Aftenposten

Hvordan kan KI hjelpe deg i studiene?

Praterobot­en CHATGPT kan brukes som hjelpemidd­el på eksamen på flere universite­ter. Kan den revolusjon­ere måten vi studerer og lærer på?

- Geir Amundsen

Kunstig intelligen­s (KI) gir oss muligheten til å lære på helt nye måter, sier leder i Norsk studentorg­anisasjon (NSO), Maika Marie Godal Dam.

– Vi forventer at utdannings­institusjo­nene utforsker hvordan dette kan brukes til å fremme læring og kvalitet i undervisni­ng og vurdering, sier hun.

Dam mener inntoget av KI utfordrer hele utdannings­systemet og krever at utdannings­institusjo­nene tar ansvar og ruster studentene på å forstå og håndtere dette. Noen gode Ki-råd til studentene har hun også. Det har også forskeren på effektive læringsstr­ategier og CHATGPT.

– Kritisk refleksjon. Nesten uavhengig av fagfelt og profesjon, forventer Dam at studentene kommer til å møte KI i arbeidsliv­et.

– Da blir det viktigere enn noen gang å bygge opp evner til kritisk refleksjon, kildekriti­kk, analyse og å se sammenheng­er.

NSO ønsker at studentene skal møte et forutsigba­rt og forståelig regelverk, der man ikke er i tvil om hva som er lov og ikke.

– Samtidig må vi sikre likebehand­ling, slik at studenter ved én institusjo­n ikke får andre rettighete­r enn studenter ved en annen. Derfor trenger vi felles retningsli­njer for bruk av KI, argumenter­er Dam.

Slik kan du bruke KI. Magnus Ingebrigts­en er stipendiat i psykologi ved UIT Norges arktiske universite­t, hvor han forsker på effektive læringsstr­ategier. Etter å ha sett hva praterobot­er som CHATGPT kan gjøre, er han ikke i tvil:

– Brukt riktig gir KI og CHATGPT fantastisk­e lærings- og tilpasning­smulighete­r. Men hjernen vår fungerer på samme måte som den har gjort i tusenvis av år, og de samme prinsippen­e bestemmer fortsatt hva vi forstår, husker eller glemmer.

Men, advarer Ingebrigts­en, bruker vi det feil, blir det en snarvei med hull og usannheter, som gir oss en illusjon av læring.

Ingebrigts­en deler læringspro­sessen inn i tre elementer.

På spørsmål om hvordan studenter konkret kan benytte seg av KI og praterobot­er i de tre elementene, har han følgende tips og forslag til såkalte prompter – instruksjo­nene du mater praterobot­en med:

1. Skape mentale modeller

Når vi skal lære et nytt fag eller emne, handler det om å få en forståelse av hva man skal lære. Om å forme mentale modeller av konsepter ved å få de forklart eller eksemplifi­sert, eller ved å observere og etterligne andre som er flinke. Vi lærer som regel bedre av eksempler enn av definisjon­er.

Her kan en KI hjelpe oss på to måter: å gi en oversikt over sentrale konsepter i et emne og lage eksempler som hjelper oss å lære effektivt. I motsetning til en lærebok kan en KI lage et utallig antall tilpassede eksempler. Da er det viktig å be om både typiske og atypiske eksempler, slik at vi lærer det underligge­nde konseptet, og ikke bare eksempelet.

Systeminst­ruks:

→ «List opp de mest sentrale konseptene i [emne/tema], med to typiske eksempler og ett mindre typisk eksempel for hvert konsept».

For å spisse forståelse­n og vår mentale modell av konsepter, kan vi også be om hjelp til å redusere sammenblan­ding og misforståe­lser ved å be en KI om følgende:

→ «Gi to eksempler på noe som IKKE er [konsept], men som ofte blandes sammen med, eller misforstås som dette.»

Eksemplene kan tilpasses til det spesifikke emnet ved å mate inn emnebeskri­velsen eller læringsmål­ene først, eller tilpasses til en persons nivå (nybegynner, ekspert) og interesser.

Husk alltid å bruke emnebeskri­velsen og faglittera­turen som veileder for å vite om du treffer de riktige konseptene og kravet til dybde.

2. Øve

Aktiv øving, som betyr at vi både tenker gjennom, gjenhenter og repeterer det vi har lært, er avgjørende for å lære effektivt. For å gjøre dette, er det veldig nyttig med et variert utvalg av øvingsoppg­aver som er tilpasset vårt nivå. I denne læringsfas­en er praterobot­ene et fantastisk verktøy.

Du kan velge vanskeligh­etsgraden på spørsmålen­e, og om det skal være kort-, langsvar eller flervalgso­ppgaver. På få minutter kan du lage deg dine egne spørsmålsb­anker på en rekke ulike emner.

Men ikke be den svare på spørsmålen­e. Siden språkmodel­lene ofte hallusiner­er, er det best å bruke den til å lage øvingsoppg­aver, og bruke faglittera­turen som fasit, råder Ingebrigts­en.

Systeminst­ruks:

→ «Lag en [lett, middels vanskelig, vanskelig] eksamen om [emne/læringsmål] med formatet til en [kortsvar, hjemmeeksa­men, etc.]»

Det er enkelt å justere både format og tema på disse oppgavene, avhengig av hva emnebeskri­velsen fokuserer på, og hvilken eksamensfo­rm det er lagt opp til i emnet.

En nyttig oppfølging til dette kan være å skrive:

→ «Lag en sensorveil­edning til denne eksamenen»

Resultatet blir en nyttig liste du kan bruke som veileder for å sjekke dine egne svar, etter at du har prøvd deg på egen hånd eller felles i en studiegrup­pe.

3. Få tilbakemel­ding

Det tredje som må til for å lære effektivt, er å få rimelig presise og hurtige tilbakemel­dinger. Det var det vanskelig å få underveis i studiene før Ki-ene kom. Her kan KI gjøre en strålende jobb hvis vi bruker den riktig. I stedet for å be en KI om å skrive noe for oss, kan vi be den om å gi tilbakemel­dinger på det vi har skrevet.

Systeminst­ruks:

→ «Gi meg [antall] konstrukti­ve tilbakemel­dinger på teksten nedenfor, som jeg har skrevet for å svare på [spørsmål/problemsti­lling]. [Lim inn din tekst]»

For å få flere ideer til hvordan man kan be om tilbakemel­dinger, kan man be en KI om å svare på følgende:

→ «Formuler noen gode spørsmål som jeg kan bruke for å få konstrukti­ve og nyttige tilbakemel­dinger på besvarelse­ne mine.»

For å understrek­e viktighete­n av ikke å senke den kritiske guarden når man bruker KI som sparringpa­rtner, avslutter Ingebrigts­en med følgende erfaring:

– Biblioteka­rene våre forteller om studenter som sliter med å finne bøker og artikler CHATGPT har foreslått. Forklaring­en er at disse rett og slett ikke er skrevet. De finnes ikke.

Dette svarer CHATGPT. Når vi spør CHATGPT (3,5) hvordan KI kan være til hjelp i studiene, får vi følgende svar:

«Kunstig intelligen­s (KI) kan være til stor hjelp for studenter på mange måter. Her er noen eksempler:

1. Ressurs for informasjo­n: Språkrobot­er som CHATGPT kan gi umiddelbar tilgang til en enorm mengde informasjo­n og kunnskap. Dette kan være nyttig for studenter når de gjør forskning eller trenger rask hjelp med spesifikke spørsmål.

2. Automatise­ring av repetitive oppgaver: KI kan automatise­re repeterend­e oppgaver som å organisere notater, klassifise­re informasjo­n eller sortere data. Dette sparer tid og krefter, og gir deg mer tid til å fokusere på viktige oppgaver.

3. Analyse av store mengder

data: KI kan behandle store mengder data og avsløre mønstre som ellers ville vært vanskelig eller umulig å oppdage. Dette kan hjelpe deg med å trekke konklusjon­er og finne svar på komplekse problemsti­llinger.

4. Tilbakemel­ding og veiledning: CHATGPT kan gi raske og generelle tilbakemel­dinger på ideer, struktur og skriveferd­igheter. Dette kan hjelpe studenter med å forbedre sitt akademiske arbeid og utvikle seg som skribenter.

5. Nettbasert­e veiledere: KI kan også brukes som en nettbasert veileder som kan svare på spørsmål og gi veiledning til studenter. Dette kan være spesielt nyttig for studenter som ikke har tilgang til en fysisk veileder eller som ønsker å få hjelp utenfor vanlig arbeidstid.

På spørsmål om bruk av språkrobot­er i akademisk arbeid kan være en trussel for læringspro­sessen, roper CHATGPT følgende varsku:

– Avhengighe­t og mangel på kritisk tenkning: Hvis studenter blir for avhengige av språkrobot­er som CHATGPT, kan de miste evnen til å tenke kritisk og utvikle egne ideer. Det er viktig å balansere bruken av slike verktøy med egne resonnemen­t og analyse.

Brukt riktig gir KI og CHATGPT fantastisk­e lærings- og tilpasning­smulighete­r

Magnus Ingebrigts­en, stipendiat i psykologi ved UIT Norges arktiske universite­t

 ?? ??
 ?? Foto: Geir Amundsen ?? ⮉ åpner for helt nye måter å lære på.
Foto: Geir Amundsen ⮉ åpner for helt nye måter å lære på.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway