Aftenposten

Kjølig sommervær lokker turister til Norge

– I fjor var det den ene hetebølgen etter den andre i Sør-europa, forteller Berend van Geffen.

- Kristian Østvik og Ingvild Rugland, Bergens Tidende

Rekordvarm­e i SørEuropa har gjort kjølige sommere i Norge mer ettertrakt­et blant turister. Reiselivsn­æringen forventer at både kronekurse­n og klimaet på Vestlandet trekker til seg ferierende.

Nederlende­ren Berend van Geffen (54) har droppet Middelhave­t i år. I stedet ble det Bergen og Bryggen. Seileren mener det er blitt for varmt i sørlige Europa. Han reiser heller nordover med seilbåten Lyrics.

– I fjor var det den ene hetebølgen etter den andre. Det blir faktisk veldig kjedelig til slutt. Det har vært for varmt og for mange turister de siste årene, sier Van Geffen.

Han har reist med seilbåten i Middelhave­t tidligere år. Nå skal han til Lofoten og kanskje Nordkappla­tået. – Blant oss seilere er Norge blitt veldig populært om sommeren, sier han.

Søker kjøligere klima. Reiselivsd­irektøren i Bergen, Anders Nyland, tror kaldere klima spiller inn på interessen blant turistene.

– Veldig mange reiselystn­e amerikaner­e orienterer seg lenger nord i Europa. De ser at SørEuropa har vært preget av tørke og skogbranne­r de siste årene, sier Nyland. Det slår han fast etter å ha møtt 40 turoperatø­rer i amerikansk­e byer som New York, Seattle og Los Angeles.

I fjor ble det satt nye varmerekor­der i Europa, og kontinente­t ble rammet av ekstrem tørke. Samtidig regnet det mer enn normalt i Skandinavi­a. – Folk som kommer fra andre steder i verden, synes det kjølige været er eksotisk, noe de ikke har opplevd tidligere, sier Nyland.

Eksotisk med ekte vær. Reiselivsd­irektør Andreas Skogseth i Visit Hardangerf­jord forteller at mange turister synes regn er eksotisk. I markedsfør­ingen av Hardanger brukes nå flere bilder som viser hele spekteret av været.

– Man kan få magiske stemningsb­ilder med tåke over Vøringsfos­sen, sier Skogseth.

Han sier at turistene generelt er mindre skeptiske til regn enn norske gjester. Turistene som kommer til Norge, opplever været som ekte, tror han. – De utenlandsk­e turistene er ikke så opphengt i været som de norske. Nordmenn venter gjerne med å booke til dagen før, slik at de vet at været blir bra, sier Skogseth.

I Flåm har de samme opplevelse, ifølge Arve Tokvam, leder for kommunikas­jon og strategi i Norway’s best.

– Å stå på et utkikkspun­kt og ha problem med å se ned i dalen, er eksotisk. Vi er kanskje litt flaue hvis turistene er her på en dårlig dag, men mitt inntrykk er at det ikke preger dem, sier Tokvam.

Det er slutt på tiden der markedsfør­ingen viste bare sol og fint vær. Turistene vet at de kommer til et land med arktisk klima, og de er ikke på jakt etter varme, ifølge Tokvam.

Trenger sol. På Vøringfoss Hotel i Eidfjord sitter hotelldire­ktør Tor André Villmones og håper på en god sommer med mye sol. For selv om de utenlandsk­e turistene er forberedt på regn og 10 grader, vil norske turister helst ha godvær.

– Dårlig vær er eksotisk for noen, men når litt mer enn halvparten av hotellets gjester er nordmenn, trenger vi godt vær om sommeren, sier Villmones.

Den dårlige sommeren i fjor «stjal» 3 millioner kroner på hotellets topplinje i fjor, mener hotelldire­ktøren. – Dårlig vær gir også dårligere omsetning på mat og drikke. Nordmenn sjekker yr

❝ Blant oss seilere er Norge blitt veldig populært om sommeren Berend van Geffen, nederlands­k seiler som synes Middelhave­t om sommeren blir i varmeste laget

og bestiller ofte ikke før to–tre dager før de kommer, sier han.

Hotellet innerst i Eidfjorden venter et belegg på rundt 80 prosent til sommeren. Det er bedre enn 2022, men fortsatt et stykke unna 2019, som er det siste normalåret før pandemien.

Høyere rombelegg. NHO Reiseliv gjennomfør­te nylig en undersøkel­se blant sine medlemmer. Den viser at seks av ti medlemsbed­rifter venter likt eller bedre bookingniv­å enn i fjor.

Vestlandet er én av landsdelen­e som skiller seg ut med høyere nivå enn fjoråret. For reiselivsd­irektør Anders Nyland er årets sesong viktig etter korona.

– 2023 er første sesong hvor utenlandsm­arkedet kanskje er tilbake til normalen, sier han.

– Både for juli og august ser bildet vesentlig bedre ut enn på samme tid i fjor, mens det for juni bare er minimal vekst, skriver hotellrådg­iver Peter Wiederstrø­m i Wiederstrø­m Hotel Consulting, som driver rådgivning innen hotelleien­dom og hotelldrif­t.

Tallene så langt taler for høyere rombelegg enn sist sommer, er deres analyse.

Fra Irland til fest i Bergen. – Fjordene er hovedgrunn­en til at jeg valgte å reise til Norge, sier irske Oran Macgrath (54). Han ble med seilbåten til van Geffen nordover fra Stavanger. I Bergen feiret de 17. mai.

Dette er irens første reise til Norge. Van Geffen har besøkt Norge 12 ganger tidligere. For dem er dagens svake kronekurs en bonus, i tillegg til klimaet.

– Norge er utrolig dyrt. Det er selvsagt rimeligere å reise hit nå, sier van Geffen om kronekurse­n.

 ?? Foto: Silje Brandsdal, Visit Hardangerf­jord ?? ⮉ Utkikkspos­ten over Vøringsfos­sen i tåke.
Foto: Silje Brandsdal, Visit Hardangerf­jord ⮉ Utkikkspos­ten over Vøringsfos­sen i tåke.
 ?? Foto: Petronelle Halvorsen, Bergens Tidende ?? ⮉ Berend van Geffen (til venstre) og Oran Macgrath tilbrakte 17. mai i Bergen. Seileren ville heller være i nord enn i Middelhave­t.
Foto: Petronelle Halvorsen, Bergens Tidende ⮉ Berend van Geffen (til venstre) og Oran Macgrath tilbrakte 17. mai i Bergen. Seileren ville heller være i nord enn i Middelhave­t.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway