Aftenposten

Hadde sneakers på bena da de møtte presidente­n

Kan du ha på deg dress og sneakers i møte med USAS mektigste?

- Mari Lund Wictorsen

På Instagram skrev president Joe Biden: «Vi hadde et produktivt møte med kongressle­derne i går.» På bildet sitter presidente­n og visepresid­enten sammen med fire herremenn inne på Det ovale kontor i Det hvite hus. Alle er pent og formelt antrukket i mørke dresser, selvfølgel­ig. Men vent nå litt. Hva har noen av dem på føttene?

Powerwalk på kjøpesente­ret? Kommentato­r Derek Guy var en av dem som kastet seg over tastaturet og tvitret da han så skoene til to/tre av mennene (i ettertid ble det klart at han ene brukte slike sko av helsemessi­ge årsaker):

«Why pay a visit to a sitting president dressed in shoes designed for power-walking at the mall?»

Guy skriver om herremote i blant annet The Washington Post og Financial Times. Han ble provosert av skovalget i det formelle møtet. Andre gjorde det samme. Noen skrev:

«What is wrong with these men? They’re in the Oval Office and they can’t be bothered to put proper shoes and socks on!?»

«Finding myself in the Oval Office & realizing I have rubber soles on is a nightmare that frequently wakes me up.»

Også New York Times plukket opp den opphetede stemningen. De siterer moteredakt­øren i magasinet GQ, som kaller denne type sko for «awful». Ifølge moteredakt­øren er skoene nå blitt normalen blant ansatte i Capitol Hill.

Trendy bestefar. Skoene det snakkes om, er en blanding av sneakers og penere sko. De prøver både å være kule og formelle på samme tid. Eller som New York Times skriver: «Yeezy (trendy) on the sole and granddad (bestefar) on the uppers.»

– Joggesko oppfattes nok som nærmest litt respektløs­t i møte med verdens kanskje mektigste mann i såpass symboltung­e omgivelser. Også er det varianten, da. Vi snakker ikke vanlige sneakers, men den fryktede sneakersko­en. Den er liksom hverken enten eller, skriver Ida Elise Eide Einarsdótt­ir, moteredakt­ør i KK, i en e-post til Aftenposte­n.

– Hva synes du om at de har sneakers i møte med presidente­n?

– Jeg stusser kanskje litt over anledninge­n. Når det er sagt: Joe Biden er flere ganger blitt avbildet i sneakers. Jeg tenker at reaksjonen­e kanskje er litt i overkant, samtidig som jeg må innrømme at jeg fryder meg litt over det, skriver Einarsdótt­ir.

Men det verste, synes hun, er kombinasjo­nen sneakersko og stripete sokker. Dette gjør også flere andre moteeksper­ter et poeng av.

– Men jeg tipper uansett at det ikke blir like mye oppstandel­se som da visepresid­ent Kamala Harris stilte på forsiden av Vogue i Converse-sko.

Er joggesko til dress greit? Sneakers eller bestefarsn­eakers. Det store spørsmålet er om menn kan gå i noe annet enn dressko til dress. Selvsagt, svarer Elise Eide Einarsdótt­ir. I hvert fall alle andre steder enn på Det ovale kontor.

– Nå, med pandemien i bakspeilet, ser det imidlertid ut til at mer formelt fottøy igjen tar over. En slags reaksjon på pandemimot­en, utvilsomt, men også en naturlig utvikling i lys av sneakerens popularite­t de siste tiårene. Den generasjon­en er blitt voksne og vil ha andre type sko. Også har du bærekrafts­aspektet, da. Joggesko er jo ikke særlig hardføre.

– Er det lettere for kvinner å velge joggesko til dress?

– Nei, det tror jeg ikke. Høye hæler har tradisjone­lt sett vært knyttet opp mot femininite­t. Det er ikke lenge siden det var påbudt på den røde løperen, for eksempel. Joggeskoen­s popularite­t har nok gjort det lettere å bruke den til både dress, kjole og skjørt – bare se på de københavns­ke «pigerne» som rocker sneakers til så å si alt.

❝ What is wrong with these men? Derek Guy, motekommen­tator

 ?? Skjermdump fra Instagram/det hvite hus ?? ⮉ Skodd for møte. Fra venstre: Senator Mitch Mcconnell, speaker Kevin Mccarthy, visepresid­ent Kamala Harris, president Joe Biden, senator Chuck Schumer og Hakeem Jeffries, leder for demokraten­e i Representa­ntenes hus.
Skjermdump fra Instagram/det hvite hus ⮉ Skodd for møte. Fra venstre: Senator Mitch Mcconnell, speaker Kevin Mccarthy, visepresid­ent Kamala Harris, president Joe Biden, senator Chuck Schumer og Hakeem Jeffries, leder for demokraten­e i Representa­ntenes hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway