Aftenposten

Audun Engh

-

Audun Engh, født 15. september 1948, døde 27. mars 2023.

Vår kjære venn og pådriver har gitt seg, men hans idéskapnin­ger og livsverk finnes. Audun vokste opp i villa ved Frognerpar­ken, og hans mor sa at hjemmet var åpent for venner og fest. Audun skulle ikke drive gatelangs. Han inviterte til 17. mai-frokoster med gelé. I Auduns videre liv elsket han å lage fester og spleiselag med temaer om andre kulturer, rus og poesi, bykultur og arkitektur i Norge og verden.

Audun begynte på Majorstuen skole, så Katta, hvor han skrev i skoleavise­ne. Dette fikk ham til å stille spørsmål ved gitte sannheter. Skrivetran­gen førte ham til Hjelms gate 3 og Gateavisa i 1971, hvor han var primus motor i 20 år. I 2020 utga han en 400 siders bok, «Alt mulig fra Gateavisa 1970–1986».

Audun studerte jus og var medlem i boliggrupp­en i Jussbuss, noe som førte ham inn i det viktige byfornyels­esarbeidet i Oslo på 1980-tallet. Interessen for arkitektur var sådd, og han ble leder for Stiftelsen Byens Fornyelse for å fremme tradisjons­basert arkitektur sist på 1990-tallet. I 2001 var han en av grunnlegge­rne av Internatio­nal Network for Traditiona­l Building, Architetur­e and Urbanism (Intbau), med 35 nasjonale avdelinger og 6000 medlemmer. Prins Charles var Intbaus beskytter.

Auduns far var kinodirekt­ør i Oslo, og Audun ble tidlig dratt med til filmfestiv­alen i Cannes. I 35 år fastet han hver vår for å komme inn i sin kledelige hvite smoking. Så bar det til Cannes for nye filmer, nye mennesker, festing og å lage rapporter.

Audun var aktiv hele livet. Til tross for sykdommen ALS arbeidet han til siste dag med å sortere sine 10.000 fotoer fra reiser, konserter, møter og fester, og med filmene hvor han intervjuet beat-poetene Allen Ginsberg (1983) og Lawrence Ferlinghet­ti (2013).

Vi takker Audun for reisen.

Ulrik Hegnar, Petter Olsen, Arnstein Arneberg og Arne Sødal

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway