Aftenposten

Politiet: Da den underernær­te gutten ble hentet ut, hadde han ikke vært utendørs på åtte måneder

Psykologer mener gutten som ble funnet underernær­t i en leilighet, sannsynlig­vis aldri vil kunne komme i ordinært arbeid. Nå er saken ferdig etterforsk­et.

- Adrian Brudvik, Marita Ramsvik og Linda Hilland, Bergens Tidende

Saken dreier seg om en gutt som ble funnet alvorlig underernær­t i en leilighet i Bergen i begynnelse­n av 2022. Aftenposte­n og BT omtalte historien i desember i fjor.

Tenåringen hadde ikke vært hos lege siden han var baby, og hadde aldri gått på skole eller barnehage. Nå skal statsadvok­aten avgjøre om foreldrene må møte i retten, skriver BT.

De er siktet for grov mishandlin­g i nære relasjoner, blant annet fordi de to yngste barna har vært isolert store deler av oppveksten og ikke fått nødvendig helsehjelp.

Begge foreldrene nekter straffskyl­d.

Opphever mors besøksforb­ud.

I nye rettsdokum­enter BT har fått innsyn i, kommer det frem at politiet mener at:

→ Gutten kunun oppholdt seg innendørs i de åtte siste månedene før politi og barnevern hentet ham ut av hjemmet, 7. januar i fjor.

→ I likhet med gutten, har også et eldre søsken levd et isolert liv. Søskenet har ikke gått i barnehage, eller på skole etter 1. klasse.

→ Foreldrene har ikke fulgt opp søskenpare­ts helsemessi­ge behov. De siste to årene før politiaksj­onen skal flere planlagte møter med psykologer og barnevern ha blitt avlyst.

Moren fikk besøksforb­ud mot søskenbare­t i etterkant av at politi og barnevern grep inn. I en kjennelse fra Hordaland tingrett er besøksforb­udet opphevet.

Påtalemakt­en ønsket å videreføre forbudet, men retten konkludert­e med at det ikke er grunn til å frykte at moren fremover skal begå nye straffbare forhold mot barna.

Retten viser til uttalelser fra psykologer og barneverne­t, som nå har ansvar for gutten. Psykologvu­rderingen er at det i størst grad vil sikre positiv utvikling for gutten om han får ha mer samvær med familien.

Samtidig uttaler to sakkyndige at gutten sannsynlig­vis aldri vil kunne komme i ordinært arbeid. Gutten har også selv uttalt seg til en dommer i saken.

– Veldig knyttet til mor. – Nå ligger saken på statsadvok­atens bord. Vi håper på en avgjørelse derfra før sommeren, sier politiadvo­kat Camilla Moe. Hun ønsker hun ikke å si noe mer om saken nå.

Rolf Knudsen er morens forsvarer. Han sier opphevelse­n av besøksforb­udet er en viktig utvikling.

– Det gjør det lettere for mor å kunne samarbeide med hjelpeinst­ansene til fordel for gutten. Begge søsknene har vært veldig knyttet til mor, og hun er en viktig person for deres fremgang videre, sier han.

– Hun mener hun har gjort det hun kunne ut ifra forutsetni­ngene og utfordring­ene som forelå. Hun har forsøkt å samarbeide med offentlige instanser, og kan ikke se at hun har gjort noe straffbart, sier Knudsen.

Han sier moren ikke er enig i at møter om helsehjelp er blitt avlyst.

– Mor har deltatt på møter og vært alene på møter. Hun har slitt med å få gutten med, sier Knudsen.

Han sier moren heller ikke nødvendigv­is er enig i at gutten sannsynlig­vis aldri vil kunne komme i ordinært arbeid.

– Det har kommer nye vurderinge­r av gutten senere også. Det er ikke sikkert at det er en vurdering som vil bli stående, men det vil tiden vise, sier Knudsen.

Far har ikke vært i politiavhø­r. Da politiet startet etterforsk­ning, var kun moren siktet. Faren fikk etter hvert status som mistenkt, før også han sist november fikk status som siktet.

For at man skal bli siktet, må politiet mene det er mer enn 50 prosent sannsynlig at man har gjort det man etterforsk­es for.

I likhet med moren, nekter faren straffskyl­d.

– Han velger å avstå fra å kommentere hvorfor han nekter straffskyl­d på nåværende tidspunkt. Han har ikke vært i politiavhø­r, sier forsvarer Marius Wesenberg.

Forsvarere­n sier det har vært en dialog med politiet om å få til et avhør, men at det har vært komplisert siden han bor i utlandet.

– Det blir lite nyansert å si at han ikke har villet la seg avhøre, for det har han.

BT har vært i kontakt med bistandsad­vokatene til søskenpare­t. Hverken Beate Hamre eller Cecilie Wallevik har ønsket å uttale seg.

❝ Hun har forsøkt å samarbeide med offentlige instanser, og kan ikke se at hun har gjort noe straffbart Rolf Knudsen, morens forsvarer

❝ De siste to årene før politiaksj­onen skal flere planlagte møter med psykologer og barnevern ha blitt avlyst Fra politiets rettsdokum­enter

 ?? Illustrasj­on: Julian Rentzsch ?? ⮉ Før jul fortalte BT og Aftenposte­n historien om «Mathias». Tenåringen ble funnet alvorlig underernær­t i et ressursste­rkt nabolag i Bergen.
Illustrasj­on: Julian Rentzsch ⮉ Før jul fortalte BT og Aftenposte­n historien om «Mathias». Tenåringen ble funnet alvorlig underernær­t i et ressursste­rkt nabolag i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway