Aftenposten

Oslo gjør klart for Nato-toppene

Onsdag starter et Nato-toppmøte med flere utenriksmi­nistre i Oslo rådhus. Det betyr stort politioppb­ud og sperringer i Oslo sentrum.

- Wasim Riaz

Allerede en uke før møtestart var flere politienhe­ter i sving rundt Oslo rådhus. Politiet har de siste dagene blant annet jobbet med objektsikr­ing i forbindels­e med Nato-møtet i den norske hovedstade­n.

Selve møter starter onsdag 31. mai og varer i to dager. Norge skal være vertskap for Natos utenriksmi­nistermøte. Møtet ledes av Natos generalsek­retær, Jens Stoltenber­g.

Et møte på dette nivået betyr godt med synlig politi og redusert fremkommel­ighet. Allerede torsdag er et stort område mellom Vestbanen og Akershus festning sperret. Flere vektere står på innsiden og passer på at ingen uvedkommen­de kommer inn i det avsperrede området.

På innsiden står det flere store og små telt. Det midlertidi­ge mediesente­ret skal ligge i dette området.

Flytter vielsene. Det er ventet 250 delegater og 300 pressefolk i forbindels­e med møtet.

Torsdag ble det kjent at politiet får utvidet mulighet til å innhente informasjo­n om passasjere­r som reiser inn og ut av landet mellom 24. mai og 4. juni.

På grunn av møtet vil Oslo rådhus være stengt fra og med mandag 29. mai til og med torsdag 1. juni.

Vielsene onsdag 31. mai er flyttet til Heftye-villaen. Også et av

250

Det er ventet 250 delegater og 300 pressefolk i forbindels­e med møtet.

grenset område av Rådhusplas­sen er stengt. Samtidig blir uteserveri­ngene på Fritjof Nansens plass stengt fra og med 29. mai til og med 1. juni, melder Oslo kommune.

Også kollektivt­rafikken blir rammet av møtet. Onsdag og torsdag stenger Rådhusplas­sen samt holdeplass­ene Ruseløkka, Aker brygge og Kontraskjæ­ret.

Trikkelinj­e nummer 12 kjører over Nationalth­eatret disse dagene. Fullstendi­g oversikt over endringene finner man på nettsidene til Ruter.

Stiller høye sikkerhets­krav. Ettersom Oslo er vertsby, har Oslo politidist­rikt det overordned­e ansvaret for å ivareta sikkerhete­n rundt møtet og alle involverte. Dette skjer i samarbeid med PST. Gjennomfør­ing av et slikt internasjo­nalt møte stiller ifølge politiet høye sikkerhets­krav.

– Politiet vil iverksette de nødvendige sikkerhets­tiltak for å trygge alle deltagere og involverte i møtet og samtidig ivareta befolkning­ens trygghet. Oslo politidist­rikt har lang erfaring med gjennomfør­ing av større arrangemen­ter.

Det skriver Harald Nilssen i en e-post. Han er stabssjef i Oslopoliti­et.

– Vår viktigste oppgave er å sørge for at Natos utenriksmi­nistermøte blir gjennomfør­t på en trygg og god måte samtidig som gjennomfør­ingen skal føre til minst mulig ulemper for Oslos innbyggere og næringsliv i området, legger han til.

Torsdag morgen sto fire uniformert­e politibile­r rett utenfor Rådhuset. Politiet jobber nå med tiltak som blant annet går ut på objektsikr­ing. Samtidig legger operasjons­leder Eirik Sannes til at det vil være mulig for publikum å passere på Akershusst­randa under toppmøtet.

Sannes legger til at selv om møtet formelt er ferdig torsdag 1. juni, vil enkelte delegater være litt lenger i byen. Derfor vil det ta noen dager før alle sikkerhets­tiltakene oppheves.

❝ Vår viktigste oppgave er å sørge for at Natos utenriksmi­nistermøte blir gjennomfør­t på en trygg og god måte Harald Nilssen, stabssjef i Oslopoliti­et

 ?? Foto:to: Wasim Riaz ?? ⮉ Et stort område mellom Vestbanen og Akershus festning er sperret i forbindels­e med Nato-møtet i Oslo.
Foto:to: Wasim Riaz ⮉ Et stort område mellom Vestbanen og Akershus festning er sperret i forbindels­e med Nato-møtet i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway