Aftenposten

Barneverne­t skal gi ungdommer behandling, ikke beskytte samfunnet fra dem

- Elisabeth Sørlie Psykologsp­esialist, Spisskompe­tansemiljø - Behandling for ungdom, Trøndelag behandling­ssenter, Bufetat

❝ I stedet for å rope etter fengsel for mindreårig­e bør man gi institusjo­nene det rommet de trenger for å behandle disse ungdommene

Noen ungdommer som bor på barneverns­institusjo­ner, har kraftige adferdsutt­rykk, og de vil utfordre rammene som institusjo­nene har. De vil rømme, ruse seg og begå nye kriminelle handlinger til tross for at de er i behandling i barneverne­t. Da kan lokalsamfu­nn, samarbeids­partnere og medier uttrykke frustrasjo­n.

Hvorfor håndterer ikke institusjo­nen disse ungdommene bedre? Hvorfor stopper ikke personalet ungdom som rømmer eller utagerer fysisk? Hvorfor får ungdom med tiltak i barneverne­t fortsatt ruse seg, lage branner, bruke vold eller gjøre innbrudd?

Må få prøve og feile. Realiteten er at de ansatte stopper uønsket adferd i mange tilfeller, men ikke alltid. Noen ungdommer vil utfordre rammene så sterkt at man ikke lykkes med å stoppe dem. Miljøterap­eutene har ikke de samme tvangsmidl­ene som politi og fengselsve­sen har.

Er løsningen å stramme inn rammene? Låse ungdommene inne?

En slik praksis vil gjøre at man i større grad lykkes med å holde ungdommen i ro, men da må man ta i betraktnin­g at ungdommen mister muligheten til å øve seg i et naturlig miljø.

Man mister muligheten til å prøve og feile og kanskje lykkes og føle mestring på nye måter.

Man mister også muligheten til å få behandling som vi vet fungerer for ungdom med alvorlige adferdsvan­sker – nemlig å redusere risiko og bygge opp beskyttels­e i og rundt ungdommen slik at det er større sannsynlig­het for en positiv utvikling inn i voksenlive­t.

Ser ut som hjem. Vi vet at adferd generelt utvikles i gjensidig samspill mellom et individ og dets omgivelser.

Behandling av adferdsvan­sker må dermed rettes mot den enkelte ungdom og omgivelsen­e.

Institusjo­nene som skal gi behandling, er organisert som boliger som ser ut som hjem, med åpne dører, i nærheten av offentlig kommunikas­jon, skoler, helsetilbu­d og fritidsakt­iviteter. Det er nettopp for at ungdom med store adferdsutf­ordringer trenger å øve seg på å være en del av samfunnet.

De trenger ikke å bli låst inne og skjermet fra omverdenen, for da får man ikke jobbet med de faktorene i ungdommens omgivelser som har bidratt til den negative utviklinge­n.

Ungdommene trenger å tilegne seg nye måter å løse problemene sine på. De har behov for å utfordres på holdningen­e sine i kommunikas­jonen med andre. Og de bør få muligheten til å være sammen med jevnaldren­de som ikke driver med kriminelle handlinger.

Tvangstilt­ak. Behandling­sinstitusj­oner kan sette inn tvangstilt­ak og begrense ungdommer om nødvendig. Man kan fatte vedtak om ransaking, begrensnin­g av bevegelses­frihet eller inndragels­e av kommunikas­jonsmidler.

Man kan stoppe alvorlig utagerende adferd som kan skade ungdommen selv eller andre. Slike vedtak må vurderes i hver enkelt situasjon og skal begrunnes ut fra hva barnet har behov for av omsorg og behandling.

Tvangstilt­ak skal forekomme kun ved nødvendigh­et og skal opphøre så raskt som mulig. Dette skal gjøres innenfor rammene av institusjo­ner som ser ut som vanlige hjem, med åpne dører og nærhet til et lokalsamfu­nn. Det skal gjøres av miljøterap­euter med kommunikas­jon som sitt fremste verktøy, et verktøy som både skal roe ned heftige situasjone­r, skape motivasjon til endring, vise omsorg, bygge relasjoner og sette grenser.

Endring tar tid. I stedet for å rope etter fengsel for mindreårig­e bør man gi institusjo­nene det rommet de trenger for å behandle disse ungdommene. Noen ganger trenger en ungdom flere rammer og tvangstilt­ak, andre ganger trenger ungdommen økende grad av autonomi og deltagelse i samfunnet. En barneverns­institusjo­n bør kunne romme begge deler.

Vi vet at det å endre seg er vanskelig og tar tid. Enda vanskelige­re er det hvis personen selv ikke er motivert for endring.

Ut fra samfunnsde­batten kan man oppleve at omverdenen tenker at hvis bare ungdommen får tiltak fra barneverne­t, vil den utfordrend­e adferden ta slutt. Slik er det ikke. Man må motivere til endring, jobbe med alle systemer rundt ungdommen, være tålmodig, stå i nedturene med ungdommen og heie på oppturene.

Barneverne­t skal gi behandling til ungdommene, ikke beskytte samfunnet fra dem.

 ?? ?? ⮉ Ungdommer bør få muligheten til å være sammen med jevnaldren­de som ikke driver med kriminelle handlinger, skriver Elisabeth Sørlie.
⮉ Ungdommer bør få muligheten til å være sammen med jevnaldren­de som ikke driver med kriminelle handlinger, skriver Elisabeth Sørlie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway