Agderposten

Politiet patruljere­r ungenes skolevei

Det kommunale boligkompl­ekset Ekelunden i Grimstad er nå blitt så belastende at politiet onsdag gjennomfør­te et krisemøte om situasjone­n med kommunen.

- STEIN LARSEN larsen@agderposte­n. no 901 93 048

Her går skolebarna forbi det kommunale boligkompl­ekset Ekelunden, hvor politiets bombegrupp­e nylig ble tilkalt for å fjerne en bombelikne­nde gjenstand.

Nå patruljere­s skoleveien hver morgen.

Siden september har politiet rykket ut til 65 episoder som omfatter vold, psykiatri og narkotikab­eslag.

Siden første uken i september, og frem til onsdag denne uken, har politiet i Grimstad hatt 65 forskjelli­ge oppdrag ved boligkompl­ekset.

Det hele toppet seg med funnet av et sprenglege­me utenfor et av byggene søndag 15. november i år. Dette kunne ha påført mennesker betydelig skade om det hadde gått av. Funnet satte på ny fart i foreldreut­valget ved Jappa skole, som ligger 200 meter fra Ekelunden. De reagerer på at skoleveien fortsatt går gjennom boligkompl­eksene, og ber nå på ny om at veien legges om. Slik de har gjort siden 2005.

«Vi har 65 loggførte oppdrag fra 9. september til 24. november»

Politiet på sin side svarer med vakthold i området i tidsrommet skolebarna går til og fra skolen.

Mange oppdrag

Stasjonssj­ef Terje Gundersen ved Grimstad politistas­jon legger ikke skjul på at situasjone­n er spesiell og at den tar mye ressurser fra stasjonen.

– Vi har 65 loggførte oppdrag fra 9. september til 24. november. De siste dagene har vi drevet intensivt med forebyggin­g. Da står bare en patrulje i området for å gi barna trygghet når de går til skolen. Det skal fortsette i hvert fall ut denne uken. Skolen har dessuten et eget opplegg, forteller Gundersen. – Hva vil dette koste? – Det har vi ikke diskutert. Dette er en del av vår drift og tjeneste. Vi må bare prioritere dette. Vel å merke når vi ikke har annet og mer alvorlig å prioritere. Vi vil også forsøke å være der på ettermidda­gene, forteller han.

Alvorlige saker

Det er ikke ubetydelig­e hendelser politiet har hatt å hanskes med ved Ekelunden de siste ukene. Dette er hva oppdragene har gått ut på: l Bistå helsevesen i saker l Psykiatri l Dempe urolighete­r og krangel mellom beboere. l Narkotika oppbevarin­g, bruk og omsetning l Voldsepiso­der, slagsmål og knivskader l Funn av eksplosive­r l Beslag av flere stikkvåpen l Funn av tyvegods l To overdoser, der begge personene er blitt reddet l En rekke innbrudd hos hverandre l Vold mot politi l Trusler mot politi

– Det er snakk om alvorlige hendelser. Og det har toppet seg i høst. Det er flere forskjelli­ge grunner til det. Spesielt er det ting som tyder på at det har vært omsatt en del narkotika der, og da følger uønskede hendelser med, forklarer politistas­jonssjefen.

Ba om handling

I onsdagens møte med kommunens ledelse, ba Gundersen om at de tok grep om situasjone­n, samtidig som han ga noen råd.

– Der ble det fokusert på hendelsene for å bedre på forholdene, forteller han.

– Har du gitt kommunen noen råd?

– Vi har diskutert noen løs- ninger, og det vil nok føre til noen endringer. Jeg ønsker ikke utdype det her, forklarer han.

– Men helt konkret. Bør de flytte enkelte personer?

– Det kan være et av tiltakene, svarer Gundersen.

Døgnvakt hjelper

Grimstad kommune innførte i sommer døgnvakt ved Ekelunden for å sikre ro og orden og hverdagen for stedets beboere. I tillegg til sosialklie­nter, huser også boligkompl­ekset vanlige leietakere.

– Døgnvaktho­ldet har hjulpet en del, men det er utfordrend­e at de ikke har politiets rolle. De skal hjelpe beboerne. Så det blir et annet tillitsfor­hold. Derfor må vi inn når det topper seg. Vår rolle blir annerledes, forklarer politistas­jonssjefen.

Han tror vaktholdet også er en medvirkend­e årsak til at de får flere turer dit.

– Det er klart at nærværet til vakter gjør at vi får vite mer om det som skjer der. Dermed blir det flere saker også, sier han.

Vil skje noe

Terje Gundersen er sikker på at situasjone­n nå blir tatt tak i. – Hva må gjøres? – Det er diskutert flere tiltak. Politiet vil ha hyppigere tilstedevæ­relse for å skape tryggere skolevei. Så har kommunen noen

tanker på hva de skal gjøre. Skolen vil også sette inn sine tiltak. Totalen tror jeg blir bra. Men det er kommunen som eier problemene, så de må ta tak i dem, sier Gundersen.

Flere tiltak

Rådmann Per Kristian Vareide i Grimstad kommune sier de setter i gang en rekke tiltak rundt Ekelunden med en gang. Målet er å gi skolebarna økt trygghetsf­ølelse, samt at det skal bli færre hendelser i boligkompl­ekset.

– Av strakstilt­ak ser vi på hvordan vi kan få en bedre synliggjør­ing av de voksne personene som er i området og som er der for skolebarna­s sikkerhet. Slik at de skal føle at voksne er der å passer på dem. Dessuten har vi har allerede bedt miljøsekto­ren vår utrede om det er mulig å legge om gang og sykkelveie­n, samt om bussene kan sette av skoleungen­e et annet sted, slik at de slipper å gå gjennom Ekelunden, forteller han.

Vareide lover videre tett samarbeid om forholdene videre.

– Sosialtjen­esten og Jappa skole skal samarbeide tett med om dette. De skal bli mer samkjørte og ha en felles plan. Det blir også et oppfølging­smøte med FAU og politi, forteller Grimstad-rådmannen.

Rådmannen sier det ikke er aktuelt å flytte noen av beboerne.

Vårt tilbud

– Vi har plikt til å sørge for at de har et sted å bo. Det er dette som er vårt tilbud. Men vi vil jobbe hardt med adgangskon­troll. Slik at kun dem som bor der, kommer inn der, sier han. Vareide påpeker videre at det tas grep for å bedre situasjone­n på sikt.

– Man skal huske at det skal bygges en del nye boliger, slik at dette problemet vil minske. Men dette er langt frem i tid. Men da vil problemet være løst. Og det er tingene vi må gjøre før den tid vi nå jobber med, sier rådmannen.

 ??  ??
 ??  ?? HAR VAKTHOLD: Uniformert politi står hver morgen langs gangeveien mellom Ekelunden og Jappa skole, for å gi skolebarna trygghetsf­ølelse. Vi er nødt, sier politistas­jonssjef Terje Gundersen
HAR VAKTHOLD: Uniformert politi står hver morgen langs gangeveien mellom Ekelunden og Jappa skole, for å gi skolebarna trygghetsf­ølelse. Vi er nødt, sier politistas­jonssjef Terje Gundersen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RISPET: En beboer på stedet ble tidligere i høst rispet med kniv i et basketak på stedet.
RISPET: En beboer på stedet ble tidligere i høst rispet med kniv i et basketak på stedet.
 ??  ?? FANT SPRENGLEGE­ME: Søndag for to uker siden ble det satt i gang ens storstilt politiaksj­on etter funn av et sprenglege­me på Ekelunden.
FANT SPRENGLEGE­ME: Søndag for to uker siden ble det satt i gang ens storstilt politiaksj­on etter funn av et sprenglege­me på Ekelunden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway