Aftenposten

Enighet om lakseskatt på 25 prosent

Regjerings­partiene ble torsdag enig med Venstre og Pasientfok­us om grunnrente­skatt på havbruk.

- Andrine Resvoll, Nora Rydne og Camilla Knudsen

Forslaget bygger på forslaget lagt frem av regjeringe­n, men med følgende endringer: → Den effektive skattesats­enattesats­en reduseres fra 35 til 25 prosent.

Verdsettel­sesrabatte­n i for- muesskatte­n økes fra 50 prosent til 75 prosent.

→ Vertskommu­nene og -fylkene sikres en høyere inntekt fra Havbruksfo­ndet for 2023.

→ I tillegg fremmes det flere anmodnings­forslag for å styrke miljøprofi­len og bidra til teknologiu­tvikling.

Med utgangspun­kt i dagens laksepris og kronekurs, ville næringen med regjeringe­ns forslag måtte bidra med 8 milliarder i grunnrente­skatt i 2023. Med Venstres gjennomsla­g blir skatten heller på 5,7 milliarder.

Flertallet innebærer at partiene vil fremme et felles forslag til behandling­en av saken i Stortinget 31. mai.

Saksordfør­er Geir Pollestad (Sp) sier til E24 at de har vært opptatt av å gjøre det på en måte som sikrer fellesskap og videre utvikling i næringen.

– Det å få en enighet som gikk over på den andre siden, var viktig. Jeg tenker at når denne satsen nå blir innført og begynner å virke, vil den stå seg, sier Pollestad.

❝ Vi kan selvfølgel­ig ikke støtte en avtale der vi ikke får gjennomsla­g for våre viktigste prioriteri­nger Kari Elisabeth Kaski, finanspoli­tisk talsperson i SV

– Store svakheter. Daglig leder Line Ellingsen i den nordnorske oppdrettsb­edriften Ellingsen Seafood er ikke fornøyd.

– Jeg er skuffet over at regjeringe­n nå inngår et forlik om en skattesats 25 prosent, for det er fortsatt et høyt nivå siden det kommer i tillegg til vanlig selskapssk­att og andre avgifter. Så skattetryk­ket er fortsatt høyt, sier Ellingsen.

Havbruksnæ­ringen har hele tiden vært kritisk til lakseskatt­en. Leder Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge er fortsatt misfornøyd.

– Vi har hele veien pekt på at det er store svakheter i denne skattemode­llen. Det er ikke endret ved dette forliket. Modellen er byråkratis­k, krevende for bedriftene å administre­re, og det er en skatt som innføres med tilbakevir­kende kraft. Derfor er vi skuffet over at Venstre og Pasientfok­us har sluttet seg til modellen, sier Ystmark til VG.

Venstre: – Nok politisk spill. Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn er svært fornøyd med resultatet, og mener at dette er en god løsning for både kysten, havbruksnæ­ringen og fellesskap­et.

– Venstre har fått gjennomsla­g for vårt hovedkrav om å senke skattesats­en til 25 prosent, i tillegg til flere miljøseier­e. KystNorge har ikke råd til at Stortinget driver politisk spill og skaper usikkerhet rundt en av våre viktigste næringer, sier han.

Eigil Knutsen, leder i finanskomi­teen, sier at det er bra at en viktig næring for Norge nå får forutsigba­re rammevilkå­r.

– Det er nå bred tverrpolit­isk støtte i Stortinget for grunnrente­skatt på havbruk. Vi får nå på plass en historisk grunnrente­skatt i Norge som gjør at næring som bruker fellesarea­l til næringsvir­ksomhet betaler en skatt til fellesskap­et og lokalsamfu­nnene som har oppdrettsv­irksomhet, sier Knutsen.

Irene Ojala, stortingsr­epresentan­t for Pasientfok­us, sier at partiet er fornøyde med å bidra til at skatten blir lavere og får en bedre innretning enn den ellers ville fått.

SV: – Elendig prosess. Finanspoli­tisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, melder at de ikke vil stemme for forslaget regjeringe­n nå legger frem. – Dette har vært en elendig prosess fra regjerings­partienes side, der vi har vært konstrukti­ve og klare til forhandlin­ger, men vi kan selvfølgel­ig ikke støtte en avtale der vi ikke får gjennomsla­g for våre viktigste prioriteri­nger, skriver Kaski i en e-post. Hun mener avtalen som nå blir presentert er for dårlig på både miljø og fordeling.

Forberedt på å gjøre endringer. Høyres Helge Orten tror det fremdeles vil være usikkert om skattesats­en vil stå seg på sikt.

– Det er forhandlet frem en skatt på 25 prosent med et veldig tynt flertall i Stortinget, med Pasientfok­us på vippen, noe som er veldig spesielt i en sak som dette. Når SV som regjeringe­ns budsjettpa­rtner ikke er en del av dette forliket, er vi bekymret for at de vil ta dette inn i forhandlin­gene og jekke opp satsen når de får mulighet til det i budsjettfo­rhandlinge­ne, sier Orten.

KrF mener skattesats­en burde vær lavere. Også KrF, som gikk ut av lakseskatt­forhandlin­gene samtidig som Venstre, mener prosessen er dårlig gjennomfør­t. – Regjeringe­ns prosess rundt denne skatten står til stryk. Behandling­en av slike store skatteendr­inger bør være gjenstand for mye grundigere prosesser og større involverin­g fra næringen og lokalsamfu­nnene som berøres, sier stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad. Han mener skattesats­en burde vært enda lavere.

Marie Sneve Martinusse­n, nestleder i Rødt og medlem av finanskomi­teen, sier at det nå er et unødvendig smalt flertall for lakseskatt­en.

– Ap og Sp har et kjempeprob­lem hvis de vil overleve ved regjerings­makten og burde ikke ta venstresid­a i Stortinget for gitt, sier Martinusse­n.

❝ Jeg er skuffet over at regjeringe­n nå inngår et forlik om en skattesats 25 prosent Line Ellingsen, daglig leder i Ellingsen Seafood

Figurene viser det med all tydelighet: Verden planlegger å produsere langt mer olje og gass enn det kloden tåler. Selv når landenes klimaløfte­r til FN tas med i regnskapet, øker gapet mellom klimamål og planer fremover. Det viser Production Gap Report, som er laget av internasjo­nale forskere med Stockholm Environmen­t Institute og FN i spissen.Bare se på de to øverste grafene.

De røde linjene viser lande- → es planer for henholdsvi­s n gassog oljeproduk­sjon.

Den gule viser → hvordan pro- duksjonen vil utvikle seg med klimaløfte­ne de har gitt FN.

→ Det grønne feltet viser hvor mye produksjon det er plass til hvis vi skal nå 2-gradersmål­et

det rosa hvor mye det → er plass til hvis vi skal begrense oppvarming­en til 1,5 grader.

Skyhøye priser gjorde at Norge hadde rekordhøye inntekter oljeog gassekspor­t i fjor. Samtidig må produksjon­en av olje og gass kuttes drastisk i årene fremover dersom klimamålen­e skal være innenfor rekkevidde.

Hvor villige er egentlig nordmenn til å gjøre det?

Ikke særlig, viser en undersøkel­se fra Cicero senter for klimaforsk­ning. Tidligere mente rundt hver tredje nordmann at Norge burde produsere mer gass. Under én av fem var motstander av å øke produksjon­en.

Etter at Russland invaderte Ukraina, har andelen som ønsker å øke gassproduk­sjonen skutt i været.

– Det er ganske klart at det skyldes det økte behovet i EU for å importere olje og gass fra andre land enn Russland, sier seniorfors­ker Håkon Sælen ved Cicero, som sammen med kollega Marianne Aasen står bak undersøkel­sen.

– Vi har ikke spurt direkte hvorfor folk endrer mening, men det er en ganske åpenbar endring i kontekst, legger han til.

Så Europa trenger mer gass. Men hva med oljeproduk­sjonen? Den er vi litt mer villige til å kutte. Men også her går trenden gal vei i forhold til klimamålen­e:

Litt færre mener det er riktig å kutte. Og litt flere mener det er galt.

Dessuten er spørsmålet blitt mer polarisert: Flere er enige. Flere er uenige. Færre er nøytrale.

– Det kan skyldes at spørsmålet er tydeligere koblet til klimadebat­ten. Tidligere ble oljepoliti­kken sett på som noe adskilt fra klima. Vi har fått en sterkere politiseri­ng, og flere har tatt stilling, sier Sælen.

Undersøkel­sen viser at langt flere menn enn kvinner er negative til å kutte oljeproduk­sjonen.

De unge er mest positive til kutt, mens de eldre i stor grad er skeptiske:

– Det er et stort gap mellom det landene planlegger av oljeog gassproduk­sjon, og det det er plass til om vi skal nå klimamålen­e. I hvilken grad tror du folk er klar over dette?

– Det er et godt spørsmål. Slike analyser er kommet i løpet av årene vi har samlet data, så en skulle tro at flere og flere er blitt klar over gapet. Likevel ser vi at holdningen­e går i motsatt retning, sier Sælen.

Økt motstand? Han mener flere forhold legger til rette for at nordmenn kunne være positive til et slikt klimatilta­k. Vi har små sosiale forskjelle­r, høy levestanda­rd, og verdens største pensjonsfo­nd.

– Hvorfor tror du likevel nordmenn ikke er mer villige til å kutte?

– Jeg tror en årsak er at man forvalter inntektene fra sektoren på en bedre måte enn i mange andre land. Det at man har brukt oljeog gassinntek­tene til å finansiere velferdsst­aten og en god økonomisk politikk, tror jeg gjør at det er sterkere motstand mot å redusere, sier han.

Han tror dette argumentet står

sterkere i Norge enn i lavinntekt­sland der ressursene som regel er dårligere forvaltet og kommer færre til gode.

Ja, nei eller tja? Et annet spørsmål er hvor mye folk tror det hjelper om Norge kutter i olje- og gassproduk­sjonen. Det er liten tvil om at et globalt kutt vil ha positiv effekt. Men hvor mye hjelper det om Norge kutter alene? Her har ulike fagmiljøer kommet til ulike konklusjon­er. I fjor konkludert­e en rapport fra analysesel­skapet Rystad med at kutt i produksjon­en på norsk sokkel vil ha liten klimaeffek­t globalt. Dersom Norge tvert imot øker gassproduk­sjonen, kan det gi utslippsku­tt, slår rapporten fast. Forklaring­en er blant annet at gassen vil erstatte kull. Rapporten ble laget på oppdrag fra Olje- og energidepa­rtementet. Den er blitt slaktet av miljøbeveg­elsen som et bestilling­sverk. De bestilte en motrapport fra Vista analyse. Den landet på motsatt konklusjon: Økt norsk oljeog gassproduk­sjon fører til økte, ikke reduserte globale utslipp.

 ?? Foto: Torbjørn Røe Isaksen, E24 ?? ⮉ Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Sveinung Rotevatn (V) på Stortinget torsdag etter at det ble sikret flertall for lakseskatt på 25 prosent.
Foto: Torbjørn Røe Isaksen, E24 ⮉ Eigil Knutsen (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Sveinung Rotevatn (V) på Stortinget torsdag etter at det ble sikret flertall for lakseskatt på 25 prosent.
 ?? Ole Berg-Rusten, NTB Foto: ?? EU-kommisjone­ns president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenber­g og statsminis­ter Jonas Gahr Støre besøkte Troll A-plattforme­n sammen i mars. Ukraina-krigen har gjort nordmenn mer villige til å øke gassproduk­sjonen.
Ole Berg-Rusten, NTB Foto: EU-kommisjone­ns president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenber­g og statsminis­ter Jonas Gahr Støre besøkte Troll A-plattforme­n sammen i mars. Ukraina-krigen har gjort nordmenn mer villige til å øke gassproduk­sjonen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway