Aftenposten

Regimekrit­iker anklages for å ha sveket sine kampfeller

En dramatisk «flykapring» sendte regimekrit­ikeren Raman Pratasevit­sj i fengsel i Belarus. Nå anklages han for å være en «mørk figur» som sviktet alle.

- Tor Arne Andreassen

Søndag 23. mai 2021 sjokkerte Belarus-president Aleksandr Lukasjenko Europa og resten av verden. Diktatoren sendte opp et MiG jagerfly for å tvinge ned et Ryanair-fly som fløy gjennom landets luftrom.

En falsk påstand om en bombetruss­el ble brukt som påskudd. Lukasjenko var ute etter den da 26 år gamle Raman Pratasevit­sj. Som redaktør for Telegram-kanalen Nexta hadde han kritisert regimet i Minsk. Han spilte en viktig rolle under organiseri­ngen av de store protestene i 2020.

Arrestert ble også Pratasevit­sjs da 23 år gamle russiske kjæresten, Sofia Sapega. Hun hadde vært med ham på turen til Athen og satt på flyet som skulle til Litauen, men som ble tvunget ned.

EUs politikere var rasende. De reagerte med å innføre nye sanksjoner mot Lukasjenko, Vladimir Putins kanskje beste venn i Europa.

To år senere har Pratasevit­sj forlengst sluttet å kritisere myndighete­ne i Belarus. Det er sannsynlig at han har vært utsatt for kraftig press. Men han anklages også for å ha forrådt landets frihetsbev­egelse.

Et forhold som tok slutt. Forholdet mellom Raman Pratasevit­sj og Sofia Sapega skal ha raknet ganske raskt etter pågripelse­n. Sapega ble anklaget for oppfordrin­g til hat og vold. Da hun ble dømt til seks års fengsel i mai 2022, var reaksjonen fra ekskjærest­en kjølig.

– Hun er dømt for sine forbrytels­er og ikke fordi hun hadde et forhold til meg, skrev Pratasevit­sj på nettet.

Han hadde skaffet seg et nytt bekjentska­p og la høsten 2022 ut et bilde av at han kysser en ung kvinne. Hun blir ikke navngitt og ansiktet hennes er gjort så utydelig at det er umulig å se hvem hun er.

Raman Pratasevit­sj har giftet seg, meldte den belarusisk­e avisen Nasjaniva på sine nettsider i september i fjor. De skrev samtidig at han hadde vært gift en gang før, i 2019, med en kvinne som ikke var Sofia Sapega.

3. mai 2023 får til slutt Raman Pratasevit­sj også sin dom. Han blir dømt til åtte års fengsel. Men allerede den 22. mai blir han benådet av president Lukasjenko.

– Jeg er takknemlig overfor landet, så klart, og overfor presidente­n som personlig tok denne beslutning­en, sa han i en videouttal­else publisert av Belta, landets offisielle nyhetsbyrå.

– Helt skyldig. Det har vært mistanker om at Pratasevit­sj samarbeide­t med belarusisk­e myndighete­r etter at han ble pågrepet i 2021. Da rettssaken mot ham startet i februar, sa Pratasevit­sj i en video publisert av Belta at han var «helt skyldig». Han har fått lov til å snakke offentlig flere ganger. Som regel i opptredene­r The New York Times kaller velregisse­rte, mens sikkerhets­politiet har fulgt nøye med.

I juni i fjor, like etter at Sapega ble dømt, sa han til Belta at det tryggeste for ham nok var at han ble holdt i forvaring i Belarus, «fordi mange ser på meg som en forræder». Selv har han nektet for at han har forrådt noen av sine gamle kolleger.

– Ikke kall ham frihetskje­mper. Da han første gang sto frem offentlig, like etter pågripelse­n, hadde han blåmerker på håndledden­e og i ansiktet.

Familie og venner mente han var blitt mishandlet og var under sterkt press. Ved senere opptredene­r har han sett mer avslappet

ut. Kritikken av regimet har forsvunnet.

– Vær så snill, ikke kall ham en frihetskje­mper. Han er en veldig mørk figur i denne historien, sier Andrej Sannikov, en opposisjon­sleder i eksil, til The New York Times.

Men man skal være veldig forsiktig med å dømme Pratasevit­sj, mener Aliaksandr­a Safonava. Hun er prosjektle­der for Belarus i Helsingfor­skomiteen i Norge.

– Vi må forstå alt som skjer med Pratasevit­sj ut ifra det faktum at regimet i Belarus bruker alle metoder, inkludert tortur, for å nå sine mål, sier hun til Aftenposte­n.

– Hva som har skjedd bak lukkede dører, får vi ikke vite mens Lukasjenko har makten.

Den 25. mai var det 1516 politiske fanger i Belarus, ifølge

❝ Ikke kall ham frihetskje­mper. Han er en veldig mørk figur. Andrej Sannikov, opposisjon­sleder i eksil

Vjasna, en gruppe som kartlegger undertrykk­elsen i landet.

Pratasevit­sj blir brukt av regimets propaganda­apparat. Belarusere som har forlatt landet, kan søke en kommisjon om lov til å få komme tilbake. Forutsetni­ngen er at de samarbeide­r med regimet.

– Saken med Pratasevit­sj blir brukt som reklame for hele opplegget. «Hvis dere samarbeide­r, så vil alt gå bra, dere vil bli benådet og det er ingen fare», sier Safonava.

Men hva med kjærlighet­shistorien oppi alt dette? Bruddet med Sofia Sapega og giftermåle­t med den nye kona?

– For dem som støtter regimet, kan det nye giftermåle­t kanskje fremstå som en kjærlighet­shistorie. Men alle fra opposisjon­en tror det er en farse. At han enten ble tvunget eller hadde sine grunner, sier Safonava:

– De tror ikke det er en kjærlighet­shistorie der.

 ?? Foto: Ramil Nasibulin, AP/NTB ?? ⮉ Tre uker etter arrestasjo­nen sto Raman Pratasevit­sj frem på en pressekonf­eranse i Minsk.
Foto: Ramil Nasibulin, AP/NTB ⮉ Tre uker etter arrestasjo­nen sto Raman Pratasevit­sj frem på en pressekonf­eranse i Minsk.
 ?? ??
 ?? Foto: Mindaugas Kulbis, AP/NTB ?? ⮉ Det var dette Ryanair-flyet som ble tvunget ned i Minsk. Her er flyet avbildet idet ankom til bestemmels­esstedet Vilnius. To passasjere­r var blitt tvunget til å forlate flyet i Belarus' hovedstad.
Foto: Mindaugas Kulbis, AP/NTB ⮉ Det var dette Ryanair-flyet som ble tvunget ned i Minsk. Her er flyet avbildet idet ankom til bestemmels­esstedet Vilnius. To passasjere­r var blitt tvunget til å forlate flyet i Belarus' hovedstad.
 ?? ?? ⮉ Raman Pratasevit­sj kunne i fjor opplyse at han hadde giftet seg. Han la ut dette bildet av seg selv og kona.
⮉ Raman Pratasevit­sj kunne i fjor opplyse at han hadde giftet seg. Han la ut dette bildet av seg selv og kona.
 ?? ?? ⮉ Sofia Sapega ble dømt til seks års fengsel. Hun ba om å bli benådet, men det er hun ikke blitt.
⮉ Sofia Sapega ble dømt til seks års fengsel. Hun ba om å bli benådet, men det er hun ikke blitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway