Aftenposten

Dypdykk i kvinnehels­e med Sokrates på slep

Cathrine Frost bruker filosofi på en både snerten og morsom måte til å snakke om kvinnehels­e.

-

Nazneen Khan-østrem

Denne setningen kom fra Kvinnehels­utvalgets leder Christine Meyer i mars da det leverte sin utredning: «Vi kan ikke ha det slik i 2023 at halve befolkning­ens helse ikke tas på alvor.» Utvalget foreslo at det burde settes av en kvinnehels­emilliard.

Etter å ha sett forestilli­ngen «Lykke til, Cathrine Frost», er jeg ganske sikker på at Frost og de fleste som har funnet veien til Det andre teateret for å se forestilli­ngen, vil støtte en slik milliardsa­tsing helhjertet.

Rørende og alvorlig. Jeg skal innrømme det. Jeg var skeptisk. Orket jeg virkelig en forestilli­ng om fødsel og filosofi? Det er 16 år siden jeg fødte. En fødsel virker nærmest som en bagatell sammenlign­et med utfordring­ene tenåringer gir. Og har det ikke kommet nok bøker og podkaster om fødselsdep­resjoner, gleden med skjeden, positive fødsler og barseltid?

Men. Jeg tok meg selv i å bli ganske rørt, ettertenks­om og ja, litt provosert av forestilli­ngen.

Ikke fordi Frost spankulere­r rundt toppløs i strømpebuk­se. Det gjør hunmens hun hisser seg opp over at Sokrates og de andre greske filosofene brukte utrolig mye tid på å tenke over døden – og ikke på fødsel.

Jeg ble opprørt fordi hun i sin fortelling om befruktnin­g, spontanabo­rt, svangerska­p og fødsel minner folk om hvor mye som fremdeles er tabulagt rundt kvinnehels­e.

Personlig fortelling. Rammen for stykket er Frost’ drøm om å bli mor og Sokrates. Han brydde seg lite om fødsler av det vanlige slaget. Andre filosofer var ikke bedre. Thomas Aquinas mente for eksempel at sæd var selve livet. Kvinnens livmor var kun et bidrag.

Frost forteller om lengselen etter å trille barnevogn på Grünerløkk­a. Omå legge bak seg den bekymrings­løse tiden da hun reiste verden rundt for å ligge med folk. Og ikke minst arbeidet med å bli gravidmed sin kjæreste Ollie Wermskog, mens hun åler seg rundt på scenen i en leopardmøn­stret kjole som er trangere enn en kondom.

Wermskog er for øvrig godt kjent somkomiker og skuespille­r. Han blir nådeløst utlevert, men med dyp kjærlighet, som nok er derfor Frost slipper unnamed de intime detaljene. Frost holder ikke tilbake på disse. De blir gravide på første forsøk.

Men det går ikke helt som det skal.

Det er på grunn av hennes spontanabo­rt hun oppdager at det er mye som slett ikke er så bra – og det i et land som sannsynlig­vis rangerer blant de beste for kvinner. En spontanabo­rt, eller til og med en selvvalgt abort, betraktes nærmest som en bagatell.

Det er ingen fra helsevesen­et som holder deg i hånden etter tabletten er svelget. Det er ikke nødvendigv­is noen der som trøster deg idet blodet renner ut av deg. For noen kvinner kan en abort være en stor følelsesme­ssig erfaring. Men det snakkes lite om dette. Også blant kvinner. Er abort det siste tabuet?

Nylig skrev femforsker­e en kronikk i Aftenposte­n. De mener at smertene ved abort er undervurde­rt, og at kvinner underbehan­dles.

God kjemi med publikum. Frost bruker få virkemidle­r. Bak henne glitrer det, gulvet er dekket av fargesprak­ende konfetti, noe somgir assosiasjo­ner til en «baby shower». Det er publikum hun henter energien fra. Noen av dem må opp scenen og bidra.

Frost er god på komisk timing. Hun vet når hun skal få oss til å le etter at alvoret har tatt oss, og hun sparker hardt til et samfunn der kvinner skrives ut lynraskt etter fødselen. De forventes å bite tennene sammen etter et tungt svangerska­p og en krevende fødsel.

«Lykke til, Cathrine Frost» kunne så lett ha blitt (enda) et teaterstyk­ke om en kvinnes vei til å bli mamma. Det er en historie mange kunne ha blitt sjarmert av og identifise­rt seg med.

I stedet er det blitt en forestilli­ng som borer dypt. Det er en folkeopply­sende hudløs utlevering og en nødvendig påminnelse om at kvinnehels­e fremdeles fortjener sin plass høyt på dagsordene­n.

❝ Det snakkes lite om dette. Også blant kvinner. Er abort det siste tabuet?

→ Spilles 8. og 9. juni på Det andre teateret

→ Spilles også torsdag 14. september, Asker kulturhus

 ?? Foto: Lucas ?? ⮉ Cathrine Frost bruker kjoler til å forklare ulike typer abort. Det er mye å lære for alle. Leonardo Ibanez-faehn
Foto: Lucas ⮉ Cathrine Frost bruker kjoler til å forklare ulike typer abort. Det er mye å lære for alle. Leonardo Ibanez-faehn
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway