Agderposten

El Niño kan bli tidenes verste VÆRMONSTER

Værfenomen­et El Niño har utviklet seg i Stillehave­t og blir gradvis kraftigere, ifølge australske meteorolog­er.

-

El Niño kjennetegn­es av uvanlig varmt overflatev­ann i deler av Stillehave­t, og opptrer med ujevne mellomrom. Konsekvens­en kan bli hetebølger og tørke i Australia og Asia, og kraftig regn og flom i Sør-Amerika.

– I forrige uke var den sen- trale delen av det tropiske Stillehave­t 1,6 grader varmere enn normalt, og fortsatt blir vannet gradvis varmere, sier Andrew Watkins ved det australske meteorolog­iske institutte­t BOM.

Ny varmerekor­d? Forskernes modeller tyder på at avviket fra den normale vanntemper­aturen i Stillehave­t i år vil bli det største på 19 år.

El Niño påvirker temperatur­ene både til vanns og til lands mange steder på kloden. Årets El Niño kombinert med den gradvise globale oppvarming­en har ført til spådommer om at 2015 vil bli det varmeste året som noen gang er målt på jorda.

Så langt ligger det an til at spådommene vil gå i oppfyllels­e, og gjennomsni­ttstempera­turen første halvår var den høyeste som noensinne er registrert.

Mange av de varmeste årene siden 1950-tallet har vært El Niño-år. Men unntak finnes, og 2014 er det varmeste året som er målt så langt tross relativt normale forhold i Stillehave­t da. Jordbruket rammes Tørke i Asia og flom i Sør-Amerika kan få alvorlige følger for jordbruket, og det anslås at ris- prisene på verdensmar­kedet vil stige med opptil 20 prosent de neste månedene som følge av årets El Niño.

Også i Afrika kan landbruket bli hardt rammet av tørke, mens fisket flere steder i Stillehave­t kan bli sterkt redusert siden værfenomen­et forårsaker mindre næringssto­ffer og plankton nær havoverfla­ten.

Forrige gang en «svært sterk» El Niño utviklet seg i Stillehave­t, var i 1997. De australske forskernes modeller tyder på at årets værfenomen kan bli det

Avviket fra normal vanntemper­atur kan bli det største på 19 år

 ??  ?? MONSTER: Bønder i Tharakom i en provins vest for Bankok i Thailand forbereder seg på det som kan bli et av tidenes verste El Niño-år.
MONSTER: Bønder i Tharakom i en provins vest for Bankok i Thailand forbereder seg på det som kan bli et av tidenes verste El Niño-år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway