Agderposten

Ny Suez-kanal klar til åpning

På rekordtid har Egypt bygget en splitter ny Suezkanal, i håp om at dette skal styrke både landets økonomi og regimets legitimite­t.

-

KAIRO En rekke internasjo­nale notabilite­ter med Frankrikes president François Hollande i spissen er invitert til den høytidelig­e åpningen av kanalen i havnebyen Ismailiya torsdag.

Over 10.000 politifolk skal passe på at ingen ting skjer når Egypts president Abdel Fattah al-Sisi erklærer den nye vannveien for åpnet.

Ambisiøst

11 måneder har det tatt å bygge den nye delen av kanalen. De 72 kilometren­e går parallelt med deler av den 193 kilometer lange gamle kanalen, som ble gravd ut for 146 år siden.

Prosjektet har kostet nærmere 74 milliarder kroner, men det håper myndighete­ne å tjene inn igjen på mer trafikk. Den nye kanalen er både bredere og dypere enn den gamle. Antall fartøy som passerer gjennom Suez-kanalen, er ventet å bli doblet til 97 per døgn i 2023, mens ventetiden skal kuttes fra 18 timer i dag til 11 timer.

I tillegg har egyptiske myndighete­r ambisiøse planer om å utvikle områdene langs kanalen til industri, noe som de håper vil skape opp mot én million arbeidspla­sser.

Styrket posisjon

Kanalprosj­ektet er samtidig en måte for president al-Sisi og hans regime å øke sin legitimite­t på, mener kommentato­rer.

Siden han styrtet landets forrige regjering, styrt av islamist- lederen Mohamed Mursi, har den tidligere militærsje­fen kjempet for sitt politiske renommé.

– Evnen til å gjennomfør­e et så gigantisk, økonomisk prosjekt er en del av sementerin­gen av hans legitimite­t, sier Amr Adly fra Carnegie Middle East Center.

Selv om Egypt er på vei inn i varmen blant vestlige land, er flere, deriblant USA, uttalt kritiske til menneskere­ttighetssi­tuasjonen i landet. Siden Mursis avgang er hundrevis av tilhengere av Det muslimske brorskap drept og tusenvis arrestert.

Egypts økonomi har også lidd kraftig etter oppstanden i 2011, som endte med at landets mangeårige president Hosni Mubarak ble styrtet. Siden den gang har turismen, landets viktigste inntektski­lde, falt med over 30 prosent. (©NTB)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? ÅPNER I DAG: Den nye Suez-kanalen vil korte ned ventetiden med om lag sju timer.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ÅPNER I DAG: Den nye Suez-kanalen vil korte ned ventetiden med om lag sju timer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway