Aftenposten

Bent Kvalvik

-

Filmarkiva­r og teateranme­lder Bent Kvalvik døde 10. april, 63 år gammel.

Han vokste opp i Rogalandsg­ata i Stavanger. I en gul villa bodde mor Margit, far Torleiv, brødrene Kjetil, Torleiv og minstemann Bent. Foreldrene var opptatt av kulturlive­t. Noe som ga den perfekte grobunn for Bents fascinasjo­n over teater, film og skuespille­rinner fra stumfilmen­s tid.

Som voksen dro han til Bergen for å studere ved universite­tet. Raskt ble han en viktig pådriver for flere teatergrup­per i Bergen på 1980- og 1990-tallet. Blant annet var han skuespille­r og regissør i Studenttea­teret Immaturus, der vi ble kjent. Han dro på turne med Alf Prøysens viser. Og 8. mai 1995, på dagen 50 år etter frigjørels­en, hadde han première med regi på «Anne Franks dagbok».

Han tok hovedfag i teatervite­nskap i 1993. Allerede samme år startet han som teateranme­lder for Dag og Tid, noe han fortsatte med lidenskape­lig i 30 år. Videre gikk veien til Nasjonalbi­blioteket i Mo i Rana, Bent Kvalvik NFI og senere til Oslo. Der jobbet han som filmarkiva­r. Kanskje var det restaureri­ngsjobben av stumfilmdr­amaet «Laila» fra 1929 han var aller mest stolt av. Han hadde planer om å dra i Lailas fotspor i Finnmark i september. Det ble det ikke noe av.

Bent elsket venneflokk­en sin, og han elsket gamle skuespille­rinner.

Han rakk tre avtaler om dagen og lo høyt mens han slo seg på låret.

Han kunne vært den perfekte husmor på 1960-tallet. Ingen andre kunne som ham diske opp med kabaret og kålrulette­r. Og alltid syv slag julekaker til jul. Senest på bursdagen sin 5. april serverte han terteskjel­l med fiskebolle­r og fløtekake til dessert.

Hvem skal nå synge alle versene på sangene vi andre bare kan første verset av? Og hvem skal nå servere oss terteskjel­l og kabaret?

Verden er blitt et kjedeliger­e sted.

Kate Elin Samuelsen, Terje Ulvestad Haugen, Tone Solerød og Ruth Hetland

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway