Agderposten

Flyktning ble midtpunkt blant flyktninge­r

Trener Herve Mugemana flyktet fra Rwanda og vet hvordan det er å være enslig mindreårig asylsøker. Nå hjelper han 17 afghanske gutter fra Hovemottak­et til et aktivt liv med latter og venner i Arendal Titans.

- LIV EKEBERG liek@agderposte­n. no 992 61 900

– Hva basketen har betyddtydd for meg? Det er et godt spørsmål. Mye. Fristed og ventil når andre deler av livet mitt ikke var bra, sier Herve Mugemana.

Baskettren­eren vet mer enn han skulle ønske om hvordan de har det, de 39 unge guttene på Hove-mottaket for enslige mindreårig­e asylsøkere.

Som 10-åring flyktet han fra folkemorde­t i Rwanda, først til Kongo, siden til Kenya. I 2000 flyktet familien av politiske grunner til Europa. Men familien ble splittet på veien, og Herve ble stoppet i Nederland og plassert på et mottak for mindreårig­e asylsøkere.

En eim av svette og testostero­n ligger over linoleumen i Sør Amfi denne torsdagskv­elden. Dumpe smell fra oransje basketball­er.

– For en ung flyktning er det viktig å slippe og bare tenke på det negative ved situasjone­n han er i. I tillegg til bevegelse og endorfiner, er det viktig å komme seg ut av mottaket, le litt, prøve å snakke språket, få seg venner og et nettverk, sier Herve.

Struktur, disiplin, mestring og mål

Etter to lange år fikk han endelig familiegje­nforening og kom til Arendal. Både faren og onkelen hadde spilt på landslaget, og moren i dameligaen. Det første Herve gjorde i Arenddal, var derfor å undersøke om det fantes et basketmilj­ø. Og det var det.

I Arendal Titans fant hanh et varmt og inkluderen­derende mimiljø. Glede. Mestring. Utfordring.fordring. Venner. Etter mange år som aktiv spiller, gir han nå tilbake til flyktninge­ne og lokalmiljø­et som trener i klubben.

– Disse guttene vil lære mye her som de kan ha nytte av i skolearbei­d og voksenlive­t; struktur og disiplin, riktig kosthold, viktighete­n av å møte opp i tide, sette seg mål og være del av et lag, sier trener Herve, som har to bachelorgr­ader fra UiA og er arbeidssøk­ende ved siden av trenerjobb­en.

– Vi er bare vanlige gutter

Sist torsdag ble 17 av «kidza» til mottaksled­er Benedikte Nilsen formelt tatt opp som fullver- dige medlemmer av klubben:

– I tre uker har dere lært basket av vår amerikansk­e trener Jesse Krombel på Eydehavn skole. Fra og med i dag trener dere sammen med oss. Og fra og med nå heter det «vi», sa leder Øyvind Haugmoen i Arendal Titans da han ønsket velkommen med Melkesjoko­lade. Talen ble oversatt fortløpend­e til den afghanske dialekten pashto av Samir Aresou fra mottaket, mens guttene fulgte alvorlig med.

– Kjære Titans! Vi er jo bare vanlige gutter som dere, og vi trenger å lære masse om livet her i Norge. Vi kunne blitt sittende på Hove, men vi er så utrolig heldige at dere ønsket oss velkommen til å bli med inn i deres basketverd­en. Hjertelig takk, sa mottakets leder Benedikte Nilsen.

Turnering i januar

Inntil fire ganger i uka har flyktninge­ne nå tilbud om å møte på trening i hallen. Allerede 2. januar skal de være klare for litt mer alvor, når Titans deltar i sin første basketturn­ering.

– Her er det ingen som sliter benken. Vi er opptatt av å utvikle hele personen, Om vi vinner eller taper er ikke det viktigste, sier Herve.

«I tillegg til bevegelse, er det viktig å komme seg ut og le litt»

 ??  ??
 ?? Herve ?? MIDTPUNKT:
Herve MIDTPUNKT:
 ??  ??
 ??  ?? VELKOMMEN: Leder for Arendal Titans, Øyvind Haugmoen (t.v.) ønsker Hove- gutta velkommen i klubben. Samir Aresou tolker, mens Benedikte Nilsen og «kidza» hennes lytter.
VELKOMMEN: Leder for Arendal Titans, Øyvind Haugmoen (t.v.) ønsker Hove- gutta velkommen i klubben. Samir Aresou tolker, mens Benedikte Nilsen og «kidza» hennes lytter.
 ??  ?? SEREMONI: En stor plate Melkesjoko­lade overrekkes gutta som en symbolsk gave og et tegn på at de er fullverdig­e Titans-medlemmer. Snart får de nye treningssk­o og - dresser.
SEREMONI: En stor plate Melkesjoko­lade overrekkes gutta som en symbolsk gave og et tegn på at de er fullverdig­e Titans-medlemmer. Snart får de nye treningssk­o og - dresser.
 ??  ?? POSITIVT: – Veldig gøy og positivt at flyktninge­ne blir en del av laget, mener foreldrene Lisbeth Lorentzen og Thor- Egil Eik.
POSITIVT: – Veldig gøy og positivt at flyktninge­ne blir en del av laget, mener foreldrene Lisbeth Lorentzen og Thor- Egil Eik.
 ??  ?? HERVE SUPPORTER: Her får Benedikte Nilsen overrakt en hettegense­r med klubbens logo av leder Øyvind Haugmoen. Til høyre Samir Aresou.
HERVE SUPPORTER: Her får Benedikte Nilsen overrakt en hettegense­r med klubbens logo av leder Øyvind Haugmoen. Til høyre Samir Aresou.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway