Aftenposten

Når en barnefamil­ie skal uttranspor­teres, er internerin­g ofte det beste alternativ­et

Formålet er å dempe risikoen for å påføre barn skadelig stress.

- John Ståle Stamnes Leder, Felles enhet for juridisk, analyse, grensefag og etterretni­ng, Politiets utlendings­enhet

Ien kronikk i Aftenposte­n 9. mai kommentere­r Tilsynsråd­et for politiets utlendings­internat forslaget til endring av utlendings­lovens paragraf 106c, tredje ledd. De hevder at økt internerin­g kamufleres som barnets beste, og at internerin­g på familieenh­eten på Haraldvang­en er en barnefiend­tlig praksis.

Politiets utlendings­enhet (PU) ønsker å kommentere kronikken på et faglig grunnlag.

Å vurdere barnets beste er å foreta en konkret og helhetlig vurdering av barnets behov i en gitt situasjon. Man bør derfor være varsom med å ha en kategorisk oppfatning av hva barnets beste pr. definisjon er, uavhengig av omstendigh­etene. Barnets beste er ikke nødvendigv­is å bli uttranspor­tert. Men hva er barnets beste dersom uttranspor­t skal skje?

Ut fra forutsetni­ngene i disse sakene og våre erfaringer er familieenh­eten på Haraldvang­en en god ramme for å ivareta barn. Foreldre og barn kan få informasjo­n om hva som skjer, ta noen telefoner og forberede seg mentalt på reisen. Denne prosessen krever tid.

Dempe risiko for skadelig stress. Hvordan kan vi ivareta foreldre og barn innenfor de rammene vi har? Spørsmålet har vært førende for PUS barnefagli­ge arbeid.

PU har definert fire barnefagli­ge prinsipper. Disse er overordned­e føringer i alle saker som angår barn: trygghet, forståelse, forutsigba­rhet og involverin­g.

Prinsippen­e fremgår i vår barnefagli­ge veileder. Den er utviklet i samarbeid med dr. Åse Langballe og prof. Jon-håkon Schultz.

Formålet er å dempe risikoen for å påføre barn skadelig stress. Arbeidet bygger på forskning om stress og traumer hos barn og hva som virker forebyggen­de mot dette.

PU har i flere år jobbet intensivt med å praktisere kunnskapen. Våre erfaringer er at oppdragene de siste årene har vært preget av økt samarbeid mellom familiene og politiet ved retur, og at bruken av maktmidler har gått markant ned.

Del av en prosess. Familiene som skal uttranspor­teres, er ofte i krise. Krisen oppstår ikke idet PU trer inn, men kan ha preget både foreldre og barn i lang tid. Dette ligger til grunn for hvordan vi tilrettele­gger for barnets beste i prosessen: Hvordan vi planlegger oppdragene, henter dem på bopel, gjennomfør­er transporte­n innenlands, vurderer om de skal være på familieenh­eten og håndterer selve flyreisen.

Familienes kortvarige opphold på familieenh­eten kan ikke vurderes isolert. Internerin­gen er del av en uttranspor­teringspro­sess.

Sentralt her er tidspunkte­t for når familien skal hentes og om de skal være på familieenh­eten en natt før avreise.

I vurderinge­n av barnets beste vil alternativ­ene til internerin­g ofte være dårligere. Disse er da enten henting midt på natten for en hastig og direkte uttranspor­t, med økt stress og belastning, eller at de først hentes og plasseres på et midlertidi­g sted for ny avhenting av politiet neste morgen.

Det er da stor risiko for at familien forsvinner, med de følgene dette har for barna.

PU har et etisk og rettslig ansvar for å utøve en trygg, sikker og forsvarlig uttranspor­t for både foreldre og barn. Vi foretar konkrete og helhetlige vurderinge­r av barnets beste i disse sakene. Ofte er det beste alternativ­et for familien å bli kortvarig internert.

 ?? Foto: Eivind Røhne ?? ⮉ Politiets utlendings­enhet har et etisk og rettslig ansvar for å utøve en trygg, sikker og forsvarlig uttranspor­t for både foreldre og barn, skriver John Ståle Stamnes.
Foto: Eivind Røhne ⮉ Politiets utlendings­enhet har et etisk og rettslig ansvar for å utøve en trygg, sikker og forsvarlig uttranspor­t for både foreldre og barn, skriver John Ståle Stamnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway