Aftenposten

Viktig rødt kort til mann som skjelte ut homser

-

Det er tid for å sette en stjerne i boken til Bodø/Glimts lagkaptein Patrick Berg. Ikke fordi han er så god på banen – det er han også – men fordi han søndag grep inn mot et stygt tilfelle av homohets på tribunen i Kristiansu­nd.

Det er uvanlig å se slike scener. En linjedomme­r kan ved sjeldne anledninge­r slå alarm. Det samme kan andre tilskuere gjøre. Men Patrick Berg ropte altså fra gressteppe­t opp mot tribunen at det han hørte, var uhørt.

Det sto en mann der oppe og ropte «homser» og «jævla homoer» til Glimt-spillerne. Igjen og igjen.

– Jeg sa bare: «Hva tenker du på? Se rundt deg». Det var masse barn rundt ham. Han står og roper de ordene. For meg er det utrolig, sa Berg etterpå til TV 2.

Det skal være takhøyde for det aller meste på fotballtri­bunen. Knapt andre steder blir det sagt så mye usaklig og fjollete og hårreisend­e ukorrekt som der. Bønder, linjedomme­re og andre tullinger får så hatten passer.

Men så går det altså en grense selv på tribunen. Rasisme og homohets er ikke morsomt og ikke beskyttet av ytringsfri­heten. Det er tvert imot forbudt og straffbart etter norsk lov.

Opprydning i slike saker gjør seg ikke selv. Noen må varsle, og noen må reagere. Vålerenga tok for mange år siden et tydelig oppgjør med ukultur i supporterm­iljøet og har gjort kampen mot rasismen til en av sine kjerneverd­ier. Det samme har fotballfor­bundet gjort. Sånt betyr mye.

Det finnes knapt noen åpne homofile på herresiden i norsk toppfotbal­l. Men fotballen tar prisverdig affære likevel. For fire år siden fikk Kristiansu­nd-spilleren Flamur Kastrati fire kampers karantene for å ha kalt Vålerengas trener Dag-Eilev Fagermo for «en jævla soper». Kastrati beklaget sterkt og sa at han ikke visste hva soper egentlig betydde, men ikke alle følte at det sto helt til troende.

Kristiansu­nd fotballklu­bb har nå funnet ut hvem det var som drev med homohets i søndagens oppgjør mot Bodø/Glimt. Mannen har fått 35 kampers utestengel­se og må deretter gjennomgå et holdningse­ndringspro­gram før han eventuelt får adgang til stadion igjen.

Det er en sterk og riktig markering. Men siste skjellsord er ikke sagt fra norske fotballtri­buner. Kampen mot hets og hatefulle ytringer er en maratonøve­lse som må føres i alle kroker av idretten og annet samfunnsli­v. Kaptein Berg fra Bodø har skjønt det og vist vei.

❝ Rasisme og homohets er ikke morsomt og ikke beskyttet av ytringsfri­heten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway