Agderposten

Ingen får vite superoppsk­rift

Attraktiv fiskesuppe i Risør.

- MARIT ELISABETH STRAND maes@agderposte­n.no 976 38 152

Stangholme­n i Risør hadde uvanlig staselig besøk i helgen: Agderposte­n omtalte Sea Kingheliko­pteret som landet fredag fordi mannskapet hadde lyst på fiskesuppe. Søndag kom luksusyach­ten Forever One. Mannskapet om bord på yachten til 40 millioner euro hadde samme ønske for besøket i Risør: Spise fiskesuppe.

– Jeg bør holde høy grad av diskresjon om våre besøkende, men jeg må innrømme at da kapteinen av yachten ringte i etterkant for å rose maten, var det utrolig stas. Det er hyggelig at ryktet om fiskesuppa sprer seg, sier fyrvert Dag Eikeland på Stangholme­n fyr.

– Prøver å titte

Ingen av de fire ansatte kokkene på restaurant­en får lov til å tilberede fiskesuppa, eller retter sagt bouillabai­ssen, som er det korrekte navnet. De må ta seg av de andre rettene på menyen, mens suppa tilberedes av fyrver- ten selv.

– Jeg lager den hver morgen. Kokkene prøver å titte inn for å snappe opp hva slags krydderier som brukes, men jeg jager dem ut, forteller Eikeland.

Bouillabai­sse har sin opprinnels­e i Provence i Sør-Frankrike.

– Hvor har du fått oppskrifte­n fra?

– Jeg røper ingen detaljer. Men regelen er at en bouillabai­sse skal inneholde minst sju forskjelli­ge slag fisk og skalldyr. Vi bruker ofte ni-ti forskjelli­ge typer. Grønnsaker freses i olje, og tilsettes krydder og fiskekraft. Den kokes aldri mindre enn to timer, sier Eikeland.

Halvparten bestiller suppe

Ifølge fyrverten bestiller halvparten av restaurant­gjestene fiskesuppe. Han har ikke regnet antall liter som har gått med så langt i sommer.

– Det er mange, sier fyrverten som sammen med familien sin har passet husene og ønsket velkommen til Stangholme­n de siste 21 årene.

Skrik og skip

Bildene i restaurant­en viser Magna og Theodor Neumann og datteren Valerie, som hadde Stangholme­n som hjem på 1930-tallet. Valerie beskriver Stangholme­n som et sted hvor himmel og hav møtes, hvor sjøfuglene alltid skriker og hvor skip passerer.

Stangholme­n fyr ble første gang tent 27. oktober 1855.

«Kokkene prøver å titte inn for å snappe opp hva slags krydderier som brukes»

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BERØMT FISKESUPPE: Gjestene på Stangholme­n har tatt turen både luftveien og sjøveien for å spise fyrvert Dag Eikelands fiskesuppe.
FOTO: PRIVAT BERØMT FISKESUPPE: Gjestene på Stangholme­n har tatt turen både luftveien og sjøveien for å spise fyrvert Dag Eikelands fiskesuppe.
 ?? FOTO: ØYVIND CHRISTOFFE­RSEN ?? LUKSURIØST BESØK: Forever One besøkte Stangholme­n, og mannskapet på yachten ville ha fiskesuppe.
FOTO: ØYVIND CHRISTOFFE­RSEN LUKSURIØST BESØK: Forever One besøkte Stangholme­n, og mannskapet på yachten ville ha fiskesuppe.
 ?? Gust 2015.
Agderposte­n 3. au- ?? FAKSIMILE:
Gust 2015. Agderposte­n 3. au- FAKSIMILE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway