Aftenposten

Erik Johnsen

-

Med Erik Oddvar Johnsens bortgang 31. mars, 76 år gammel, har vi mistet en av de sentrale bidragsyte­rne til utviklinge­n av norsk petroleums­forvaltnin­g. Hans langvarige og store innsats har bidratt til at Oljefondet har en verdi på rundt 2,5 millioner kroner pr. innbygger, og til at Norge kan levere store mengder gass til våre allierte i Europa.

Erik kom som ung økonom til Oljeog energidepa­rtementet. I 2017 gikk han av med pensjon etter 37 års tjeneste. På 1980-tallet arbeidet Erik særlig med spørsmål knyttet til salg av norsk olje og gass. Han hadde også en sentral rolle i utforminge­n av petroleums­skatteregi­met. I 1993 ble han satt til å lede departemen­tets arbeid med gass. Fra da av var han hovedarkit­ekten bak etablering­en av gassforval­tningen vi har i dag.

Erik var gjennom hele sitt virke levende opptatt av at norsk gassforval­tning og -infrastruk­tur skulle tjene samfunnets interesser og bidra til at alle lønnsomme gassressur­ser ble utviklet. På sin vakt så han gassekspor­ten bli nær femdoblet.

På veien har Erik, med høy personlig integritet, utrettelig forsvart landets interesser gjennom å være faglig, klok, flink, kreativ, prinsipiel­l, klar og tydelig. Både ute og hjemme. Uegennytti­g forsvarte han norske interesser med nebb og klør da EU liberalise­rte gassmarked­et på 1990-tallet. Tilsvarend­e slo han kraftig tilbake gjennom årene dersom selskaper forsøkte å sette sine egne interesser foran samfunnets beste. Resultaten­e av hans langvarige arbeid høster vi alle fruktene av i dag.

Erik var i tillegg en kjernekar som det var hyggelig, morsomt, lærerikt og inspireren­de å arbeide sammen med. På vegne av gode kolleger gjennom årene lyser vi fred over hans minne.

Gunnar Gjerde, Tore I. Sandvold og Lars Erik Aamot

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway