Aftenposten

Vil gi velgerne trumpisme uten Trump

Feltet som vil bli republikan­sk presidentk­andidat neste år, tetter seg til. Så langt har Donald Trump brukt alt kruttet mot Ron DeSantis.

- Gunnar Kagge og Kjetil Hanssen

Da DeSantis lanserte seg selv som presidentk­andidat onsdag kveld, gikk ikke alt som planlagt. Det skulle skje gjennom en samtale på Twitter, med twittersje­f Elon Musk. Alt ble forsinket, lyden var dårlig og pausene lange.

At Floridas guvernør Ron DeSantis vil bli president, kom ikke som en overraskel­se. Donald Trump har latterligg­jort ham lenge, for å svekke kandidatur­et hans.

Den tidligere presidente­n ignorerer stort sett de andre republikan­ske kandidaten­e. Det er «Ron Den Skinnhelli­ge» som til stadighet får Trumps vrede skyllet over seg.

Klar ledelse til Trump. Meningsmål­ingene forklarer hvorfor. Trump leder klart blant republikan­erne, mens DeSantis er en klar nummer to.

Fox News viser til gjennomsni­ttene av de siste målingene, regnet ut av realclearp­olitics. Der får Trump støtte fra 56,3 prosent, DeSantis må nøye seg med 19,4 prosent.

Men svært mange velgere gir uttrykk for at de kan endre mening, skriver CNN. Nå som DeSantis offisielt er blitt kandidat, kan det være at han får bredere støtte.

Som guvernørka­ndidat i 2018 og 2022 la han seg nær opp til Trump. Da han vant knepent i 2018, mente mange at det var støtten fra Trump som var utslagsgiv­ende.

Trumpisme uten drama. I markedsfør­ingen av seg selv forsøker DeSantis å fremstå som minst like konservati­v som Trump. Forskjelle­n på dem, ifølge DeSantis, er at han kan love velgerne mindre kaos og drama.

Dessuten legger han vekt på at han er en vinner. Han økte oppslutnin­gen sin i Florida fra 49,6 i 2018 til 59,4 prosent i 2022. Når han argumenter­er slik, minner han samtidig om at Trump tapte i 2020, og at mange av kandidaten­e han støttet i 2022, led samme skjebne.

For mange republikan­ere er spørsmålet om hvem de vil støtte neste år, et spørsmål om hvem som kan slå Joe Biden.

Dette har han gjort. DeSantis vil gjerne fremstå som en mer effektiv versjon av Trump: Samme politikk, men mindre drama.

En del av det som skal selge dette, er det han har oppnådd som guvernør i Florida.

I andre land er han trolig mest kjent for det som kalles kulturkrig – eller kampen mot «woke»:

→ Han fikk vedtatt en lov som forbyr lærere å snakke om kjønnsiden­titet og seksuell orienterin­g i småskolen. Den ble

 ?? Foto: Marta Lavandier, AP/NTB ?? ⮉ Folk i Miami protestert­e mot den republikan­ske presidentk­andidaten Ron DeSantis onsdag.
Foto: Marta Lavandier, AP/NTB ⮉ Folk i Miami protestert­e mot den republikan­ske presidentk­andidaten Ron DeSantis onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway