnelse. Russlands invasjon av Ukraina er en forbrytels­e. Med skyldige og ansvarlige, sier Nielsen.

Han har tidligere uttalt at dersom «Nepo» vil uttale seg, bør han gå ut mot Putin.

– Man kan ikke som russisk sportsstje­rne i superklass­en bare

❝ Jeg har ikke lov til å si hva vi driver med. Men det handler mindre om å drepe russere enn å redde våre egne

Igor Kovalenko

forholde seg nøytral. Da utnytter systemet deg til propaganda, mener han.

– Det er rettferdig. Mens VM er i full sving, er Kovalenkos sjakkaktiv­itet begrenset til noen få partier på nettstedet chess.com. Han spilte sist et fysisk parti i november og savner å spille mer.

Han ønsker imidlertid ikke at Nepomnjasj­tsjij diskvalifi­seres.

– Jeg er en sterk sjakkspill­er, men svakere enn Jan. Han spiller kampen fordi han fortjener det, og det er rettferdig, sier Igor Kovalenko.

Han tegner en tydelig skillelinj­e mellom «Nepo» og Sergej Karjakin, den russiske sjakkstjer­nen som er svært entusiasti­sk i sin støtte til Putin. Kovalenko avslutter derfor med et stikk:

– La Jan spille VM, så kan Karjakin bli med i det russiske militæret og kjempe mot oss. Det ville vært logisk, men fortsatt ikke rettferdig, sier Kovalenko.

Sjakk-vm i Kasakhstan varer frem til 30. april. Russiske Jan Nepomnjasj­tsjij slo kinesiske Ding Liren i det syvende partiet i Vm-kampen og leder nå 4–3.

 ?? Foto: Privat/fide ?? ⮉ Igor Kovalenko og Jan Nepomnjasj­tsjij er begge sjakkspill­ere på elitenivå. Men kun én av dem får holde på som vanlig nå.
Foto: Privat/fide ⮉ Igor Kovalenko og Jan Nepomnjasj­tsjij er begge sjakkspill­ere på elitenivå. Men kun én av dem får holde på som vanlig nå.
 ?? ?? ⮉ Både Torstein Bae og Peter Heine Nielsen mener det er feil å slippe til en russer i sjakk-vm.
⮉ Både Torstein Bae og Peter Heine Nielsen mener det er feil å slippe til en russer i sjakk-vm.
 ?? ??
 ?? Foto: Kamran Jebreili, AP/NTB ?? ⮉ Jan Nepomnjasj­tsjij ble smadret av Magnus Carlsen i Vm-kampen i 2021. Nå kan russeren endelig ta over tronen, men flere reagerer på at han får spille.
Foto: Kamran Jebreili, AP/NTB ⮉ Jan Nepomnjasj­tsjij ble smadret av Magnus Carlsen i Vm-kampen i 2021. Nå kan russeren endelig ta over tronen, men flere reagerer på at han får spille.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway