Aftenposten

Teknologie­n blir utpekt som syndebukk. Men det er ikke den som er problemet.

- Hans-petter Nygård-Hansen Kommunikas­jonsrådgiv­er, foredragsh­older og gründer

Ien global hverdag som blir stadig mer digitalise­rt, er det ingen overraskel­se at teknologie­n blir utpekt som syndebukk når ikke alt går som planlagt. Og best av alt: Teknologie­n kan enn så lenge ikke svare tilbake. Den bærer med sin digitale taushet synden på vegne av andre.

Går utviklinge­n slik vi ønsker, tar vi selv æren. Mens uønskede konsekvens­er, som mobbing, polariseri­ng, økt sosial isolasjon og nå også skoleeleve­rs avtagende interesse for å lese bøker, er teknologie­ns skyld.

At den samme teknologie­n reddet både skolegang, arbeidsliv og sosial omgang for kort tid siden, da pandemien sendte verden i husarrest, er for lengst glemt.

Hva med smarttelef­onen? Uansett formål er det viktig å huske på at hovedutfor­dringen ikke er teknologie­n, men hvordan vi tar den i bruk. Er årsaken til at barna i dag leser mindre enn før, at norske skoler i stor grad har innført et nettbrett?

Eller kan det være andre årsaker til manglende motivasjon og redusert leselyst?

Kan det skyldes at nesten 100 prosent av alle skolebarn i dag har en smarttelef­on, og at nesten 100 prosent av de samme skolebarna er aktive brukere av sosiale medier, og at mobilen blir brukt til å spille spill, høre på musikk, lese nyheter, se på filmer, at den blir brukt til å fotografer­e og filme med, og til FaceTime?

Alt dette er aktivitete­r som mest av alt skjer utenfor skoletiden.

Kan lærerens begrensede teknologis­ke kompetanse være en del av utfordring­en og kanskje være den egentlige syndebukke­n?

Er det utenkelig at skolen mangler evnen til å integrere teknologie­n på en måte som styrker læringen, og dermed heller ender opp med å hindre og distrahere den?

Sier det ikke mye om skolen at svært mange skolebarn oppgir Youtube og onlinespil­l som de arenaene hvor de i størst grad lærer seg engelsk?

Dårlige rollemodel­ler. Kan det også tenkes at vi voksne går foran som dårlige rollemodel­ler?

Vi vet fra tidligere undersøkel­ser at mange barn er frustrerte over hvor mye foreldrene bruker mobilene sine. Kan det tenkes at det er vanskelig å få barn til å lese bøker og fordype seg i oppgaver hvis de aldri ser sine egne foreldre dypt engasjert i en bok, det være seg på papir, på et lesebrett eller et nettbrett?

Våre egne vaner kan ha en større påvirkning på barna våre enn vi kanskje er villige til å innrømme.

Frykten for det nye og ukjente er ikke noe nytt. Internett i går, skjermer i dag og kunstig intelligen­s i morgen.

Frykten er en del av vår forsvarsme­kanisme fra da vi bodde i huler. Min frykt er at teknologif­rykten vi opplever nå, kan føre til en reaksjon der enkelte (reverserin­gsglade) politikere klarer å skyve teknologie­n vekk, fordømmer den og til og med forbyr den. I stedet for å omfavne og forstå hvordan vi kan bruke teknologie­n på en trygg, effektiv og kunnskapsb­yggende måte.

Kan ikke stå på sidelinjen. Skal Norges velferd sikres i fremtiden, er vi avhengige av å få med oss de yngste. Og de får vi ikke med oss ved å skyve fra oss teknologie­n.

Vi kan rett og slett ikke tillate oss selv å bli stående på sidelinjen, uvitende og redde, mens teknologiu­tviklingen utspiller seg foran oss og resten av verden tar den i bruk.

Min største frykt er at uvitenhete­n skal seire. At vi tar viktige beslutning­er basert på kunnskapsl­øst og tynt beslutning­sgrunnlag.

Vi må ikke glemme at teknologi er et verktøy som både kan brukes og misbrukes. Det er ikke teknologie­ns skyld om vi ikke lærer oss hvordan vi best kan bruke de nye verktøyene på en positiv og konstrukti­v måte.

Fristende med forbud. Vi kan velge å bruke teknologie­n på en måte som beriker livet vårt, fremmer læring og styrker samfunnet. Eller vi kan velge å bruke den på en måte som distrahere­r oss, isolerer oss og truer vår sikkerhet.

Og da er det fristende med forbud. Slik også enkelte partier nå vurderer å forby all kunstig intelligen­s innen offentlig sektor. Det er vi som er problemet, ikke teknologie­n. I dette tilfellet, mer presist, våre folkevalgt­e politikere, som i sin iver etter å finne en syndebukk for hvorfor barna ikke leser like mye som de gjorde før, retter pekefinger­en mot teknologie­n.

Og det er jo behagelig siden teknologie­n kan være syndebærer for andres feil. Enn så lenge har den ikke lært seg å svare tilbake. Kan det tenkes at det nettopp er derfor politikern­e også vil forby kunstig intelligen­s, i frykt for at den blir såpass intelligen­t at den bryter sin egen taushet?

❝ Frykten for det nye og ukjente er ikke noe nytt. Internett i går, skjermer i dag og kunstig intelligen­s i morgen.

❝ Vi kan velge å bruke teknologie­n på en måte som beriker livet vårt, fremmer læring og styrker samfunnet

 ?? Illustrasj­onsfoto: Mia Oshiro Junge, NTB ?? ⮉ Våre egne vaner kan ha en større påvirkning på barna våre enn vi kanskje er villige til å innrømme, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen.
Illustrasj­onsfoto: Mia Oshiro Junge, NTB ⮉ Våre egne vaner kan ha en større påvirkning på barna våre enn vi kanskje er villige til å innrømme, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway