Aftenposten

Mandagsprø­ven

- Tommy Sandsmark tommy@sandsmark.org

Vi holder oss fremdeles til de europeiske vinterleke­ne, der de svenske brødrene Ola og Mikael Rimstedt spilte alle kampene i turneringe­n og til stadighet taklet sine motstander­e opp på tribunen. Verst gikk det utover italienere­n Giovanni Donati i finalen, som ikke helt visste hvor han hadde sine motstander­e. Men du kan kanskje hjelpe ham?

Hva spiller du ut?

Det virker som om motparten er godt forberedt på hjerteruts­pill, men du kan egentlig aldri vite mot disse uberegneli­ge svenskene. «Faktisk er det ikke engang sikkert at de har hjerterhol­d», tenkte Donati. «Kanskje melder de grand i håp om at jeg skal spille ut noe annet?»

Så han valgte å starte med en liten hjerter, men det var akkurat det utspillet svenskene hadde håpet på:

Ola Rimstedt la lavt fra blindemann, og da Øst ikke kunne produsere en høyere hjerter enn tieren, hadde han det niende stikket på hjerter Dame. +600 ga 10 IMP til lag «Orca», da N/S hadde fått 9 stikk i den mer normale kontrakten 3 ruter ved det andre bordet.

Men du klarte kanskje å finne frem en spar i stikk 1? «Gjennom bordets styrke» er en ganske så nyttig utspillsre­gel, og hvis du spiller ut spar 2 eller spar 9, får du sannsynlig­vis inn hele 4 beter hvis Syd prøver å vinne kontrakten, som han nesten må.

I første stikk vil han ganske sikkert forsøke spar D fra bordet, siden det vil gi ham det niende stikket på direkten hvis du har spilt ut fra E K. Makker vinner med Kongen og skifter til hjerter, og nå har Rimstedt bare 8 stikk. Hans eneste sjanse til hjemgang er dobbelkapp­en i kløver, og den er han nødt til å ta ganske tidlig, mens han ennå har ruterinnta­k hos Nord til å ta den igjen dersom Øst setter i en kløverhonn­ør. Denne gangen vinner du med kløver kn og tar 2+4+0+1=8 stikk. Da blir det +400 og 11 IMP inn istedenfor 10 IMP ut!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway