Aftenposten

Fyll handlepose­n og gå hjem!

Hånden skannes på vei inn i butikken. Over 1000 kameraer og sensorer i hyllene følger med på hva du tar oppi handlepose­ne. Så går du ut av butikken. Kvittering kommer på e-post.

- Marita E. Valvik Journalist

Vi er i USA, der det vanligvis er to–tre personer ved kassa som står klare til å fylle bæreposene dine når varene har vært gjennom kassa.

Men i denne butikken er kassaområd­et tomt.

Kassene er erstattet med en liten port og et skilt hvor det står «Just walk out», på norsk «Bare gå ut».

Her i Norge legges stadig flere selvbetjen­te kasser ned – blant annet på grunn av mer tyveri

Også i USA tas det grep for å effektivis­ere med ny teknologi – samtidig som man vil unngå svinn, enten det er bevisst eller forglemmel­ser.

Over 1000 kameraer. Den Amazon-eide supermarke­dkjeden Whole Foods har to butikker hvor kunden skanner håndflaten på vei inn. Så tar de med seg en handlevogn, gjør klar handlepose­ne og er klar til storhandel. Minst 1000 kameraer i taket følger deg, i tillegg er det sensorer i hyllene, opplyser betjeninge­n.

– Alle varene som puttes i samme handlevogn, blir belastet samme regning, forklarer ansatte Oswald, somikke vil ha etternavne­t på trykk.

Kameraene følger kundene rundt i butikkene, og knytter varene som legges oppi til den ene handlekurv­en. Selv om man er flere sammen, vil alle varene havne på samme regning.

På forhånd må du ha registrert håndflaten din og knyttet den til en Amazon-konto.

Tror på teknologie­n. Vi plukker med oss litt salat, druer, paprika, hvitløk, sopp og kikker innimellom opp i taket. Følelsen av overvåking er overhengen­de!

– Juridisk og etisk er det noen spørsmål ved en slik høyteknolo­gisk løsning, sier professor Tor W. Andreassen til Aftenposte­n. Han peker likevel på fordelene: – Når teknologie­n lar deg spare tid, og det tilfører noe i form av en enklere eller raskere hverdag, da vil den bli tatt i bruk.

Systemet Whole Foods har i denne butikken ligner på det Amazon Go og Amazon Fresh har brukt tidligere. Flere av disse prøveprosj­ektene er nå lagt ned.

– Det er personale som er den høyeste kostnadsko­mponenten i en butikk, og en kostnad butikkeier­en ønsker å bli kvitt. Hvis man ender opp med folk på bakrommet for å kontroller­e teknologie­n, går vinningen opp i spinningen, sier Andreassen.

Han har likevel tro på at teknologie­n kan fungere så godt at dette blir en løsning også i Norge.

Lov å ombestemme seg. Tilbake i butikken i USA fortsetter handlerund­en. Vi ser at vi har tatt feilmüsli, og varen settes omstendeli­g tilbake, akkurat på riktig plass. Kikker opp og håper kameraet fanget det opp.

Det hele er som en vanlig handletur. Forskjelle­n er at varene stables ned i bæreposene. Og at vi går rett ut av butikken når vi er ferdig.

En time etter at maten er trygt inne på kjøkkenet hjemme, kommer kvittering­en på e-post.

Kredittkor­tet er belastet og gleden over å slippe omveien via en kasse, enten den er selvbetjen­t eller betjent, føles som en overrasken­de lettelse.

– Her har du fått ekstra tid. Det er en bekvemmeli­ghet alle kunder setter pris på, sier Andreassen, som for tiden forsker på handlevane­r ved universite­tet i Cambridge i England.

Med varene i kjøleskape­t, og middagen fortært, skal kassalappe­n sjekkes. Skikkelig.

Og der var det noe som ikke skulle være på kvittering­en! Makadamian­øtter! De nøttene som ble med hjem kostet en tredjedel.

En rask e-post til de somhadde sendt kvittering­en med en liten forklaring, og treminutte­r senere var pengene tilbake på kredittkor­tet.

Coop: Dette kommer. Coop Norge sier de kjenner til teknologie­n iwhole foods-butikken.

– Vi har vært i dialog med flere selskaper som tilbyr denne teknologie­n og vil vurdere å teste den, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Harald Kristianse­n.

– I Norge er vi veldig vant til å bruke teknologi, så vi vil ikke ha noen utfordring­er med å bruke slike systemer.

Han peker på at nordmenn lenge har skannet varer selv, og at mange allerede bruker telefonen til å betale med.

– Så bortsett fra hvordan disse videoene lagres og brukes, noe somman sikkert får gode løsninger på, tror jeg dette kommer i fremtiden.

 ?? ??
 ?? ?? U Etter å ha vist frem hånden, kan du fylle handlevogn­en og gå rett ut igjen.
U Etter å ha vist frem hånden, kan du fylle handlevogn­en og gå rett ut igjen.
 ?? ??
 ?? Foto: ?? Se opp! Noen ser deg. Butikken i Washington DC er på størrelse med en stor Meny eller Mega her i landet. Utvalget er noe vi nordmenn drømmer om.
Marita E. Valvik
Foto: Se opp! Noen ser deg. Butikken i Washington DC er på størrelse med en stor Meny eller Mega her i landet. Utvalget er noe vi nordmenn drømmer om. Marita E. Valvik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway