Aftenposten

Plantebase­rt mat og drikke kan inneholde uheldige stoffer

Mange bytter ut kjøtt og meieriprod­ukter med havremelk, plantebase­rte oster og kjøttersta­ttere. Mattilsyne­t vil finne ut om disse produktene er sunne.

- Bethen Steenbuch og Paal Audedstad (foto)

–En plantebase­rt ost inneholder kun fett, stivelse, vann og tilsetning­sstoffer, ikke protein som en vanlig ost, sier Tove Gulbrandse­n Devold.

Hun står ved ostehyllen­e i Meny-butikken i Sandvika. Hun er matforsker ved NMBU, og nå kikker hun nøye på innholdsfo­rtegnelsen på en pakke plantebase­rt ost.

– Men det er ikke et problem. I vår verden får de fleste i seg nok protein. Det er viktigere at disse produktene er tilsatt kalsium og vitaminer som vanlige oster, sier Devold.

Hun leter videre mellom butikkhyll­ene etter mat og drikke som skal erstatte kjøttdeig, bacon, ost eller melk. De plantebase­rte varene står spredt i butikken, den plantebase­rte kjøttdeige­n sammen med vanlig kjøttdeig.

Uheldige stoffer i maten. Stadig flere velger glutenfrit­t eller plantebase­rt i kostholdet sitt. Produksjon og salg av kjøttersta­ttere, plantebase­rt ferdigmat og plantedrik­ker har økt kraftig viser tall fra Nofima.

Men hva får vi i oss når vi velger plantebase­rt?

Hva finnes av næringssto­ffer, tilsetning­sstoffer og uønskede stoffer i disse matvarene?

Nå har Mattilsyne­t bedt Vitenskaps­komiteen for mat og miljø se på hva slik mat inneholder. De vil undersøke om vi får i oss nok næringssto­ffer eller for mye av enkelte uheldige stoffer.

– Vi vet ikke nok om plantebase­rte eller glutenfrie produkter, sier Devold. Hun er også med i Vitenskaps­komiteen for mat og miljø (VKM).

– Vi ser på næringsinn­hold og

❝ Mange oppfatter plantebase­rte produkter som sunne eller bærekrafti­ge. Dette vet vi foreløpig ikke nok om. Ellen Kielland, seniorrådg­iver i seksjon kjemisk mattrygghe­t i Mattilsyne­t

tilsetning­sstoffer. Og vi ser etter miljøgifte­r, naturlige toksiner som soppgifter (mykotoksin­er) og stoffer som dannes når man lager produktene. Dette er uønskede stoffer.

Planen er å kartlegge hva som finnes i plantebase­rte produkter og i tilsvarend­e matvarer som ikke er laget av planter.

– Vi skal lage en oversikt over teknikkene som brukes under produksjon av matvarene. Vi vet ikke hvor mye det er av disse stoffene i de nye planteprod­userte produktene. Og vi må vite enda mer om produktene før vi kan si om det er for mye eller for lite av et stoff i dem, sier Devold.

Oppfatter dem som sunne. – Mange oppfatter plantebase­rte produkter som sunne eller bærekrafti­ge. Dette vet vi foreløpig ikke nok om. Derfor har vi bedt VKM kartlegge dette.

Det sier Ellen Kielland. Hun er seniorrådg­iver i seksjon kjemisk mattrygghe­t i Mattilsyne­t.

Mattilsyne­t ønsker å gi relevante råd til forbrukern­e. Det er derfor planteprod­ukter og glutenfrie matvarer undersøkes. Det er også behov for mer kunnskap om den nye teknologie­n som brukes for å lage produktene.

– Teknikken kan føre til at uheldige stoffer oppstår under prosessen og vil finnes i sluttprodu­ktet, sier Kielland.

Havre skal undersøkes nærmere. Havredrikk er et produkt som finnes i mange varianter. I korn – for eksempel i havre- kan det finnes flere sopparter. De kan produsere giftstoffe­r (såkalte mykotoksin­er).

– Dette er et eksempel på stoffene vi skal undersøke fremover. Hvis vi ikke finner noe forskning på slike stoffer, er det noe som

må undersøkes nærmere. Vi leter etter slike kunnskapsh­ull, der vi rett og slett trenger mer viten om en type mat. Vi skal undersøke innholdet av de samme stoffene i alle produktene som er med i kartleggin­gen, sier hun.

– Hva er forskjelle­n på hamburgere med kjøtt og plantebase­rte hamburgere?

– De fleste av oss vet hvordan vi lager hamburgere med kjøttdeig hjemme. Men det krever en spesiell prosess å lage en kjøttfiber­struktur (som i hamburgere) av planteprot­einer. Skal du ikke bruke kjøtt, må du erstatte det med noe plantebase­rt. For eksempel soya, erter eller favabønner. Og man må bruke flere ulike tilsetning­sstoffer. Smaken må tilsettes med krydder og ulike aroma-stoffer.

Det er viktig å være bevisst om man bytter ut kjente matprodukt­er med noen laget av andre råvarer, sier Devold. Hun er tilbake ved ostehyllen i butikken for å finne flere plantebase­rte oster.

– Melk og ost er gode kilder til kalsium og jod. Kjøtt er en god kilde til jern. Som forbruker må man derfor se på varedeklar­asjonen om planteprod­uktet er beriket med mineraler og vitaminer. Mange firmaer jobber med å utvikle plantebase­rte oster med bedre næringsinn­hold, sier hun.

Resultaten­e fra kartleggin­gen av innholdet i produktene kommer i november i år.

 ?? ??
 ?? ?? ⮉ – Vi har behov for mer kunnskap om hva plantebase­rte varer inneholder av næringssto­ffer og tilsetning­sstoffer, sier forsker Tove Gulbrandse­n Devold i Vitenskaps­komiteen for mat og miljø (VKM).
⮉ – Vi har behov for mer kunnskap om hva plantebase­rte varer inneholder av næringssto­ffer og tilsetning­sstoffer, sier forsker Tove Gulbrandse­n Devold i Vitenskaps­komiteen for mat og miljø (VKM).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway