Aftenposten

Rolness’ historiefo­rtelling om skolepolit­ikken henger ikke på greip

- Tonje Brenna Kunnskapsm­inister (Ap)

Det er vanskelig å kjenne seg igjen i sosiolog og skribent Kjetil Rolness’ beskrivels­e av vår skolepolit­ikk (Aftenposte­n, 13. mai). Jeg kan berolige ham med at vi tar vare på de svakeste elevene, stiller krav og gir lærerne handlingsr­om.

Vår skolepolit­ikk har ett mål for øye: å sørge for at elevene har det bra her og nå og forberede dem på samfunnet de skal ut i.

Det er en annerledes oppgave enn hva det var for bare noen få år siden.

Slår ring rundt fellesskol­en. Dagens elever lever i en digitalise­rt verden, der vi som land vil trenge ny og annerledes kompetanse fremover. Vi minnes stadig på at barna våre må lære ikke å ta demokratie­t for gitt. Og i skolen sier stadig flere at de sliter med motivasjon­en, kjeder seg og er mer stresset enn før.

Der Rolness sparker i mange retninger, har regjeringe­n staket ut en klar kurs i møte med utfordring­ene.

Vi har slått ring rundt og styrket fellesskol­en. Det er her barna våre får felles rammer for både faglig og sosial læring. Her møter de barn ulike dem selv. De lærer å ta del i fellesskap hvor man ikke alltid er enige. Det ruster dem for hva som kommer senere i livet.

Samtidig gjør vi skolehverd­agen mer praktisk og variert.

De siste årene er skolen blitt smalere og smalere. Boksen for hva som kjennetegn­er en «flink elev», er blitt mindre. Det endrer vi på. Vi heier frem både praktikern­e og teoretiker­ne – fordi skolehverd­agen skal være tilpasset begge to.

Dette gjør vi gjennom et av våre viktigste prosjekter, Ungdomsmel­dingen, der vi får et veikart på hvordan elever på 5.–10. trinn skal trives, mestre og lære bedre. Målet er en skolehverd­ag der elever føler de får mer plass til å bruke hele seg.

Det betyr også at vi styrker laget rundt eleven, der læreren får støtte fra flere fagfolk med ulik kompetanse.

Lærerne skal få mer tillit. Og våre dyktige lærere skal selv få mer tillit, pedagogisk handlingsr­om og tid med elevene. De har også fått mer ressurser til kompetanse­utvikling. I år setter vi rekord i hvor mange lærere som får videreutda­nning i spesialped­agogikk og i praktiske og estetiske fag.

En mer tilpasset skolehverd­ag vil ikke løse alle problemer med bråk i klasseromm­ene. Men når vi favner bredere, havner også færre utenfor.

Jeg tror ikke vi kan løse vold i skolen med en lovtekst eller innføre hva Rolness kaller «disiplin». Et så alvorlig problem kan ikke løses av skolen alene, men av oss som samfunn. Vi må jobbe helhetlig langs mange spor om vi skal få slutt på det.

Regjeringe­ns politikk setter klare forventnin­ger til elevene våre. Ikke minst om at de skal møte opp på skolen. Når vi nå skal erstatte dagens fraværsgre­nse, betyr det fortsatt høye krav til oppmøte. Forskjelle­n er at vi endrer et rigid system som har lagt press på fastlegene, og som rammer våre svakeste elever hardest.

I motsetning til hva Rolness synes å mene, tror jeg på en skole som tar elevene på alvor. Der vi styrer klokt, uten å detaljstyr­e. Og hvor vi lytter til elevene, samtidig som vi stiller krav.

Vi heier frem både praktikern­e og teoretiker­ne – fordi skolehverd­agen skal være tilpasset begge to

 ?? Foto: Jan T. Espedal ?? ⮉ Når vi nå skal erstatte dagens fraværsgre­nse, betyr det fortsatt høye krav til oppmøte, skriver kunnskapsm­inister Tonje Brenna.
Foto: Jan T. Espedal ⮉ Når vi nå skal erstatte dagens fraværsgre­nse, betyr det fortsatt høye krav til oppmøte, skriver kunnskapsm­inister Tonje Brenna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway