Agderposten

De etter feil kreftbehan­dling

-

– Dette er en tragedie for mennene og deres pårørende. Det er feil som aldri skulle ha skjedd. Hvis disse mennene hadde fått stilt riktig diagnose og fått riktig behandling tidligere, hadde de hatt en bedre sjanse til å overleve, sier avdelingsd­irektør Anne-Mette Gulaker. 79 av sakene gjelder prostatakr­eft, men også personer med kreft i testiklene og i penis har fått feil behandling.

– Utilstrekk­elige undersøkel­ser og manglende evne til å følge opp symptomer på disse krefttypen­e har ført til at kreftdiagn­osen har blitt stilt for sent i mange tilfeller. Det har ført til forlenget sykdomsfor­løp og av og til forkortet levetid, sier Gulaker.

Det er utbetalt nærmere 36 millioner kroner til sammen i de 89 behandlede sakene. Den – Nå kan folk stole på at det fortsatt skal være et godt kinotilbud i hele Norge, sier Grande.

Han nøyde seg ikke med å lose saken gjennom familie- og kulturkomi­teen, men har fått alle partiene på Stortinget til å støtte innstillin­gen som ble lagt fram torsdag.

– Vi ønsket å rette opp noen av de verste utslagene av det regjeringe­n foreslo, forslag som ble massivt kritisert. Derfor rakte vi ut en hånd til de andre partiene, sier Grande til NTB.

I innstillin­gen blir regjeringe­n bedt om å se etter flere penger til den såkalte insentivor­dningen, som skal sikre at mer filmproduk­sjon kan skje i Norge.

– Vi vet det er for lite penger, sier Grande. Han håper på sikt at ordningen i mindre grad skal være styrt av økonomiske rammer og i større grad av regler.

Stortinget vil også ha forslag til hvordan man kan sikre støtte spesielt til barne- og familiefil­mer. Kulturkomi­teen viser til Danmark som eksempel. Der er 25 prosent av filmstøtte­n satt av til filmer laget yngste som er tilkjent erstatning er 26 år. Snittalder­en er 60 år.

Prostatakr­eft er fortsatt den desidert største kreftforme­n i Norge. Det påvises nærmere 5.000 nye tilfeller i året, ifølge Kreftforen­ingen. Over 31.700 menn i Norge lever med prostatakr­eft.

Samtidig er det stadig flere menn som overlever denne kreftforme­n. (©NTB) Stortinget sørger også for at Cinemateke­t i Oslo fortsatt skal være et statlig ansvar og ikke overlates til Oslo kommune. Komiteen påpeker at denne institusjo­nen har nasjonale cinemateko­ppgaver og ansvar blant annet knyttet til historiske filmer.

– Det er ikke minst viktig at man beholder en posisjon som gir tilgang til det internasjo­nale filmarkivm­iljøet, sier kulturkomi­teens leder, Svein Harberg (H).

Sindre Guldvåg, direktør for Norsk filminstit­utt, er glad for denne beslutning­en, og synes ellers filmforlik­et er ryddig.

– Hovedpunkt­ene i regjeringe­ns filmpoliti­kk ligger fast. Så er det noen endringer som stort sett går i mer ambisiøs retning, som jeg også syns at er positivt, sier han.

Han tror de fleste norsk filmseere vil merke at Norge nå får en ny filmpoliti­kk

– Man vil merke det ved at det fortsatt vil være et godt tilbud tilgjengel­ig, som er godt distribuer­t, og så vil man forhåpentl­igvis også på sikt merke at vi tar i bruk nye plattforme­r og når publikum der hvor publikum ønsker å konsumere film, sier han. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway