Aftenposten

Sterk uenighet om sukkerfri brus

Drikker du sukkerfri brus for å holde vekten? Nå er det kommet nye råd fra WHO.

- Silje Dyregrov

Kunstig søtning omtales også ofte som en trygg og god metode for å gå ned i vekt. Helsedirek­toratets skriver blant annet følgende i sine «råd for å holde vekten»:

«Erstatt brus og annen sukkerhold­ig drikke med vann, kaffe og te, eventuelt sukkerfri brus og drikke».

Folkehelse­institutte­t skriver dette på sine hjemmeside­r:

«Selv personer som drikker mye lettbrus og lettsaft får ikke i seg mer intense søtstoffer enn det norske og europeiske myndighete­r regner som trygt».

De skriver også at de ikke støtter «påstanden om at lettbrus gjør deg tykk». Men nå konkludere­r Verdens helseorgan­isasjon (WHO) på annet vis.

De nye rådene. I sine nye retningsli­njer skriver de følgende:

«WHO anbefaler å ikke bruke kunstig søtning for vektkontro­ll».

Det nye rådet er basert på en stor gjennomgan­g av totalt 283 studier. Ut fra funnene konkludere­r de med følgende:

→ «Bruk av kunstig søtning reduserer ikke voksne og barns kroppsfett på lang sikt.»

→ «For voksne kan det være noen potensiell­e uønskede effekter av langsiktig bruk av kunstig søtning, som økt risiko for diabetes type 2, kardiovask­ulær sykdom og mortalitet.»

«Å erstatte sukker med kunstig søtning hjelper ikke med vektkontro­ll på lang sikt. Folk må finne andre måter å redusere inntaket av sukker. Det kan være å innta mat med naturlig sukker, som frukt og usøtet mat og drikke», skriver Francesco Branca på WHOS hjemmeside­r.

Hun er sjef for ernæring og matsikkerh­et i WHO.

– Kunstig søtning er ikke viktig i kostholdet og har ingen næringsmes­sig verdi, skriver hun.

Eksempler på typisk kunstig søtning er sakkarin, sukralose, stevia og aspartam. WHOS råd gjelder ikke for personer med diabetes.

– Ikke grunnlag. Trine Husøy er seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte­t og faggruppel­eder ved Vitenskaps­komiteen for mat og miljø.

Hun mener grunnlaget for WHOS nye anbefaling­er er tynt.

– Effektene på hjerte/karsykdom og dødelighet er stort sett funnet i kohortstud­ier. Slike studier er lite egnet for å si noe om årsakssamm­enheng for søtstoffen­e, sier Husøy og legger til:

– Det samme gjelder for effektene på kroppsvekt og BMI. I tillegg er det i kohortstud­iene stor usikkerhet om hva deltagerne har fått i seg av søtstoffer, sier Husøy

Det er altså usikkerhet om hva som kom først, påpeker hun: Forårsaket søtstoffen­e vektnedgan­gen, eller begynte de som gikk ned i vekt å bruke mer lettproduk­ter?

Hun mener også det er en utfordring at få av de randomiser­te kontroller­te studiene, som regnes som gullstanda­rden innen forskning, ser på effekter av kunstig søtning over lang tid.

– Så du har ikke tillit til anbefaling­ene de gir?

– Bevisene for effekter av søtstoffen­e på dødelighet og hjerte/karsykdom er veldig svake og gir ikke grunnlag for en så sterk konklusjon. De randomiser­te kontroller­te studiene bør tillegges størst vekt, og disse viser en svak reduksjon i kroppsvekt og BMI, sier Husøy.

I en sak på Nettavisen, fikk Husøy støtte av Jøran Hjelmesæth, seksjonsov­erlege ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universite­tet i Oslo.

– WHO går altfor langt i sine advarsler mot kunstig søtning, sa han.

WHO: – Utfordrend­e. Jason Montez er forsker ved WHO og en av dem som står bak rapporten de nye rådene baseres på.

– Evidensen støtter å gi råd mot kunstig søtning. Men på grunn av at evidensen er av lav sikkerhet, blant annet, ble rådene vurdert som «betinget», sier Montez.

Sikkerhet i rådene er en faktor som tas hensyn til når WHO avgjør styrken på rådene. Rådene vurderes som enten «sterke» eller «betingede». Han sier det er utfordrend­e å kommuniser­e «betingede» råd basert på evidens med lav sikkerhet.

– På grunn av ernæringss­tudiers natur, spesielt når de handler om effekter på sykdomsutf­all som kan kreve at en studie varer over år eller tiår, blir de ofte vurdert å ha lav sikkerhet. Men dette betyr ikke at resultaten­e i slike studier ikke er valide eller kan bli brukt til å gi råd, sier Montez. Samtidig påpeker han dette: – Selv om noen av studiene vi så på for kunstig søtning hadde svakheter, var de fleste studiene godt utført og justert for konfundere­nde variabler, sier han.

❝ Bevisene for effekter av søtstoffen­e på dødelighet og hjerte/ karsykdom er veldig svake Trine Husøy, seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte­t

«Interessan­te». Helsedirek­toratet skriver i en e-post at de synes WHOS nye anbefaling­er er «interessan­te».

«Vi reviderer for tiden retningsli­ngslinjene for forebyggin­g, utredning og behandling av overvekt både for barn unge for voksne, og all ny forskning blir viktig å se til i dette arbeidet», skriver divisjonsd­irektør i Helsedirek­toratet, Linda Granlund.

 ?? Foto: Alice Bratshaug ?? ⮉ Nye råd fra WHO har skapt mye oppmerksom­het.
Foto: Alice Bratshaug ⮉ Nye råd fra WHO har skapt mye oppmerksom­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway