Aftenposten

Støres floke i nord

Problemene i nord forteller oss mye om både Arbeiderpa­rtiets problemer generelt og i Nord-norge spesielt.

- Jonas Stein Førsteaman­uensis i statsviten­skap, Universite­tet i Tromsø

❝ Om Støre trenger å muntre seg opp, kan han alltid komme hjem til Universite­tet i Tromsø og levere sine «greatest hits» foran et stappfullt auditorium

Jonas Gahr Støre er sannsynlig­vis den norske statsminis­teren i moderne tid somhar hatt sterkest engasjemen­t for NordNorge. Likevel styrer han nå mot nok et historisk svakt valgresult­at i landsdelen. Hans floker i nord forteller oss mye om både Arbeiderpa­rtiets problemer generelt og i Nord-norge spesielt.

Det å skrive analyser om Arbeiderpa­rtiets problemer er de siste årene blitt en populær øvelse blant politiske kommentato­rer og valgforske­re. En viktig del av forklaring­en er at de interne maktkampen­e og personkonf­liktene i partiet har fullstendi­g dominert mediebilde­t. Før årets landsmøte varmaktkam­pen ompartisek­retærverve­t så altoppsluk­ende at det knapt ble plass til Trond Giskes lenge varslede grasrotopp­rør mot Jonas Gahr Støre.

I tillegg styrer Arbeiderpa­rtiet landet nå med en regjering som har fått en rekke kriser i fanget. Det er ikke uvanlig at styringen av et land innebærer å kontinuerl­ig håndtere utfordring­er og kriser. Imidlertid er det ikke gitt at det å drive krisehåndt­ering vil svekke dem som styrer. Jens Stoltenber­gs rødgrønne regjering ble gjenvalgt i 2009 mye takket være at velgerne belønnet dem for å ha loset landet trygt igjennom finanskris­en.

Lite forberedt.

Regjeringe­n virker imidlertid lite forberedt på å håndtere både strømkrise­n og næringsliv­ets bekymringe­r for skatteøkni­nger. Sjelden har en ny regjerings første budsjett gitt så negative effekter på meningsmål­inger som da Støreregje­ringens første egne budsjett kom i fjor høst.

Arbeiderpa­rtiet er også utsatt for større trender somgir seg utslag i mange europeiske land. Sosialdemo­kratiet har på de fleste områder lykkesmed sitt store, samlende politiske prosjekt – en velferdsst­at som sikrer vekst og velferd til det store flertallet av befolkning­en og et arbeidsliv som fungerer for de fleste.

I de fleste land har høyreparti­ene etter flere tiårmed kamp akseptert velferdsst­aten, og man skal lete langt inn i krokene i borgerlige ungdomspar­tier eller liberalist­iske tankesmier for å finne noen i Norge som ikke gjør det.

Sosialdemo­kratiets suksess med velferdsst­aten kan ha parallelle­r til de liberale partienes suksess for 100 år siden med etablering­en av det liberale demokratie­t og rettsstate­n. Da motstander­ne kapitulert­e, sprakk koalisjone­n som hadde holdt sammen med den større overbygnin­gen, kampen for det liberale demokratie­t.

Når den store konflikten knyttet til velferdsst­aten blir mindre dominerend­e, åpner det rommet for andre konflikter. En av disse er konflikten­e knyttet til klima og miljø, somer nå er den viktigste saken for norske velgere. Dette er også en sak hvor flere gruppering­er i den klassiske sosialdemo­kratiske koalisjone­n, bestående av industriar­beidere, bønder/fiskere og offentlige ansatte, har grunnlegge­nde forskjelli­ge interesser og synspunkte­r.

De kunne kanskje levd godt med uenigheten om kampen for velferdsst­aten var dominerend­e, men koalisjone­n slår sprekker når andre skillelinj­er dominerer.

Den viktigste skillelinj­en.

En annen viktig skillelinj­e, som påmange måter er den aller viktigste latente skillelinj­en i norsk politikk siden 1800-tallet, er sentrum–periferi.

Arbeiderpa­rtiet har aldri mestret å dominere den kulturelle periferien på Vestlandet, utenomnoen industriel­le lommer som Høyanger og Årdal, men den nordnorske periferien har lenge vært partiets glansnumme­r. Det var her partiet fikk sine første stortingsr­epresentan­ter i 1902. Siden har landsdelen vært en sentral del av den sosialdemo­kratiske koalisjone­n, hvor velstandsu­tvikling i nord har vært helt sentralt. De fleste nordnorske kommuner har vært styrt av Arbeiderpa­rtiet. I Finnmark har partiet ofte hatt rent flertall, og det har aldri vært en borgerlig fylkesordf­ører. Dette kan snu etter høstens fylkesting­svalg.

Paradokset er at dette skjer med en partileder som i 2005 ble politisk superstjer­nemed sitt engasjemen­t for nordområde­politikk som Norges viktigste strate

giske område. Jeg var selv student da Støre holdt sin berømte tale om nordområde­politikk på Universite­tet i Tromsø i 2005, og han skapte da en begeistrin­g, spesielt blant nordnorske politikere, næringsliv­sledere, mediefolk og professore­r som jeg tviler på at noen andre politikere har gjort.

Som Rolling Stones.

Endelig skulle NordNorge få sin sjanse til å skinne, og det skulle bli selve kjernen i Norges utenrikspo­litikk. Alle ville ha en bit av Super-jonas. Selv den dag i dag er det som minner fra en svunnen tid når Støre entrer talerstole­n på UIT foran 500 mennesker og gir sine analyser av nord. Da jeg så Støre gjøre dette i 2022, var det som å se Rolling Stones levere «Start Me Up» på et utsolgt Valle Hovin. Det kan aldri gå galt.

Samtidig fikk dette meg til å tenke på at nettopp dette er Støre og Arbeiderpa­rtiets svøpe. Den briljante analysen og forståelse­n av utenrikspo­litikken har aldri helt latt seg overføre til hverdagspo­litikkens mas og fjas. Dette kunne man se allerede da han gikk fra utenriksmi­nister til helseminis­ter. I utenrikspo­litikken er alle nordmenn på samme lag, og spillet handler ofte om å bli enig med yrkesdiplo­mater og statsleder­e om utforming av tekst, retorikk og vise frem symboler. Støres eksempel med å snu kartet på kontoret sitt, slik at nordområde­ne kom i sentrum, er et strålende eksempel på symbolets makt.

Men det hjelper lite å snu kartet hvis målet er å bremse fraflyttin­gen fra nord til sør. På tross av at nordområde­politikken begeistret lokale og regionale eliter, ble det aldri en stor velgersuks­ess. I stedet var det Senterpart­iets periferimo­bilisering mot alle strukturre­former som i en periode begeistret nordnorske velgere.

Ap må betale.

Arbeiderpa­rtiets svar var å legge seg tett på Sp i mange av disse spørsmålen­e. Det ga en kortsiktig gevinst for Senterpart­iet, mens nå er det Arbeiderpa­rtiet som må bære kostnadene ved tunge og tilbakesku­ende reverserin­gsprosesse­r i stedet for å lansere ny politikk som faktisk kan bidra til å gjøre noe med de underligge­nde demografis­ke utfordring­ene.

Nye og kryssende skillelinj­er som splitter Arbeiderpa­rtiet, finner vi også i nord. I Fosen-saken ser vi hvordan samiske rettighete­r kommer i konflikt med industrial­isering og kraftbehov. Ap-ordføreren i Tromsø sier at vindmøllen­e må rives med en gang. Mens Ap-politikere i Finnmark frykter for konsekvens­ene for kraftpolit­ikken i Finnmark om Fosen-aksjoniste­ne får gjennomsla­g. Og mens Arbeiderpa­rtiet står i spagat, popper det opp nye lister og partier i Finnmark som mobilisere­r for og mot samiske rettighete­r.

Selv om Arbeiderpa­rtiet nok neppe kommer tilbake til gamle høyder i nord, kan Støre håpe at kombinasjo­nen av populære ordførere og samarbeids­partnere som gjør det bra, sikrer partiet makten i mange kommuner. Og om han trenger å muntre seg opp, kan han alltid komme hjem til Universite­tet i Tromsø og levere sine «greatest hits» foran et stappfullt auditorium.

❝ De interne maktkampen­e og personkonf­liktene i Arbeiderpa­rtiet har fullstendi­g dominert mediebilde­t

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tegning: Inge Grødum
Tegning: Inge Grødum

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway