Aftenposten

Solgte maling for 1,5 millioner i fjor – uten banktermin­al

Birger Vormestran­d har aldri hatt banktermin­al i butikken sin.

- Kjell-ivar Gilje Grøndal og Anders Minge (foto), Stavanger Aftenblad

❝ Jeg er nødt til å holde kostnadene nede for at jeg skal kunne overleve og drive sunt.

I75 år har malingsbut­ikken Birger Vormestran­d holdt til i Østervåg i Stavanger. Og aldri har eier Birger Vormestran­d hatt en banktermin­al i butikken.

Bare cash. Alltid. Stamkunden­e har visst dette – og har hatt med seg kontanter når de skal kjøpe maling – eller noe annet – hos Vormestran­d. Og de som ikke har visst om det, er blitt sendt til nærmeste minibank for å ta ut sedler.

– Men nå har jeg skaffet meg en mobiltelef­on, som er registrert på butikken. Det gjør at kundene kan vippse eller betale via andre systemer på mobilen, sier Birger

Vormestran­d til Stavanger Aftenblad.

– Men fortsatt ingen banktermin­al, altså?

– Nei, det har aldri vært aktuelt og er heller ikke aktuelt nå. Jeg er nødt til å holde kostnadene nede for at jeg skal kunne overleve og drive sunt.

Jobber 140 timer i uken. Og det gjør Birger Vormestran­d. Det ferske regnskapet for 2022 viser at butikken hadde rett i underkant av 1,5 millioner kroner i inntekter med et resultat før skatt på 670.000 kroner – opp fra 426.000 kroner i 2021.

– Ja, fjoråret var et relativt godt år. Men så jobber jeg også veldig mye for å gjøre butikken og selskapet så bunnsolid som overhodet mulig, sier Vormestran­d, som tidligere har antydet at han enkelte uker jobber opp mot 140 timer.

Og ja, det hender at han overnatter på en madrass i butikken.

Årsregnska­pet viser at 68-åringen bevilget seg 206.500 kroner i lønn i fjor. Da kan du selv regne ut at timelønnen ikke er spesielt høy.

– For meg er det viktigste å holde driften og butikken i gang. Det er mange i min bransje som sliter med å holde hjulene i gang, sier Vormestran­d, som alltid har vært veldig opptatt av næringen i Stavanger sentrum.

Gir seg ikke. – Jeg ser en trend hvor det blir færre og færre folk i sentrumsga­tene. Det synes jeg er veldig trist. For sentrum trenger et mangfold og en miks av butikker. Men da må folk bruke byen sin – og handle hos oss, oppfordrer Vormestran­d, som i år altså feirer 75-årsjubileu­m.

– Ja, selve datoen er vel en eller annen gang i høst. Det er stas at vi har holdt ut såpass lenge.

– Tenker du å gi deg snart?

– Absolutt ikke. Jeg skal kjøre på så lenge butikken går rundt – og helsen holder.

Eneste fagbutikk igjen. Birger Vormestran­d har vært i butikken hele livet. Som 7-åring kunne han alle fargekoder og artikkelnu­mre på alt de hadde i hyllene. Og allerede som 12-åring fikk han ansvar for å male familiens hytte og hus.

Birger Vormestran­d er sønn av Birger Vormestran­d, som startet butikken i Østervåg. Kundene var i stor grad folk fra Ryfylke som kom sjøveien for å handle maling. Fortsatt går Havneringe­n for å være fremsiden, mens Østervåg er baksiden.

Birger Vormestran­d er eneste fagbutikk innen maling som er igjen i Stavanger etter at Fargerike Næss la ned driften i 2019. Nå er det kjeder som Coop, Jernia og Montér som selger det meste av malingen i regionen.

 ?? ?? ⮉ Det gode, gamle kasseappar­atet er godt brukt hos Birger Vormestran­d i Østervåg.
⮉ Det gode, gamle kasseappar­atet er godt brukt hos Birger Vormestran­d i Østervåg.
 ?? ?? ⮉ Han har system i sakene sine, Birger Vormestran­d.
⮉ Han har system i sakene sine, Birger Vormestran­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway