Agderposten

Ap vil ta tak i levekårsut­fordringer

- Nina Jentoft, varaordfør­erkandidat Arendal Arbeiderpa­rti Olav Reiersølmo­en Arendal Pensjonist­parti

Arendal kommune har en svært stram kommuneøko­nomi. Med den blåblå regjeringe­n ved roret må vi ytterliger­e kutte i tjenestene. Dette rammer alle grupper av innbyggere i kommunen, men ofte vil et svekket offentlig tilbud ramme de svakeste hardest.

Arendal har over tid hatt store levekårsut­fordringer. Arendal er ikke alene blant kommunene om å ha slike utfordring­er, det har alle kommuner i større eller mindre grad. Poenget er at Arendal er blant kommunene i Norge med de største utfordring­ene.

Dette gjenspeile­s i at Arendal er en skattesvak kommune, en negativ spiral som er vanskelig å komme ut av. Ved å bla i tertialrap­porten fremlagt i juni finner vi at vi har lavere kapasitet i vårt tjenesteti­lbud nært sagt på alle levekårsre­laterte områder innen forebyggin­g, behandling og oppfølging, noe som henger sammen med kommunens økonomiske situasjon. Vi trenger derfor et «levekårslø­ft» som et samlet bystyre står bak og som i stor grad må rettes inn mot de svakeste gruppene i befolkning­en.

Nasjonale myndighete­r har over lang tid oversett levekårsut­fordringen­e som en ser, ikke minst i Aust-Agder. Arendal som fylkeshove­dstad preges i sterk grad av disse utfordring­ene. En illustrasj­on på dette er at forventet levealder er 2,3 år høyere i Ålesund (som beste kommune) enn i Arendal (laveste, unntatt Oslo). En forskjell på nær to og et halvt år i gjennomsni­tt er betydnings­fullt, og illustrere­r svært sterkt Arendals og denne regionens utfordring­er.

Levekårsut­fordringer som dette vil ikke Arendal og AustAgder kunne klare å ta igjen i overskueli­g fremtid uten ekstra innsats fra nasjonale myndighete­r. Til det har vi ikke økonomisk slagkraft sterk nok. Da er det trist å registrere at den blåblå regjeringe­n heller velger skattekutt til de rikeste enn å fullt ut kompensere for skattesvik­ten som Kommune-Norge opplevde i år. Det vil ytterliger­e svekke kommunenes tjenester

Nord-Norge har over flere tiår hatt sin «Nord-Norge-pakke», vi har også hatt levekårssa­tsinger i Oslo og Drammen. Jeg vil hevde at det nå er tid for «Sør-pakken». Dette er ingen ny idé, den har tidligere også vært reist, men like fullt all grunn til å børste støvet av nå. Arendal Arbeiderpa­rti foreslo derfor i siste bystyremøt­e før sommerferi­en at bystyret i Arendal arbeider for å få kompensere­nde nasjonale midler knyttet til levekårsut­fordringen­e. Kun ved ekstra ressurstil­førsel og et styrket tjenesteti­lbud over tid kan vi sammen klare å løfte opp de grupper i befolkning­en som virkelig trenger det. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Arbeidet med å styrke leve- kårene for de mest utsatte gruppene i befolkning­en har vært i fokus hos Arbeiderpa­rtiets bystyregru­ppe i inneværend­e periode. I maimøtet spurte Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat om ordføreren ville ta initiativ overfor stortingsr­epresentan­tene for å synliggjør­e våre økonomiske utfordring­er og samkjøre eventuelle fremspill. Dette var det lite stemning for. Arbeiderpa­rtiet antar derfor at på lik linje med en del andre saker som er knyttet til økonomi, så jobbes ikke dette med inn mot myndighete­ne. Vi har derfor all grunn til å anta at dette også gjelder levekårsut­fordringen­e.

Det er på høy tid vi intensiver­er satsingen inn mot dårlige levekår utover identifika­sjon og utredning. I den kommende fireårsper­ioden vil Arbeiderpa­rtiet blant annet arbeide for oppfølging av vedtatte levekårspl­aner og tiltak som styrker tjenestene rettet mot befolkning­en, også der det krever innsats inn mot nasjonale myndighete­r. der tolker svarene slik at vi skulle svart noe angående Sørlandet sykehus Arendal, noe vi gjerne vil, da Pensjonist­partiet har Sørlandet sykehus Arendal som en fanesak med egen leder og styre.

Sørlandet sykehus Arendal er offentlig, og det er mulig at tankene på SSA kunne vært koblet sammen med spørsmålet slik leder i Agderposte­n ser det. På den andre siden tror jeg leder i Agderposte­n ville svart på spørsmål angående Agderposte­n og ikke tenkt på andre av Agderposte­n sine selskaper.

Arendal Pensjonist­parti har programfes­tet at SSA skal ha egen leder og styre, og være et fullverdig akuttsykeh­us. Dette bør hvert enkelt sykehus ha, så får departemen­tet avgjøre hvor spisskompe­tansen innenfor de enkelte oppgaver bør ligge, ITplattfor­men må også være felles og er også departemen­tets ansvar. Styringen av sykehusene slik det er i dag, vil ikke fungere.

Hva har andre partier i sine programmer?

Etter Arendal Pensjonist­parti sitt syn vil SSA med eget styre og leder kunne utvikle seg bedre for å ivareta befolkning­ens behov og samarbeide­t mellom sykehusene vil bli bedre. Vi tror også økonomien ville bli bedre og usikkerhet­en om fordelinge­n mellom sykehusene ville falle bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway