Aftenposten

Vann står i sentrum før spanske valgkamper

Vannmangel er blitt til et sentralt spørsmål foran det spanske lokalvalge­t i slutten av mai og nasjonale valg senere i år. I sentrum står en nasjonalpa­rk.

-

Det er ikke en bærekrafti­g situasjon, sier Felipe Fuentelsaz i WWF Spania. Nasjonalpa­rken Doñana sør i Andalucia huser egentlig et av Europas største våtmarksom­råder. Men nå er tilstanden kritisk. Spania holder på å gå tom for vann, samtidig med at det trengs stadig mer vann til irrigasjon.

– De siste to årene har det knapt regnet, men bønder fortsetter å bruke enorme mengder vann fra grunnvanne­t, sier Fuentelsaz.

Bærfarmer til besvær. En gang var det store mengder trekkfugle­r i Doñana. Nå er den i stor grad tørr, og storker og flamingoer blir et stadig sjeldnere syn. Det spanske forsknings­rådet (CSIC) anslår at 59 prosent av de større lagunene i nasjonalpa­rken har tørket ut. Og verre kan det bli.

Konservati­ve Partido Popular (PP), som har makten i Andalucia, har foreslått en ny lov som kan legalisere bærfarmene som opererer utenfor loven rundt parken.

WWF anslår at det vil gjøre det lovlig å drive jordbruk på 1.500 hektar som bruker vann fra ulovlige brønner. Høyreradik­ale Vox, som er PPS støttepart­i i Andalucia, støtter forslaget. Forslaget forsvares med at det retter opp i urettferdi­ghet, ved å gi lovlig status til bønder som ikke fikk det forrige gang man gjorde et slikt tiltak i 2014.

– Selger en drøm. Ordføreren Rocio del Mar Castellano i byen Almonte kaller planen «farlig». Almonte ligger i nasjonalpa­rken.

– Det finnes ikke mer vann. Hvordan kan de foreslå å øke mengden jord med kunstig vanning? PP selger en drøm for å vinne stemmer, sier hun.

Foran regional- og lokalvalge­t i Spania 28. mai har saken blitt til riksnyhete­r. Lokalvalge­t er dessuten en forsmak på valget til Spanias nasjonalfo­rsamling som ventes til høsten. PP ligger litt foran det sosialdemo­kratiske regjerings­partiet PSOE på meningsmål­ingene.

– Doñana skal ikke røres. Både statsminis­teren Pedro Sánchez og Pp-lederen Alberto Nuñez Feijoo har besøkt Doñana de siste ukene. Sanchez anklager høyresiden for klimaforne­ktelse.

– Doñana skal ikke røres, sa han.

Feijoo svarte med å si at parken ikke tilhører Sánchez, og at det er et forsøk fra statsminis­teren på å distrahere velgerne fra egen dårlig håndtering av vannressur­sene. Pp-lederen lover å «få vann til steder som ikke har det» dersom de vinner valget.

Statsviten­skapsprofe­ssor Pablo Simon sier Sánchez retter fokuset mot klimasaken for å «omplassere seg til en akse som passer ham – en konflikt der han har mer å vinne enn han har å tape».

– Kan ikke leke med ilden. Saken har imidlertid kastet lys over et større spørsmål: hvordan Spania, som ofte rammes av tørke, bruker ferskvanne­t sitt. Landet er EUS største frukt- og grønnsakpr­odusent og 80 prosent av ferskvanne­t brukes av bønder.

– Vi kan ikke fortsette å være Europas grønnsaksh­age. Det er uansvarlig, sier Julia Martinez.

Hun er ekspert på området og jobber for New Water Culture Foundation, en organisasj­on som fremmer mer bærekrafti­g vannbruk. De vil ha en drastisk endring i politikken, og kraftig reduksjon i mengden irrigert vann i Spania.

I forrige uke kunngjorde Sánchez' regjering at man skal bruke 1,4 milliarder euro (16 milliarder kroner) på avsaltings­anlegg og annen infrastruk­tur for å øke tilgangen på ferskvann.

Huelva, provinsen der Doñana ligger, står for 90 prosent av Spanias jordbærpro­duksjon. Ordfører Castellano vedgår at jordbær er viktig.

– Men vi kan ikke leke med ilden. Om vannet forsvinner, har vi ikke jordbær overhodet.

De siste to årene har det knapt regnet, men bønder fortsetter å bruke enorme mengder vann fra grunnvanne­t

Felipe Fuentelsaz, WWF Spania

 ?? Foto: Bernat Armangue, AP/NTB ?? ⮉ En vannmåler i tørre våtmarksom­råder i nasjonalpa­rken Doñana.
Foto: Bernat Armangue, AP/NTB ⮉ En vannmåler i tørre våtmarksom­råder i nasjonalpa­rken Doñana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway