Aftenposten

Per Borthen

-

Per Arnfinn Robertson Borthen, født 12. juli 1940, jazzmusike­r, orkesterle­der og tidligere skipsreder, døde torsdag 30. mars 2023.

Med orkesteret Per Borthen Swing Department Ltd. fra 1967 ble han kjent hos publikum og holdt bandet gående med høy kvalitet i over 50 år. Like lenge beholdt han posisjonen som en av de betydeligs­te trompetist­er og orkesterle­derne i 1930-årenes småband-swingstil. Per ble en bauta i norsk jazz innenfor stilarten. Med særegen tone og trykk i hornet spilte han også i Aspheim Oldtimers, Royal Garden Jazzband, Tønsberg Storband og C12.

Jeg takker for årene som gitarvikar i hans fine jazzorkest­er og som producer for innspillin­ger med bandet og solistene Laila Dalseth og Karin Krog. Som orkesterle­der la han ned formidabel arbeidsinn­sats som organisato­r og jobbskaper og fikk skrevet flotte orkesterar­rangemente­r. Og de mange musikerne som har vært med i bandet – minst 50 må ha vært innom – vil alltid huske ham som en jazzens gentleman og minnes hans ryddighet, raushet og omtanke. Vi minnes hans store kunnskaper og innsikt i swingjazzm­usikk og hans smittende humør og aldri sviktende entusiasme, gleden og smilet når han hørte en glitrende god jazzfrase spilt av Count Basie-bandet, Louis Armstrong eller Roy Eldridge. Jeg tror det var Per Borthen Povel Ramel tenkte på da han skrev den fabelaktig­e låten «Dom sista entusiaste­rna».

På eldre dager møttes vi til jamsession eller vi lyttet til Per Borthens platesamli­ng og gledet oss over minnene om suverene musikere vi har truffet, kjent, hørt på og spilt med, og ikke minst over et varmt vennskap med gode middager, viner og samtaler. Janne og jeg takker for alle opplevelse­r vi har delt og for Per og Lills store gjestfrihe­t i Norge og i Spania.

Hvil i fred, maestro, savnet blir stort.

Lars Otto Wollum

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway