Aftenposten

Enebolig med svømmebass­eng selges for 500.000

– Det er ikke lite bitterhet som sitter igjen når jeg ser huset for salg, sier Alf Eikevik. Han har kranglet med kommunen i 17 år.

- Arne Edvardsen og Petronelle Halvorsen (foto)

Alf Eikevik bor fortsatt i Kollåsen 54 i Åsane i Bergen sammen med kona, men vet ikke hvor lenge det blir. Eneboligen med digert svømmebass­eng er nå lagt ut for tvangssalg etter en 17 år lang konflikt med Bergen kommune.

Må rive bassenget.

Onsdag ble den meget spesielle boligannon­sen lagt ut på Finn. Prisen for eiendommen er satt til 500.000 kroner. Med på kjøpet følger en kostnad på seks millioner kroner for riving av utendørsba­ssenget foran huset. Advokat Jan Olav Andersen er ansvarlig for tvangssalg­et. Han forteller at det foreligger et rettskraft­ig rivingsved­tak fra Hordaland tingrett.

– Etter befaring på eiendommen ble det satt en takst på 5,8 millioner kroner. Det har ikke vært så lett å finne noen fornuftig pris når det vil koste seks millioner å rive bassenget, sier Andersen.

– Telefonen har ikke stått stille.

Et annet forhold kjøper må ta med i regnestykk­et, er at det påløper en tvangsmulk­t på 800 kroner dagen dersom rivingsved­taket ikke blir oppfylt.

– Det er en meget spesiell situasjon. Jeg har aldri vært med på noe lignende, sier Andersen, som jevnlig blir hyret inn til å foreta tvangssalg.

Telefonen har ikke stått stille hos advokaten etter at annonsen ble publisert. Han har hatt mer enn 30 interessen­ter, mange av dem førstegang­skjøpere, som er nysgjerrig­e på eiendommen.

Tre måneder på å flytte ut.

– Jeg har ikke satt opp noe visning ennå, men det blir neste steg. Regelen er slik at eierne må flytte ut senest tre måneder etter at det foreligger et bud stadfestet av tingretten, sier Andersen.

Eikeviks kortversjo­n er at han i 2006 først møtte personlig hos kommunen for å levere byggesøkna­den. Han ble så bedt om å sende utfyllende opplysning­er, innhente uttalelse fra vann- og avløpsetat­en og sende nabovarsel. Dette ble gjort.

– Jeg var i god tro og hørte ikke noe fra kommunen før to år senere. Da ble byggearbei­dene beordret stoppet etter at det hadde kommet inn en naboklage, sier Eikevik.

Siden har Eikevik fått dagmulkter fra kommunen som han i dag anslår til å være på et par millioner kroner.

Startet bygging uten tillatelse.

Det er plan- og bygningset­aten i Bergen kommune som gjennom 17 år har hatt saken gående med Eikevik. Ulf Sæterdal er avdelingss­jef i jus- og tilsynsavd­elingen. Han skriver i en e-post at det fra kommunens side er lagt til grunn at byggingen er startet uten godkjennin­g.

– Dette standpunkt­et er også stadfestet av statsforva­lteren i Vestland gjennom klage på pålegg i saken, ifølge Sæterdal.

I ettertid er det søkt om godkjennin­g av tiltaket.

– Disse søknadene er avslått. Klager har ikke ført frem hverken hos kommunen eller statsforva­lteren, skriver han videre.

Har ikke betalt tvangsmulk­t.

Hovedutfor­dringen i saken har, ifølge Sæterdal, hele tiden vært å få rettet tiltaket som er i strid med plan- og bygningslo­ven.

– Retting kan skje gjennom tillatelse til tiltaket eller riving. Bakgrunn for tvangssalg­et er ubetalt tvangsmulk­t som er et virkemidde­l for å motivere retting av tiltaket.

Sæterdal mener det er gitt rikelig tid til å innrette seg etter pålegg i saken før tvangsmulk­t begynte å løpe.

– Null tillit til kommunen.

– Det er ikke lite bitterhet som sitter igjen når jeg nå ser huset for salg. Nå blir vi satt på gaten. Noen annen løsning er ikke i sikte. Vi må ha hjelp fra familie rundt oss for å få tak over hodet. Samtidig sitter jeg ruinert tilbake, sier Eikevik.

Når saken er over, vil han og konen flytte fra Bergen.

– Jeg har null tillit til en kommune som behandler innbyggere på denne måten. Se bare på de mange sakene om bygging i strandsone­n der papirer har forsvunnet fra kommunens arkiver, sier han.

Det samme mener han har skjedd med hans egen søknad.

– Jeg er blitt fortalt at jeg har tatt meg til rette og ikke har levert noe søknad. Søknad er levert. Jeg var så godt som ferdig med bassenget da stoppordre­n kom, sier Eikevik. Han er klar på at han aldri hadde gått i gang med byggingen av et svømmebass­eng om han hadde visst om problemene.

 ?? ?? U Søknaden om å bygge svømmebass­eng ble innlevert i 2006. – Jeg handlet i god tro da jeg startet byggingen. Da bassenget sto ferdig, kom stoppordre­n fra kommunen, sier Alf Eikevik.
U Søknaden om å bygge svømmebass­eng ble innlevert i 2006. – Jeg handlet i god tro da jeg startet byggingen. Da bassenget sto ferdig, kom stoppordre­n fra kommunen, sier Alf Eikevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway