Aftenposten

Seks tiltalt i en av Norges største narkosaker

I lang tid skal de ha fraktet store mengder narkotika til Norge – helt under politiets radar. Bakmannen er fortsatt på rømmen i Marokko, mener politiet.

- Harald Stolt-Nielsen og Magnus Lysberg

Det er en av de største narkotikas­akene i Norge noensinne. Fem menn og en kvinne er tiltalt etter den såkalte mafiaparag­rafen. Flere av dem risikerer 21 år i fengsel.

Alle de tiltalte er voksne menn i 30- eller 40-årene, med unntak av kvinnen, som er i midten av 20-årene. Gruppen skal ha smuglet flere ulike typer narkotika over grensen fra Sverige.

En av hovedmenne­ne skal ha organisert smuglingen og oppbevarin­gen av blant annet:

→ 743,5 kg cannabis.

→ 330,5 kg amfetamin.

78,4 kg kokain og 30 kg he- roin.

Det skal ha skjedd på under et år i perioden 8. mai 2020 til 4. februar 2021.

En annen av de tiltalte mennene skal ha tatt imot og oppbevart over 90 kg kokain og mer enn 6 tonn cannabis over en periode på nesten to år.

Politiet mener flere av de tiltalte skal ha brukt den krypterte telefonen Sky ECC til å snakke med hverandre. Denne typen telefoner er nesten utelukkend­e blitt brukt av kriminelle, ifølge Kripos og Europol.

Tiltalen bygger på meldinger fra Sky ECC. Rettssaken kommer til å dreie seg mye om hvor gode disse bevisene egentlig er, varsler forsvarern­e.

En av de største sakene. Aktor i saken, statsadvok­at Marit Formo, forteller at dette er en av de mest omfattende og største narkotikas­akene i norsk historie. Og er en del av Kripos mangeårige operasjon Hubris (se fakta).

Flere av de tiltalte sitter fortsatt i varetekt etter at de ble pågrepet våren 2022. Saken skal opp i Oslo tingrett til høsten.

– Flere av forsvarern­e varsler kamp om bevisene i saken, hva tenker du om det?

– Det har vært flere prosesser for norske domstoler som handler om å avskjære bevis, blant annet meldinger fra Sky ECC. Vi legger til grunn Høyesteret­ts avgjørelse fra januar, som slår fast at de kan brukes som bevis, svarer Formo.

Selv om seks personer nå er tiltalt, er ikke hele nettverket tatt av politiet.

– Det er flere sentrale aktører som oppholder seg i Marokko, sier Formo.

En norskmarok­kaner i slutten av 20-årene er pekt ut som organisato­r og bakmann.

Han ble i 2017 dømt til å sone fem år og seks måneder i fengsel i en større narkotikas­ak. Etter dommen falt, rømte han fra Norge. Kripos mener han i dag oppholder seg i Marokko. Han har likevel figurert i flere store narkotikas­aker de siste årene.

Fra Marokko skal han ha bidratt til å organisere innførsler av store mengder narkotika til Norge. Han er siktet i saken med de seks tiltalte.

– Han er marokkansk statsborge­r, og de utleverer ikke egne borgere. Men han er ikke den eneste som oppholder seg i Marokko, som de involverte har hatt kontakt med, sier Formo.

– Brygger opp til full krig. Advokat Øyvind Bratlien forsvarer en av de tiltale mennene. Hans klient nekter straffskyl­d. Bratlien mener bevisene i saken hverken er lovlige eller troverdige.

– Det er fordi bevisene mot ham er utelukkend­e meldinger fra Sky ECC, som er presentert i

→ et regneark. Vi har ikke fått se originalbe­viset eller beviskjede­n. Den type bevis inviterer til planting, manipulasj­on og redigering, sier Bratlien.

Han sier at denne typen bevis ikke kan aksepteres, fordi det ikke kan etterprøve­s.

– Hvis dette godtas åpnes det opp for en ny og skremmende virkelighe­t uten rettssikke­rhet. Det kan vi ikke godta. Det brygger opp til full krig i retten.

Han får støtte av Marius Dietrichso­n, som forsvarer en av de andre tiltalte. Hans klient nekter straffskyl­d.

Masseoverv­åking. – Denne saken hviler på meldinger norsk politi har fått fra fransk politi, etter at en telefonope­ratør med base i Frankrike ble hacket. Og som en følge av det ble telefonbru­kere, mange av dem ukjent for politiet, avlyttet over hele verden, sier han.

Han mener derfor at meldingene ikke kan brukes som bevis. Han sier det minner om masseoverv­åking.

– Vi har ikke fått innsyn i beviskjede­n. Det strider mot helt grunnlegge­nde rettsstats­prinsipper å føre bevisene, sier Dietrichso­n.

→ En av de tiltalte har ikke tatt stilling til tiltalen, sier mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland.

→ En ønsker ikke å kommentere tiltalen, sier mannens forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen.

→ Den tiltalte kvinnen erkjenner delvis straffskyl­d, sier hennes forsvarer, advokat Morten Furuholmen.

→ Aftenposte­n har torsdag ikke klart å komme i kontakt med den siste tiltaltes forsvarer, advokat Øivind Sterri.

En syvende person er så langt siktet for hvitvaskin­g av mer enn 12 millioner kroner. Det er så langt ikke tatt ut tiltale mot mannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway