Agderposten

Spesialise­rt festivalti­lbud

-

I går åpnet Ibsen/Hamsun-dagene i Grimstad, en festival som også tar sikte på å utvikles til Sørlandets litteratur­festival. Og i dag åpnes Trebåtfest­ivalen i Risør, også den en institusjo­n blant våre mer spesialise­rte festivaler. Begge fyller de en viktig funksjon i vår landsdel og norsk kulturliv. Begge har de sitt faste publikum og sine gjenganger­e, og begge har de vært gjennom perioder med motgang og fornyelse.

Begge er de også nært knyttet til hver sin by. Grimstad benytter logisk nok Henrik Ibsens år som apoteklærl­ing til å knytte vår store verdensdra­matiker til byen, samtidig som den fastholder Nobelprisv­inneren Knut Hamsuns 34 år lange tilknytnin­g til gården Nørholm som utgangspun­kt for å lage litterær festival. Så kan form og innhold variere, men alltid appellere til et litterært interesser­t publikum.

Trebåtfest­ivalen er nær knyttet til Risør, som dessuten er blitt skiltet som Trehusbyen. Lange båtbyggert­radisjoner fra Moen inne i fjorden til Holmen ytterst mot havet knyttes sammen med shanties og beslektet kultur, og gir en interessan­t kobling mot økonomi og næringsliv. At all aktivitet så samles rundt bryggene inn mot byens torv, markerer den historiske samhørighe­ten mellom bysentrum, omland, sjø og fremmed havn.

Det er positivt at alle disse lokale aktivitete­ne kommer som perler på en snor. Ikke før har Tvedestran­d avviklet sin festival og Arendal Canal Street, Grimstad har hatt kortfilmfe­stival og Lillesand sine da’er, så starter innspurten nå frem mot skolestart. For når Grimstad har markert litteratur­en og Risør trebåtkuns­ten, åpner Arendalsuk­a om en snau uke for hele det politiske og organisasj­onsmessige Norge.

At Protestfes­tivalen supplerer det hele på sin måte i september, er en bonus som bør med i regnestykk­et. Hele Sørlandet skal syde av festivaler og menneskemø­ter. Slik skal det være.

 ??  ?? Trebåtfest­ivalen åpner i Risør i dag, en av de mest spektakulæ­re festivalen­e i landsdelen.
Trebåtfest­ivalen åpner i Risør i dag, en av de mest spektakulæ­re festivalen­e i landsdelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway