Aftenposten

Han ber Xiomå velge side

Denne uken reiser USAS utenriksmi­nister, Antony Blinken, til Beijing. Med seg i kofferten har han en klar advarsel til Kinas diktator.

- Kristoffer Rønneberg Korrespond­ent i Asia

Allerede i 2018 øynet det kinesiske selskapet Iray en ny mulighet. – Når vestlige teknologis­elskaper ikke lenger kan selge produkter til Russland, må russerne se til Kina for militært utstyr. Kineserne har ingen restriksjo­ner.

Det sa en representa­nt for Iray til den russiske avisen Sputnik, ifølge statlige kinesiske medier. Uttalelsen kom på en stor messe for våpenindus­trien, som ble holdt i Moskva i august 2018.

Nå er navnet Iray på nytt blitt knyttet til russiske våpen. Selskapet leverer optikk som brukes av panservogn­er i den russiske hæren. Det hevder amerikansk­e forsvarski­lder overfor Reuters og andre medier.

Selskapet, der Oljefondet for øvrig eide aksjer verdt 27 millioner kroner ved årsskiftet, benekter at de leverer utstyr til den russiske hæren.

❝ Hvis Kina på den ene siden sier at de ønsker et godt forhold til Europa, kan de ikke på den andre siden gi næring til det som er den største trusselen mot europeisk sikkerhet Antony Blinken, USAS utenriksmi­nister

Handelen blomstrer. Flere kinesiske selskaper bidrar indirekte til Russlands krigføring mot

Ukraina. Det hevder amerikansk­e myndighete­r. 90 prosent av Russlandsm­ikroelektr­onikk importeres nå fra Kina, ifølge disse kildene. Russerne kjøper også mesteparte­n av sine tunge kjøretøyer og industrima­skiner fra nabolandet i øst.

Vladimir Putin og Xi Jinping er gode venner. De har møttes over 40 ganger som statsleder­e. I februar 2022 erklærte de to at samarbeide­t deres var «uten grenser».

Det gjenspeile­s i handelenme­llom landene. I fjor endte den på 240milliar­der dollar (2600 milliarder kroner). Dette var en økning på over 25 prosent fra året før.

Vestlige sanksjoner etter Ukraina-invasjonen i 2022 har gjort Russland enda mer avhengig av Kina enn tidligere.

Handelen blomstrer i begge retninger. Russland kjøper stadig mer kinesisk utstyr, og kineserne kjøper stadig mer russisk olje og gass. I 2023 økte importen av olje fra Russland til Kinamed over 24 prosent.

En ny «ondskapens akse». Amerikaner­ne frykter nå et stadig tettere samarbeid mellom Russland, Kina og Iran. Dette skal være en av grunnene til at Mike Johnson, lederen i Representa­ntenes hus, i helgen endelig gikk med på å vedta en økonomisk hjelpepakk­e til Ukraina, Israel og Taiwan.

– Jeg tror virkelig på de rapportene vi har fått. Jeg tror Xi, Vladimir Putin og Iran virkelig er en ondskapens akse. Jeg tror de samarbeide­r, sa Johnson før helgen.

Uttrykket «ondskapens akse» ble opprinneli­g brukt av president George W. Bush i 2002 for å beskrive Iran, Irak og Nord-korea.

Mike Johnson er ikke den første til å bemerke at Iran, Kina og Russland er i ferd med å finne sammen. Denne løse alliansen har vært noe vestlige observatør­er har betraktet med en viss uro en god stund allerede.

– Trioen står sammen om en felles fiende og lover nå å fremme en felles utenrikspo­litikk: støtte til en multipolar verden som ikke lenger domineres av USA, skriver The Economist.

Trøbbel på tre fronter. For USA er dette et potensielt kjempeprob­lem. De tre landene kan skape uro i tre ulike verdensdel­er og dermed overbelast­e det amerikansk­e forsvaret. Hjelpepakk­en som ble vedtatt i Kongressen i helgen, identifise­rer også de samme tre geografisk­e områdene:

→ Ukraina, der Russland er en invasjonsm­akt.

→ Israel, der Iran nettopp har angrepet med droner og missiler.

→ Taiwan, der Kina stadig truer med invasjon.

Ukraina-krigen har trolig bidratt til at USA har beholdt en relativt høflig tone overfor Xi Jinping de siste årene. Ja, forholdet er svært dårlig, men begge land har forsøkt å unngå at det går inn i krisemodus.

Før julmøttes Biden og Xi i California. De siste månedene har flere amerikansk­e delegasjon­er vært i Beijing for å unngå en slags kald krig mellom de to stormakten­e.

Klar advarsel. Men tålmodighe­ten i Washington D.C. kan være i ferd med å ta slutt.

Der vet de at Russland holder Ukraina-krigen i gang delvis på grunn av utstyr fra Kina.

Onsdag lander USAS utenriksmi­nister, Antony Blinken, i Shanghai før hanrei ser videre til beijing. Trolig møter han x i Jinpingder. Med seg i dokumentma­ppen har blinkene t tydeligbud­skap:

Kina kan ikke fortsette å få i pose og sekk.

– Hvis Kina på den ene siden sier at de ønsker et godt forhold til Europa og andre land, kan de ikke på den andre siden gi næring til det som er den største trusselen mot europeisk sikkerhet siden slutten av den kalde krigen, sa Blinken på en pressekonf­eranse i helgen.

Trolig kommer Blinken til å true med sanksjoner­mot kinesiske selskaper, ifølgefina­ncial Times.

Det blir i så fall en klar utfordring til Xi Jinping.

Kanskje må han velge. I så fall er det på ingen måte sikkert at han velger å kutte båndene til Russland.

 ?? Foto: Ciro De Luca, Reuters/ntb ?? U Denne uken reiser Antony Blinken til Kina for andre gang på ett år. Med seg i bagasjen har han en tydelig advarsel til Xi Jinping.
Foto: Ciro De Luca, Reuters/ntb U Denne uken reiser Antony Blinken til Kina for andre gang på ett år. Med seg i bagasjen har han en tydelig advarsel til Xi Jinping.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway