Aftenposten

Kjære kommunepol­itikere, hvorfor fjernet dere leksene?

- Notis Sol Kopperud 14 år

Fra og med dette skoleåret er alle grunnskole­ne i Moss leksefrie. Jeg går i åttende klasse i denne kommunen og har dermed hatt leksefri skole i nesten ett år nå.

Et av hovedargum­entene var å minske forskjelle­r mellom elevene. Men jeg tror at de oppnår det motsatte.

Urettferdi­g. Mange barn opplever at de hjemme ikke kan hjelpe dem med skolearbei­d, mens andre får mye hjelp hjemme. Det er urettferdi­g.

Men hva skjer når vi fjerner obligatori­sk øving og repetering i form av lekser? Jo, mest sannsynlig vil de elevene med foresatte som er involvert i skolegange­n, bli mast på hjemme om å øve og jobbe med skole hjemme. Mens de som ikke har foresatte som gjør det, kommer til å stoppe helt med skolearbei­d hjemme.

Skaper ikke dette bare mer ulikhet?

Viktig verktøy. Med leksefri skole må lærere legge opp til øving og repetering i undervisni­ngen. Dette tar masse tid fra nytt stoff som må læres. Da får vi mindre tid til forskjelli­ge temaer, som vi da vil lære dårligere.

Lekser er et viktig verktøy som lærere kan bruke til å gjøre nivået i klassen høyere. Ved å gi tilpassede lekser kan elever få en utfordring med vanskelige­re oppgaver, eller muligheten til å repetere slik at de kan henge mer med i undervisni­ngen.

Dette kan gjøre at alle elever opplever mestringsf­ølelse, uansett hvilket nivå de er på.

Gode arbeidsvan­er. Hva skjer når elevene plutselig får masse lekser? Hvordan skal de lære seg å utvikle gode arbeidsvan­er?

På videregåen­de skole har man lekser. Der samles elever fra flere skoler, noen som har hatt lekser, og noen som har hatt leksefri. For dem som ikke har jobbet noe hjemme med skole de siste tre årene, vil det bli en utfordring å lage nye arbeidsvan­er.

Vil vi ta fra lærere ett av de viktigste verktøyene de har? Skal vi virkelig sitte og se på at forskjelle­ne bare blir større frem til videregåen­de?

Ja til leksebevis­ste skoler, ikke leksefrie.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway