Agderposten

109-åring ble ny med

Husmannspl­assen Slengen i Valle er satt i stand igjen ved hjelp av gamle bygningste­knikker. Det er også åpnet egen laftehall på Setesdalsm­useet.

- IRENE HEGGE GUTTORMSEN irene@agderposte­n. no 957 46 871

Seks nevenyttig­e håndverker­e, Jostein Utstumo, Kim Andre Nomeland Thorstense­n, Lars Nicolai Løvdal, Eivind Greibrokk, Lars Gunnar Skomedal Sangesland og Marius Thorvaldse­n har deltatt på kurs i regi av Bygningsve­rnsenteret i AustAgder for å sette i stand igjen Slengen. Nylig var det høytidelig åpning.

Ubebodd siden 1933

Slengen er den eneste gjenværend­e av de fire-fem husmannspl­assene på Rygnestad i Valle.

Eiendommen var frikjøpt og ikke lengre husmannspl­ass, i 1906 da Sigurd Slengen kjøpte eiendommen og bygde hus.

– Den har vært ubebodd siden 1933 og var nedslitt og falleferdi­g, ifølge Ane Gunhild Uleberg, rådgiver ved Bygningsve­rnsenteret.

Pakket ut

Anders Dalseg, ansvarlig for bygningsve­rn på Setesdalsm­useet, har ledet et opplærings­prosjekt fordelt på ti ukesamling­er der de har restaurert huset, bygget og lært mye om gamle teknikker.

– Da vi startet, visste vi ikke hvor mye som kunne bevares, så det var spennende. Dilemmaet var om vi skulle demontere hele huset, eller ei. Peisen var murt fast i veggen. Vi valgte å demontere huset

og la peisen stå, sier han.

Blogg

Hele prosessen er dokumenter­t i en blogg med masse bilder og detaljer om jobben.

Første uka jobbet deltakerne med fotografer­ing, opptegning, merking og observasjo­n av byggedetal­jer.

Deretter hadde selve tømmerkass­a fokus. Man måtte da vurdere bygningens skadeomfan­g og se på hvordan gamle deler skulle skiftes ut.

Tømmerkass­a ble fraktet til laftehalle­n på Setesdalsm­useet.

I en gammel, laftet bygning har hver stokk sine utfordring­er og må vurderes forskjelli­g, leser vi på uke fire av bloggen.

Her er det altså ikke tilfeldigh­etene som rår.

Deretter skulle hele laftekassa flyttes tilbake til Slengen.

Dette var også en del elever fra Sam Eyde videregåen­de skole i Arendal med på. Håndverker­e i et samarbeids­prosjekt i Latvia har også deltatt.

Laget høvler

Å bruke nymoderne høvel er for øvrig ikke tingen i prosjekter som dette. Jarle Hugstmyr fra håndverksi­nstituttet på Maihaugen ble derfor hentet inn for å lære bort høvelmakin­g og kurs i høvelbruk.

Takkonstru­ksjon og muring skulle også læres. Gulv og himlingsbo­rd var tema for den siste ukesamling­en.

«Tanken er at det skal utvikle seg et miljø for tradisjons­håndverk»

Fornøyd eier

Ånund H. Flateland eier Slengen og er svært godt fornøyd med arbeidet som er gjort.

– Dette ble kjempefint. Og den nye peisen inne har jo virkelig gjort huset ekstra flott, sier han.

Øystein Greibrokk og kurs- deltakere restaurert­e peisen med lokal leirholdig morene.

Ånund H. Flatelands far kjøpte plassen som dødsbo på slutten av 1930-tallet.

– Jeg er veldig glad for at Bygningsve­rnsenteret tok tak i dette, sier Flateland som har levert materialer, torv og andre nødvendigh­eter.

Dalseg sier at man lærer husbygger å kjenne gjennom en slik prosess.

– Når du jobber deg så langt inn i et hus, ser du bruksspor og verktøyspo­r. Han var rundt 20 år da han bygde huset og vi tror han har fått hjelp av jevnaldrin­gen Pål Olson Dale for han har skrevet signaturen sin mange steder i veggene her, sier Dalseg som legger til at Sigurd Slengen var flink til å pynte treverket med detaljer.

Bjelkehogg­ing

Agderposte­n laget i februar 2014 reportasje om et kurs i bjelkehogg­ing på Blakstad.

Bjelker som ble hogd der, er nå brukt på Slengen i Setesdal.

Yrket bjelkehogg­er forsvant for øvrig for over hundre år siden, men bygningsve­rnere benytter fortsatt gjerne den gamle kunnskapen.

– Halve Amsterdam er bygd på tømmer fra Sørlandet. For å utnytte plassen i båtene, ble mye tømmer hogd firkantet. Dette skjedde før sagbrukste­knologien ble utviklet, og den eneste måte å få tømmeret firkantet på var å hogge det til med øks, forklarte Terje Granås ved Bygningsve­rnsenteret da.

Ny laftehall

Samtidig med avdukingen av Slengen, ble en helt ny laftehall åpnet på Setesdalsm­useet.

– Hallen skal brukes til kurs. I uke åtte er det for eksempel kurs med Henning Olstad om laftetekni­kker i Setesdal. Hallen har også en verkstedde­l som museumshån­dverkerne bruker. Tanken er at det skal kunne utvikle seg et miljø for tradisjons­håndverk med denne hallen som base, ifølge Uleberg og Dalseg.

 ?? Slik så huset på Slengen ut før restaureri­ngen startet.
FOTO: AUST- AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? FØR:
Slik så huset på Slengen ut før restaureri­ngen startet. FOTO: AUST- AGDER FYLKESKOMM­UNE FØR:
 ??  ?? GAMMEL PLASS: Huset på Slengen ble nylig «pakket ut» av teltet som har stått over plassen i nesten to år. På åpningsHan døde tidlig på 1930-tallet, så flyttet en onkel inn et par år – før stedet ble solgt noen få år senere. Slengen ligger like
GAMMEL PLASS: Huset på Slengen ble nylig «pakket ut» av teltet som har stått over plassen i nesten to år. På åpningsHan døde tidlig på 1930-tallet, så flyttet en onkel inn et par år – før stedet ble solgt noen få år senere. Slengen ligger like

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway