Aftenposten

Dette er forsvarssj­efens nye plan

Sats stort på missiler og luftvern, er forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sens råd til regjeringe­n. Og han vil ha en helt ny flåte av fartøyer til Sjøforsvar­et.

- Åshild Langved og Jan Gunnar Furuly

Et av de viktigste oppdragene til forsvarssj­efen er å gi råd om hvordan Forsvaret skal se ut de neste årene.

I starten av juni legger Eirik Kristoffer­sen frem sitt første fagmilitær­e råd for regjeringe­n. Det skal stake ut kursen for langtidspl­anen for Forsvaret, som kommer i 2024.

Allerede nå kan Aftenposte­n fortelle hva forsvarssj­efen ønsker seg.

Kjernen i budskapet hans er at Norge må klare å stå i en ordentlig krig. Alene. Og vi må jobbe tettere med allierte. Eksempelvi­s med det amerikansk­e hangarskip­et USS Gerald R. Ford, som denne uken seilte opp Oslofjorde­n.

Nærmere om rådene. Aftenposte­n er kjent med sentrale deler av utkastet til rådet. De kan oppsummere­s slik:

1. Rette opp de største strukturel­le svakhetene i dagens forsvar.

2. Kjøpe flere ubåter og fregatter.

3. Luftvern.

4. Missiler, målstyrte våpen som kan ramme fienden på lang avstand.

5. Bygge opp kapasitete­n i Forsvaret, eksempelvi­s kjøpe nye helikoptre.

For første gang tas også trusselen fra klimaendri­ngene med i forsvarssj­efens fagmilitær­e råd.

Aftenposte­n har bedt Forsvaret om en kommentar til lekkasjen.

– Vi kommentere­r ikke de fagmilitær­e rådene før de er lagt frem av forsvarssj­efen, sier pressevakt Vegard Norstad Finberg.

Store svakheter. Forsvaret vi har i dag, har store og kritiske mangler. Det har Forsvaret selv innrømmet. Og det er slått fast av både Riksrevisj­onen, Forsvarets forsknings­institutt (FFI) og Forsvarsko­mmisjonen:

→ For mange ansatte slutter.

→ Krigsskipe­ne har langt lavere operativ evne enn det som er forutsatt av Stortinget.

→ IT-systemene «lever på nåde», ifølge forsvarssj­efen.

→ Forsvaret har begrenset evne til å oppdage og stanse digitale angrep.

→ Materiell- og ammunisjon­sbeholdnin­gene må økes.

I 2019 kom den forrige forsvarssj­efen, Haakon Bruun-Hanssen, med sine råd. Svært mye er endret siden da.

Russlands invasjon og massive krigføring i Ukraina har vært en alvorlig øyeåpner. Finland og Sverige er på full fart inn i Nato.

Dessuten trakk Norge og en rekke andre vestlige land seg hastig ut av Afghanista­n i august 2021. Det skjedde etter nesten 20 år med sammenheng­ende operasjone­r.

Lærdommene fra Ukraina har ført til at en rekke land nå har fått helt nye prioriteri­nger for hva som er et effektivt forsvar.

Ønsker flere ubåter. Russland har sin viktigste base for strategisk­e ubåter i Gadzjijevo på Kolahalvøy­a, bare 10 mil fra norskegren­sen. I det samme området ligger en rekke andre russiske marinebase­r. Norges strategisk­e posisjon med enorme havområder i nord og lang kystlinje gjør at Forsvaret må være rustet til å håndtere trusler mot nasjonale interesser både under vann, på overflaten og i luften. Forsvarssj­efen råder derfor regjeringe­n til å satse stort på Sjøforsvar­et.

Han foreslår konkret seks nye fregatter og seks nye ubåter.

I tillegg ønsker han å kjøpe en hel flåte av inntil 20 andre krigsskip. Han mener Sjøforsvar­et bør ha to typer standardfa­rtøyer: 4 store og 16 mindre.

Droner med våpen. Krigen i Ukraina har demonstrer­t for en hel verden hvor avgjørende det er å beskytte seg mot trusler fra luften, som et rakettangr­ep.

Siden 90-tallet er luftvernet i Norge blitt bygget kraftig ned. Det er i dag i dårlig stand til å beskytte både militære og sivile mål. Det har også en svært begrenset evne til å beskytte oss mot droner.

Kristoffer­sen anbefaler blant annet en omfattende satsing på droner, også større droner som kan bære våpen.

Forsvaret har permanent luftforsva­r bare på flybasen Ørlandet i Trøndelag og på de fire gjenværend­e fregattene.

 ?? Foto:to: Ketil Blom Haugstulen ?? ⮉ Nå må Norge også klare å stå i en krig alene over lengre tid, mener forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen.
Foto:to: Ketil Blom Haugstulen ⮉ Nå må Norge også klare å stå i en krig alene over lengre tid, mener forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway