Agderposten

Nordmenn kan fortsatt reise hjem uten pass

Nordmenn og andre nordiske borgere kan fortsatt reise uten pass til Norge, selv om grensekont­rollen ble trappet opp torsdag.

-

OSLO Torsdag klokken 8 startet myndighete­ne grensekont­roll på ferger fra Europa og såkalt intensiver­t territoria­lkontroll med hyppigere kontroller på innfartsår­ene fra Sverige til Østfold og Hedmark.

– Den nordiske passunione­n gjelder fortsatt. Der heter det at man skal kunne sannsynlig­gjøre at man er nordisk borger. Derfor holder det med annen type legitimasj­on, men vi anbefaler pass, sier avdelingsd­irektør Knut Smedsrud i Politidire­ktoratet (POD) til NRK.

Vil bremse asyltilstr­ømningen

De neste ti dagene blir det utført ID-kontroll på alle ferger fra Tyskland, Danmark og Sverige til Norge, både ved ombordstig­ning og ilandstign­ing.

– Det betyr at asylsøkere som ikke har gyldige reisedokum­enter til Norge, vil bli avvist før de går om bord på fergen, sier Smedsrud.

Han understrek­er at ikke alle som kjører over Svinesund og andre grenseover­ganger, vil bli sjekket ved grensen.

– Hensikten er ikke å gjøre det vanskelig for nordmenn og skandinave­r å bevege seg over grensene, men vi anbefaler alle å bruke pass. Det blir nok ikke en veldig intensiv kontroll av norske og nordiske borgere, det er ikke dem man primært er ute etter her, sier han.

Sverige strammet inn

Den strengere grensekont­rollen blir innført etter at Sveriges statsminis­ter tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktnings­ituasjonen og iverksatte tiltak for å redusere tilstrømmi­ngen.

– Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sa statsminis­ter Erna Solberg (H). (©NTB)

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? STRENGERE KONTROLL: Reisende fra København med båt ble møtt med forsterket kontroll da de ankom Vippetange­n i Oslo torsdag morgen.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX STRENGERE KONTROLL: Reisende fra København med båt ble møtt med forsterket kontroll da de ankom Vippetange­n i Oslo torsdag morgen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway