Aftenposten

Statens fond for Øst-europa vil inn i Ukraina. Vestre vil legge det ned.

Regjeringe­n vil legge ned statens fond for Øst-europa. Fondets forvaltere er ikke fornøyd med oppmerksom­heten fra eieren Innovasjon Norge.

- Sigurd Bjørnestad

Dette kom fullstendi­g overrasken­de på meg og mine kolleger, sier daglig leder Hans Christian Dall Nygård i Kirkenes Fondsforva­ltning.

De har siden 2019 forvaltet Investerin­gsfond for Nordvest-russland og Øst-europa AS.

E24 skrev 15. mai at næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) foreslår å avvikle fondet. Kostnadene er for høye i forhold til resultatet.

Langt opp til departemen­tet. Fondet er et dattersels­kap av Innovasjon Norge, som i sin tur er underlagt Nærings- og fiskeridep­artementet (NFD).

Nygård sier at det har vært langt opp til departemen­tet. Fondet har et uavhengig styre som rapportere­r til Innovasjon Norge, som igjen rapportere­r opp til NFD. Forvaltnin­gen skjer innenfor et særskilt mandat for fondet.

– Etter vår mening har ikke NFD fått tilstrekke­lig informasjo­n til å vurdere om vi har oppfylt det mandatet vi har, sier Nygård.

– Stortinget­s ba i 2016 regjeringe­n om å lage et nytt og oppdatert mandat. Ut over å slå sammen to fond og flytte forvalter er dette ikke fulgt opp av våre eiere.

«Har orientert NFD løpende». Nygård vil jobbe for at fondet skal bestå.

– Som forvaltere har vi over lang tid etterlyst justeringe­r i mandatet for å utvide og forbedre muligheten­e til å investere. Vi har utformet et forslag, så dette trenger ikke ta lang tid, sier han.

– Øst-europa har gjennomgåt­t store endringer. Mandatet er vårt kart for å gjøre gode investerin­ger, men dette kartet stemmer ikke med terrenget, sier Nygård.

«Ryddig og grei kommunikas­jon». E24 har vist Nygårds uttalelser til eieren Innovasjon Norge.

«Vi mener at vi har hatt en ryddig og grei kommunikas­jon med Kirkenes Fondsforva­ltning om fondene. Vi har orientert NFD løpende om utviklinge­n og har gitt våre innspill direkte til departemen­tet», skriver spesialråd­giver for kommunikas­jon, Kjetil Svorkmo Bergmann, i en e-post.

Tap på 60 mill. Forslaget om å legge ned fondet blir fremmet i forbindels­e med Revidert nasjonalbu­dsjett 2023.

Fondet ble etablert i 2019 med en startkapit­al på rundt 265 millioner kroner. På fire år er samlet tap 60 millioner kroner. Ved utgangen av 2022 hadde fondet investert i syv selskaper. 144 millioner kroner sto fortsatt i banken.

– Fondets resultater forsvarte ikke kostnadene, sa næringsmin­ister Vestre til E24 nylig.

– Fondet har vært dyrt, lite effektivt, og det har tapt penger. Det har ikke bidratt til å skape arbeidspla­sser og aktivitet i de nordligste fylkene, slik formålet har vært, sa Vestre.

Nygård sier mandatet har lagt strenge begrensnin­ger på muligheten­e til å investere i NordNorge.

– Når Vestre nå gjør et poeng av dette, synliggjør han den manglende justeringe­n av mandatet, sier Nygård.

Få investerin­ger. Nygård hevder at det lave antallet investerin­ger er i samsvar med normen som gjelder for denne typen fond.

– Vi har investert i et fåtall selskaper vi har tro på og er med på oppfølging­sinvesteri­nger for videre vekst. Vi vil fortsette å investere, særlig innenfor fornybar energi på Balkan, sier han.

Han stiller spørsmål ved hva som vil skje hvis fondet blir avviklet.

– Gjennom fondet er staten eier i en rekke selskaper på Balkan. I Nord-makedonia eier vi en industripa­rk med 2500 ansatte. Leietagern­e i parken baserer seg på at den norske staten er hovedeier, sier Nygård.

Økende tap. Næringsmin­ister Vestre bruker tapte penger som et argument for å avvikle. Underskudd­ene i fondet har vært økende fra 4,3 millioner kroner i 2019 til 35,6 millioner i fjor.

– Når du ser resultatre­kken og utviklinge­n i den, hvor lang tid kan dere forvente å få til å skape avkastning?

– Et fond som dette, sitter med sine investerin­ger i fem–syv år i gjennomsni­tt, før de blir solgt. Vi har nå vært i drift i fire år. Vi er i investerin­gsfasen, men har allerede solgt syv selskaper. Disse ble overtatt fra Innovasjon Norge i 2019. Kun ett selskap er solgt med tap, sier Nygård.

Han peker på at pandemien og krigen i Ukraina har begrenset fondets muligheter siste tiden

Konservati­v verdsettel­se. Underskudd­ene i fondet skyldes særlig regnskapsm­essig nedskrivni­ng av verdien på selskapene fondet har investert i. Nygård sier de har brukt en «veldig konservati­v linje».

– Andre fond kan bruke andre regler. Våre underskudd skyldes urealisert­e tap, samtidig som verdistign­ingen i andre selskaper ikke vil synes før selskapene blir solgt, sier han.

Ved utgangen av 2022 var fire av de syv investerin­gene nedskrevet. Men to av de som er verdsatt til anskaffels­eskostnad, er anskaffet for 1900 kroner og null kroner, ifølge regnskapet.

❝ Øst-europa har gjennomgåt­t store endringer. Mandatet er vårt kart for å gjøre gode investerin­ger, men kartet stemmer ikke med terrenget. Hans Christian Dall Nygård, Kirkenes Fondsforva­ltning

Vil inn i Ukraina. Nygård vil at et videre liv med et nytt mandat for fondet skal gi muligheten til å være med å gjenoppbyg­ge Ukraina.

– Det er bred forståelse for at oppbygging­en av ukrainsk næringsliv må skje så raskt som mulig. Andre europeiske land støtter dette allerede gjennom å delta i fond som stiller med egenkapita­l. Norge er ikke med i denne viktige satsingen, sier han.

 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB ?? ⮉ Næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) vil avvikle statens fond for Øst-europa.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB ⮉ Næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) vil avvikle statens fond for Øst-europa.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway