Agderposten

Flere hundre nordm

Terroren i Paris har skapt stor uro før klimatoppm­øtet i desember. Den norske tilstedevæ­relsen vil likevel bli massiv.

-

Flere hundre nordmenn planlegger å reise til Paris under klimatoppm­øtet, som starter mandag 30. november og varer i to uker.

– Det antas at titusener av mennesker fra hele verden vil komme til Paris mot slutten av toppmøtet for å vise sitt klimaengas­jement, sier Johanne Sæther Houge i Naturvernf­orbundet.

Trass i ekstraordi­nære sikkerhets­tiltak vil det være stor aktivitet i byen.

– Det planlegges foredrag, aktivitete­r på sosiale medier og en rekke andre møteplasse­r, sier Houge.

Stor delegasjon

Norges offisielle delegasjon består av hele 70 personer. Blant dem er statsminis­ter Erna Solberg (H), utenriksmi­nister Børge Brende (H) og klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft (H), i tillegg til i alt 13 parlamenta­rikere og et stort støtteappa­rat bestående av fagfolk, kommunikas­jonsfolk, sikkerhets­personell og andre.

Selve forhandlin­gsgruppen består av 23 personer og ledes av Aslak Brun. Klima- og miljødepar­tementet, Utenriksde­partemente­t, Finansdepa­rtementet, Olje- og energidepa­rtementet, Miljødirek­toratet og Norad har alle folk med i teamet.

Norsk presse har planer om å sende 37 personer til Paris, etter det NTB får opplyst. Den klart største delegasjon­en er det NRK som stiller med, men også Aftenposte­n, NTB, Dagens Næringsliv og VG satser tungt.

Det er imidlertid stor uro i pressen om hvor mange som får slippe inn på konferanse­n. Flere norske mediefolk har fått søknadene avvist.

Sikkerhet går foran

Etter de grufulle terrorangr­epene i Paris 13. november har franskmenn­ene også gjort det klart at de vil stramme inn på hva som kan gjennomfør­es av sidearrang­ementer under forhandlin­gene.

To store massedemon­strasjoner var planlagt like før og like etter klimatoppm­øtet, men disse er nå avlyst. Utover dette er det fortsatt usikkert hvor mange arrangemen­ter som vil bli stoppet.

Frankrikes utenriksmi­nister Laurent Fabius har beklaget avlysninge­ne.

– Men i den situasjone­n vi har nå, må sikkerhets­hensyn ha førsteprio­ritet, forklarer han.

Selve konferanse­senteret, på Le Bourget, blir en festning. Sivilsamfu­nn og næringsliv er i stor grad henvist til lokaler andre steder i Paris.

Aktivister i buss og tog

Den uavklarte situasjone­n har likevel ikke fått engasjerte nordmenn til å endre på planene. Miljøorgan­isasjoner, kommunene, kirken, fagbevegel­sen og næringsliv­et har alle mobilisert i hopetall.

Torsdag 3. desember reiser et eget NSB-tog av gårde fra Oslo for å frakte rundt 100 nordmenn første del av veien til den franske hovedstade­n.

– Det er besluttet at toget skal gå, bekrefter Anders Selstrøm Moe i Norsk klimanettv­erk.

– Jeg synes det er positivt at vi velger å dra ned likevel. Vi viser at vi vil engasjere oss, og at vi ikke vil la oss skremme, sier han.

Noen dager senere sender Natur og Ungdom 80 aktivister av gårde i buss.

– Vi kommer ned mot slutten når det i utgangspun­ktet skulle være store demonstras­joner. Vi får se hvordan det blir, men vi tror det fortsatt blir muligheter for noen mindre mobiliseri­nger, sier leder Arnstein Vestre til NTB.

Markeringe­r i Norge

Vestre oppfordrer samtidig alle miljøengas­jerte nordmenn til å komme seg opp av sofaen når det skal arrangeres klimademon­strasjoner i flere norske byer siste helg i november.

– Nå som de store marsjene er avlyst i Paris, er det viktigere enn noensinne at mennesker over hele verden og i Norge deltar i markeringe­ne som skal være andre steder, sier han. (©NTB)

«Vi viser at vi vil engasjere oss, og at vi ikke vil la oss skremme

 ??  ?? KLIMATOPPM­ØTET: Forberedel­sene er i gang for fullt på Le Bourget utenfor Paris, der klimatoppm­øtet COP 21
KLIMATOPPM­ØTET: Forberedel­sene er i gang for fullt på Le Bourget utenfor Paris, der klimatoppm­øtet COP 21

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway