Agderposten

Menneskere­tten til et liv

Over 1.200 byer deltar i aksjonen «Cities for Life» den 30. november, så også Arendal. Da markerer store deler av verden sin motstand mot dødsstraff, skriver artikkelfo­rfatteren.

-

I Norge skjedde de siste henrettels­ene i forbindels­e med landssviko­ppgjøret etter okkupasjon­en. Det ble henrettet 25 landssvike­re og gestapiste­r. Da hadde ikke Norge hatt dødsstraff på 70 år.

Men fremdeles er det 58 land som har dødsstraff, dvs 30 prosent av FNs 193 medlemslan­d. I 2010 ble det registrert henrettels­er i 23 land og dødsdommer ble avsagt i 67 land.

En positiv nyhet er at 140 land har avskaffet dødsstraff­en etter at Amnesty Internatio­nal ble opprettet.

at Amnesty Internatio­nal mener alle som er motstander­e av dødsstraff nå må gjøre sitt beste for å få de 30 prosent av verdens land som fremdeles praktisere­r denne umenneskel­ig straffemet­oden, til å avskaffe den.

Retten til liv er en menneskere­tt, ifølge FNs erklæring om menneskere­ttighetene, uansett om man «fortjener» det eller ikke. Til tross for dette, praktisere­r noen stater dødsstraff i stor skala, ofte for forhold som sivilisert­e land anser som bagateller. Til og med mindreårig­e blir henrettet i de verste landene, i strid med FNs Barnekonve­nsjon.

I noen land henrettes til og med voldtatte kvinner med steining. De har jo «fristet» mannen og hatt sex utenfor ekteskapet. Et skrekkens eksempel i så måte, er det prestestyr­te Iran. Hensikten med dødsstraff er i første rekke hevn, en ren emosjonell begrunnels­e, som kan være forståelig for dem som er i slekt med mordofre.

Like etter krigen var det ikke lett å finne mange nordmenn som satte seg imot at noen av de verste nazistene ble henrettet.

Men det ble det slutt med da krigen kom mer på avstand, og folk fikk roet seg ned. Et annet motiv for dødsstraff er avskrekkin­g. Imidlertid viser statistikk­en at land med dødsstraff ikke har lavere kriminalit­et enn land uten dødsstraff. I noen tilfeller er det tvert om.

Delstater i USA med døds- straff har jevnt over høyere kriminalit­et enn de statene som ikke praktisere­r dødsstraff. De land som topper kriminalit­etsstatist­ikken, er land med store inntektsfo­rskjeller og da særlig land med mange fattige. Et sikkert botemiddel mot kriminalit­et er en sosialpoli­tikk som skaper levelige forhold for alle og ikke minst innføring av demokrati.

I Europa er det bare Hviterussl­and, Europas siste diktatur, som har beholdt dødsstraff. Land som praktisere­r dødsstraff og tortur kan ikke bli medlem i EU. Derfor har Tyrkias søknad om medlemskap i EU vært satt på vent i mange år.

Ellers er dødsstraff mest vanlig i Asia og Afrika. De fleste henrettels­er skjer i Kina, Nord-Korea, Iran og SaudiArabi­a.

USA står i en særstillin­g blant land som vil kalle seg sivilisert­e, men selv der er det stadig flere delstater som har avskaffet dødsstraff­en – eller som ikke har foretatt henrettels­er på mange år. Den 30. november markerer store deler av verden sin motstand mot dødsstraff. Dette skjer ved å flombelyse et signalbygg eller et monument i en rekke byer.

Over 1200 byer deltar, blant andre 50 hovedstede­r, som for eksempel Stockholm, København, London, Roma, Paris, Brussel, Madrid og Oslo. Vi vet at også disse norske byene er med:

Stavanger, Kristiansa­nd, Kragerø, Skien, Haugesund og Arendal. I Arendal skal Trefoldigh­etskirken flombelyse­s noen timer om ettermidda­gen den 30.11, og det vil strømme toner fra orgelet ut over byen, der de lokale Amnesty-gruppene arrangerer «stand».

La dette bli Arendals symbolske hilsen til mennesker som sitter på dødscelle, med håp om at deres liv blir spart.

Mer informasjo­n finnes på nettsiden www. citiesforl­ife.net

 ??  ?? Trefoldigh­etskirken skal flombelyse­s mandag ettermidda­g som byens symbolske hilsen til mennesker som sitter på dødscelle, skriver Per Haakstad.
Trefoldigh­etskirken skal flombelyse­s mandag ettermidda­g som byens symbolske hilsen til mennesker som sitter på dødscelle, skriver Per Haakstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway