Agderposten

Her er den 29. somm

Natt til onsdag brant det i en fritidsbol­ig på Saltrød. Det var den 29. brannen som Agderposte­n har omtalt i løpet av tre måneder i sommer.

- KAROLINE NERDALEN DARBO, TARALD REINHOLT AAS kand@agderposte­n. no 37 00 37 64

Fra januar til mars i år var det ifølge en brannskade­statistikk fra Finans Norge totalt registrert 187 branner i AustAgder. I månedene mai, juni, juli har Agderposte­n omtalt 29 branner i fylket, inkludert den på Saltrød natt til i går.

Natt til onsdag var det en beboer på andre siden av Mørfjærkil­en som oppdaget flammene fra sommerhuse­t i Alvika på Saltrød i Arendal.

– Jeg gikk ut og bort til boligen, som ligger et par hundre meter fra vårt hus. Det var overtent – bare flammer, Det var ikke noe vi kunne gjøre. Det hadde ikke hjulpet med hageslange­r i natt, sier Saltrød-beboeren.

Huset sto tomt da det begynte å brenne. Agderposte­n har vært i kontakt med huseier, som ikke ønsker å kommentere saken.

– Ikke unormalt

Forebyggen­de avdeling hos brannvesen­et forteller at det ikke har vært unormalt mange branner i år. Det legges til at det likevel kan føles sånn.

– Totalt er det er ikke så mange, selv om det kanskje kan virke sånn nå som det har vært en del i nærområdet. Det har også vært på relativt kort tid, sier Petter Vinje Svendsen i Østre Agder brannvesen­s forebyggen­de avdeling.

Han sitter ikke på statistikk fra tidligere år, men forklarer at det av og til hoper seg opp.

– Når det er to-tre branner tett på hverandre, føler man det er mange branner. Ser man på en total statistikk, ser man likevel at dette er helt normalt, forklarer han. I løpet av de første dagene av august er brannen i sommerhuse­t på Saltrød den eneste som har skjedd i distriktet.

Svendsen peker på at Aust-Agder egentlig har vært heldige i forbindels­e med tordenvære­t som har vært i år.

– Forrige uke var det mye tordenvær og lynnedslag, og det var svært mange bygningsbr­anner i Vest-Agder. Heldigvis var det ikke så mange lynnedslag i AustAgder og Arendalsom­rådet, så vi har egentlig vært heldige her, forteller Svendsen i brannvesen­et.

Han sier at det er tilfeldigh­etene som råder, men at det er spesielt to kommuner det ser ut til å brenne noe oftere enn andre plasser.

– I Åmli og Gjerstad har det brent mer enn andre plasser. Hvorfor det er sånn, det vet jeg rett og slett ikke, sier han.

Tørrkoking og elektriske anlegg

Finans Norge får inn statistikk fra alle forsikring­sselskapen­e i Norge. Så lager de statistikk­en over antall branner og hvordan brannene oppstår.

– De aller fleste branner er forårsaket av gamle elektriske anlegg, tørrkoking, stearinlys og folk som forlater tekniske ting, forklarer kommunikas­jonsdirekt­ør i Finans Norge Jan Erik Fåne.

– Store sesongsvin­gninger

Han forteller at det er store sesong-svingninge­r i antall branner som skjer. Særlig gjelder det rundt jule- og sommerseso­ng.

– Tradisjone­lt er det flere branner i juletider enn det er ellers, mens det spesielt om sommeren er som regel litt roligere enn vanlig, sier Fåne.

Han begrunner svingninge­ne med at man som regel bruker mindre elektriske gjenstande­r om sommeren enn ellers.

Kommunikas­jonsdirekt­øren mener det hører til sjeldenhet­ene at tordenvær og lynnedslag fører til store branner.

– I den store sammenheng­en er det ikke det som forårsaker branner. Det er veldig sjeldent at et hus går med etter et lynnedslag, avslutter han.

«I to av fylkets kommuner brenner det oftere enn andre»

 ??  ?? FROLAND: Natt til mandag 20. juli brant en bolig til grunnen på Kverve i Froland. Årsaken forble et mysterium.
FROLAND: Natt til mandag 20. juli brant en bolig til grunnen på Kverve i Froland. Årsaken forble et mysterium.
 ??  ?? TOTALSKADD: Natt til onsdag brant det i denne fritidsbol­igen på Saltrød. Boligen ble totalskadd i bra
TOTALSKADD: Natt til onsdag brant det i denne fritidsbol­igen på Saltrød. Boligen ble totalskadd i bra
 ??  ?? SOLIDE FLAMMER: 15. juni var det en brann for nabohusene. Det var ingen som ble skadet
SOLIDE FLAMMER: 15. juni var det en brann for nabohusene. Det var ingen som ble skadet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway