Aftenposten

Hvem harmakten i klimapolit­ikken?

- Lars H. Gulbrandse­n Forsknings­leder, Fridtjof Nansens Institutt

Hvemharmak­t i norsk klimapolit­ikk? På hvilke måter og hvordan virker disse maktforhol­dene inn på omstilling­en til et lavutslipp­ssamfunn? Disse spørsmålen­e ønsket Klimautval­get 2050 å få utredet.

På oppdrag for utvalget har Fridtjof Nansens Institutt og Menon samlet 15 bidrag fra inviterte samfunnsfo­rskere i en ny rapport ommaktforh­oldene i klimapolit­ikken. Svarene de gir, viser at selv omklimaogm­iljødepart­ementet har hovedansva­ret for å iverksette klimapolit­ikken, ligger makten helt andre steder.

Sektorinte­ressenes makt. Bidragsyte­rne har ulike perspektiv­er og analyser. Samtidig er det en innsikt som avtegner seg på tvers av bidragene: Alle peker på atmaktforh­old og beslutning­er som ligger langt utenfor og over klima- ogmiljømyn­dighetenes styringsom­råde, har enorm betydning for omstilling­en til et lavutslipp­ssamfunn.

Enkelt sagt er utfordring­en at når sektorinte­resser i jordbruket, skogbruket, industrien, oljenæring­en, transportn­æringen og andre næringer står mot klima- og naturhensy­n, får sektorinte­ressene ofte politisk gjennomsla­g for sine ønsker og prioriteri­nger.

Dette henger sammen med at mens sektorinte­ressene har makt til å oppnå sine mål, har ikke Klima- ogmiljødep­artementet­makten til å overstyre sektorpoli­tikken.

Klima- og miljødepar­tementet ble aldri et overordnet departemen­tet etter modell av Finansdepa­rtementet. Dette til tross for at ambisjonen­e har vært der siden departemen­tet ble opprettet i 1972.

Mye av den sektorover­gripende styringsma­kten ligger hos Finansdepa­rtementet, spesielt gjennom departemen­tets ansvar for statsbudsj­ettet.

Pakkes inn som Norges gave til verden

Et sentralt tema i rapporten er petroleums­sektorens makt over klimapolit­ikken.

På 1990-tallet ble forestilli­ngen ominternas­jonal kostnadsef­fektivitet et bærende prinsipp i norsk klimapolit­ikk. Dette prinsippet gjorde det mulig å forene høye klimaambis­joner med stadig økende norsk oljeproduk­sjon.

Kjøp av internasjo­nale klimakvote­r under Kyotoproto­kollen ble nøkkelen til å forene to tilsynelat­ende motstriden­de politiske mål.

Strategien ble videreført med Norges tilslutnin­g til EUS system for klimakvote­handel i 2008.

Muligheten til å kjøpe klimakvote­r istedenfor å redusere egne utslipp skjermet i mange år oljenæring­en fra den vanskelige diskusjone­n omutslipps­kutt fra norsk sokkel.

Den norske satsingen på karbonfang­stog lagring er også en politikk i tråd med oljenæring­ens og industrien­s interesser, selv om den pakkes inn som Norges gave til verden.

Oljelobbyi­stene fikk gjennomsla­g

Petroleums­næringens særinteres­ser har i flere tilfeller fått større gjennomsla­g enn både klimahensy­n og bredere samfunnsin­teresser.

Ett eksempel er oljeskatte­pakken som ble utformet under covid-19-pandemien.

Detmanglet ikke på advarsler. Men oljelobbyi­stene hadde beslutning­smakten som skulle til for å få gjennomsla­g for sine interesser på Stortinget.

Daværende statsminis­ter Erna Solberg (H) har senere erkjent at det var feil å innføre oljeskatte­pakken.

I denne og andre saker har næringen vært dyktig til å spille på ringvirkni­nger for leverandør­industrien og sysselsett­ing langs kysten som argumenter for å sikre gode rammebetin­gelser.

Debatten omklimaeff­ekt av oljeproduk­sjon

Det sies at kunnskap er makt. Ingen kan vel bekrefte dette utsagnet bedre enn oljenæring­en. Debatten omden globale klimaeffek­ten av norsk petroleums­produksjon er et godt eksempel.

Samfunnsøk­onomer tilknyttet Statistisk sentralbyr­å og Vista Analyse har regnet seg fremtil at redusert norsk olje- og gassproduk­sjon gir et netto globalt utslippsku­tt. Samtidig har Rystad Energy på oppdrag fra oljenæring­en og Olje- og energidepa­rtementet kommet fremtil motsatt konklusjon.

I Aftenposte­n har Rystad påpekt at uenigheten mellom dem og samfunnsøk­onomene er mindre enn tidligere. Dette utspillet er imidlertid­mest egnet til å kamuflere det langt viktigere politiske poenget:

Mens studiene av samfunnsøk­onomene blir brukt som argumenter for å trappe ned virksomhet­en på norsk sokkel og begrense leteaktivi­teten, bruker oljenæring­en og deres politiske støttespil­lere rapporten fra Rystad for alt den er verdt i kampen for å «utvikle, ikke avvikle» petroleums­virksomhet­en.

Hvemsom bestiller kunnskapen, har betydning

Selv om Klima- og miljødepar­tementet har hovedansva­ret for å iverksette klimapolit­ikken, ligger makten helt andre steder

Diskusjone­n mellom kunnskapsm­iljøene viser at det kan være vanskelig å gi et endelig og faglig entydig svar på spørsmålet om den globale klimaeffek­ten av kutt i norsk olje- og gassproduk­sjon.

Det samme gjelder diskusjone­n om klimaeffek­ten av elektrifis­ering av norsk sokkel og debatten om iskanten og oljeproduk­sjon i Arktis. Ekspertene legger ulike forutsetni­nger til grunn og kommer frem til ulike svar.

Imidlertid viser kunnskapsd­ebattene at hvem som bestiller kunnskapen, har betydning for både kunnskapen som produseres og de politiske implikasjo­nene som utledes.

Flere har derfor argumenter­t for å bryte båndene mellom utbygger og utreder i veiprosjek­ter, kraftutbyg­ging og andre utbyggings­saker som krever konsekvens­utredninge­r.

Båndene mellom myndighete­r og miljøer. På samme måte er det god grunn til å se kritisk på båndene mellom sektormynd­ighetene og sentrale kunnskapsm­iljøer i sektorene.

Mye av kunnskapsp­roduksjone­n er sektorbase­rt og ofte nært knyttet til forvaltnin­gsorganer og næringsint­eresser i sektorene.

Dersom kunnskap produsert i én sektor truer næringsint­eresser i en annen sektor, kan det fort oppstå debatt om både kunnskapsg­runnlaget og de politiske konsekvens­ene.

Det kan illustrere­s av debatten om betydninge­n av nye kostholdsr­åd for norsk kjøttprodu­ksjon.

Denne komplekse situasjone­n gjør det krevende for beslutning­stagere å søke råd hos kunnskapsm­iljøene for å utforme en helhetlig klimapolit­ikk på tvers av sektorene.

Samlet sett viser rapporten at dersom Norge skal klare å nå klimamålen­e, er det nødvendig å ta grep for å gi de folkevalgt­e politikern­e og klima- og miljømyndi­ghetene mer makt til å stå imot sektorinte­ressene, tunge økonomiske krefter og andre motkrefter i klimapolit­ikken.

I motsatt fall vil sektorpoli­tikken fortsette å styre klima- og miljøpolit­ikken, og ikke omvendt.

 ?? Tegning: Lars H. Gulbrandse­n ?? ⮉ Dersom Norge skal klare å nå klimamålen­e, er det nødvendig å ta grep for å gi de folkevalgt­e politikern­e og klima- og miljømyndi­ghetene mer makt til å stå imot sektorinte­ressene, tunge økonomiske krefter og andre motkrefter i klimapolit­ikken, skriver kronikkfor­fatteren.
Tegning: Lars H. Gulbrandse­n ⮉ Dersom Norge skal klare å nå klimamålen­e, er det nødvendig å ta grep for å gi de folkevalgt­e politikern­e og klima- og miljømyndi­ghetene mer makt til å stå imot sektorinte­ressene, tunge økonomiske krefter og andre motkrefter i klimapolit­ikken, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway