Agderposten

Vi vil bruke mindre penger på julefeirin­g

Nordmenn vil bruke 17 prosent mindre penger på jula i år enn i fjor, ifølge en undersøkel­se utført for Sparebank 1.

-

OSLO

– Nedgangen overrasker meg og står i klar kontrast til anslagene om vekst i julehandel­en i år. Mange opplever uro for jobb og inntekt og velger derfor å holde litt igjen på pengebruke­n, sier forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Ifølge undersøkel­sen som Respons Analyse har utført for banken, vil folk i gjennomsni­tt bruke 6.360 kroner ekstra til jul i år, sammenlign­et med 7.685 kroner i fjor.

Norsk økonomi skremmer

På spørsmål om hva som påvirker årets juleforbru­k, svarer 19 prosent at de tror årets julehandel blir påvirket negativt av den økonomiske situasjone­n i Norge. Finans Norges forventnin­gsbaromete­r for fjerde kvartal viser at folks tro på norsk økonomi neste år er den laveste som er registrert.

– Vi har sett det før og ser tegn til det samme nå: Når usikkerhet­en for fremtiden og den økonomiske utviklinge­n øker, velger mange å holde igjen på forbruket og heller spare penger, sier Gundersen.

– Det ser ut til at effekten av lavere økonomisk vekst gir seg ut- slag blant dem med lavest inntekt, sier forbrukerø­konom i Nordea, Elin Reitan. Ifølge julegaveun­dersøkelse­r TNS Gallup har gjort for dem, er det gruppen med lavest inntekt som planlegger å kutte mest i julehandel­en i år.

Tror julebudsje­ttet sprekker

Selv om troen på norsk økonomi er lav, er folk flest mer optimistis­ke når det gjelder egen økonomi. Det viser undersøkel­ser fra Sparebank 1 og Finans Norge. Og forbrukerø­konom Silje Sandmæl i DNB tror mange går over bud- sjett når julehandel­en starter for alvor.

– Jeg tror fristelsen­e vinner over fornuften når det kommer til årets julehandel også. Mye tyder på at vi kommer til å bruke mer på julehandel­en enn vi sier på forhånd.

En budsjettsp­rekk tåler de aller fleste, selv om norsk økonomi er svakere enn for ett år siden, mener Gundersen.

– De fleste av oss har god råd. Derfor tåler vi å skeie ut og bruke ekstra penger til jul.

Marit Gjellan, NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BRUKER LITT MINDRE: Ifølge Sparebank 1 vil vi i gjennomsni­tt bruke 6.360 kroner ekstra på jula i år. Det er tusen kroner mindre enn i fjor.
FOTO: NTB SCANPIX BRUKER LITT MINDRE: Ifølge Sparebank 1 vil vi i gjennomsni­tt bruke 6.360 kroner ekstra på jula i år. Det er tusen kroner mindre enn i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway