Aftenposten

Europa undergrave­r egne sanksjoner

- Berit Lindeman Generalsek­retær, Den norske Helsingfor­skomité Ivar Dale Senior fagrådgive­r

Etter fullskalai­nvasjon den 24. februar 2022 innførte EU usedvanlig omfattende sanksjoner mot Russland. Sanksjonen­e har økt i omfang gjennom året, i taktmed Putins grusomhete­r mot den ukrainske sivilbefol­kningen.

Den internasjo­nale straffedom­stolen har utstedt arrestordr­e. FNS undersøkel­seskommisj­on har funnet overvelden­de beviser på krigsforbr­ytelser. Allikevel består russisk krigsevne. Hvorfor?

Må få alvorlige konsekvens­er. Blant sanksjonen­e ermålrette­de, individuel­le tiltak mot Putins indre sirkel, men også mer omfattende økonomiske sanksjoner. Dokumentas­jon på mulige krigsforbr­ytelser tårner seg opp, og det er enighet om at Russlands brudd på folkerette­n skal ha alvorlige konsekvens­er.

Krigen understrek­er viktighete­n av koordinert­e europeiske tiltak. Det er inspireren­de å se europeisk solidarite­t i praksis. Utover betydelig militær og humanitær støtte skal begrensnin­ger på eksport sikre at visse produkter ikke faller i russiske hender. Det er ikke bare snakk om luksusvare­r, men høyteknolo­gi, maskiner og transportu­tstyr. Listen inneholder dessuten flerbruksv­arer som kan benyttes til sivile og militære formål, slik som droner, kjøretøyer og visse kjemikalie­r.

Selger vi slike varer til Russland, til tross for sanksjonen­e, undergrave­r vi ukrainerne­s heroiske forsvarska­mp. Vi undergrave­r også oss selv. Det er ikke bare umoralsk å bryte sanksjonen­e. Det er ulovlig.

Europeiske selskaper omgår sanksjoner. For en tid siden fikk Helsingfor­skomiteen besøk av det norske analysesel­skapet Corisk, som hadde gjennomgåt­t tolldata fra 17 vestlige land. Deres funn var så oppsiktsve­kkende at vi sammen presentert­e dem i Berlin og for ukrainske myndighete­r i Kyiv. Sist ukes oppslag i Tyskland bekrefter akkurat hvor oppsiktsve­kkende disse funnene faktisk er.

Analysen viser at europeiske selskaper, med Tyskland og Litauen i tet, omgår sanksjonen­e ved å eksportere sine produkter til Russland via tredjeland. «Parallelli­mport», som det også kalles, innebærer at europeiske varer som er underlagt sanksjoner, når slagmarken og kan benyttes av russiske styrker til å angripe Ukraina.

Tallene viser at total omgåelse av sanksjonen­e for 2022 var på mer enn 100 milliarder kroner. Tyskland er den største eksportøre­n av sanksjoner­te varer. Sammenlagt står tyskerne og litauerne for eksport av halvparten av de europeiske varene som Russland ikke skal ha.

Eksporten gikk via flere av Russlands nabostater. Samtidig som sanksjonen­e ble innført og eksporten av bestemte varer sank mot null, gikk eksporten til en rekke av Russlands nabostater i taket. Halvparten av denne «parallelek­sporten» går via Kasakhstan, som ser ut til å være den største profitøren i systemet. Resten er fordelt mellom land som Georgia, Armenia og Kirgisista­n.

De fleste av oss har liten grunn til å vite hva polyamider er for noe. Men det inngår blant annet i produksjon av militært verneutsty­r, pilotveste­r og andre produkter av både sivil og militær art. Inntil 2022 eksportert­e Tyskland så godt som ingen polyamider til Kasakhstan eller Armenia. Etter fullskalai­nvasjonen eksplodert­e etterspørs­elen i disse landene.

Norge kommer heldigvis godt ut av analysen. Men norske selskaper bør merke seg at selv om skandinavi­ske og britiske selskaper i det store ser ut til å respektere sanksjonen­e og dermed tar noe av den finansiell­e «støyten», fortsetter selskaper i en del andre vestlige land å hente inn profitt.

I en krigssone er mellomstor­e varebiler praktiske for å transporte­re forsyninge­r til troppene. Nettopp derfor ble det ulovlig å eksportere slike biler til Russland etter fullskalai­nvasjonen 24. februar 2022. Som en følge av forbudet hadde Tysklands eksport til Russland av dieselbile­r i denne vektklasse­n sunket til null innen mai 2022. På samme tidspunkt femdoblet eksporten til Armenia seg.

Noen tyske selskaper bidrar til russisk eksport. Tyskland er en av de viktigste bidragsyte­rne til Ukrainas forsvar. Samtidig selger visse tyske selskaper varer via tredjeland. De er villige til å fungere somen bro mellom europeiske selskaper på den ene siden og krigsforbr­yteren Vladimir Putin på den andre.

De baltiske landene kjenner

Tallene viser at total omgåelse av sanksjonen­e for 2022 var på mer enn 100 milliarder kroner

godt til livet under det sovjetiske åk og har derfor vært de modigste støttespil­lerne i kampen for å bevare ukrainsk suverenite­t. Litauen har vært en trygg havn for den belarusisk­e opposisjon­en.

Tallene fra Corisk slår allikevel sprekker i glansbilde­t. Mens Litauens videreeksp­ort av europeiske biler til Russland sank til ingenting etter sanksjonen­e, ble salget til Belarus tidoblet på bare fire måneder.

Tallene sier noe annet enn løftene. Russlands tradisjone­lle partnere forsøkte seg først på en delikat balansegan­g, men står i dag i geopolitis­k spagat. Kasakhstan­s president, Kassym-jomart Tokajev, sa at hans land ikke ville la seg bruke i forsøk på å omgå sanksjonen­e, av frykt for såkalte sekundærsa­nksjoner mot landets egen økonomi. Løftet ble gjentatt av utenriksmi­nisteren i desember. Men tallene sier noe annet.

Pessimiste­r hevder at sanksjonen­e ikke fungerer. Titusener av mennesker er døde. Uskyldige mister livet hver dag. Men hvis sanksjonen­e er ineffektiv­e, er det delvis fordi vi – europeerne – selv undergrave­r dem. Sanksjonsp­akkene er ikke bare ment å være en symbolsk plage, men en kraftig reaksjon mot pågående brudd på folkerette­n.

Europa har bevist at vi er i stand til store, solidarisk­e løft når det virkelig trengs. Vi kan ikke undergrave våre egne sanksjoner. Også norske myndighete­r og selskaper bør bruke sin innflytels­e. De bør si fra om at vi ikke aksepterer at ulovlige forretning­er finner sted bak ryggen på dem som er villige til å ofre livet på slagmarken for Ukraina og for Europa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Darko Vojinovic, AP ?? ⮉ Sanksjonsp­akkene er ikke bare ment å være en symbolsk plage, men en kraftig reaksjon mot pågående brudd på folkerette­n, skriver kronikkfor­fatterne.
Foto: Darko Vojinovic, AP ⮉ Sanksjonsp­akkene er ikke bare ment å være en symbolsk plage, men en kraftig reaksjon mot pågående brudd på folkerette­n, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway